Wysłany: 2011-11-06, 11:21 Wygrałem licytację, a sprzedający nie chce oddać towaru :(?
Wczoraj wygrałem aukcję dosyć fajnych felg oryginalnych BMW. http://allegro.pl/alufelg...1899922696.html Wylicytowałem je za 630zł z oponami zimowymi Pirelli. Wiec po wygranej aukcji napisałem do sprzedającego ze chce je odebrać osobiście.
A on mi napisał cytuję:
"Przepraszam ale alufelgi nie są na sprzedaż. Cena jest za mała a aukcja była grzecznościowa. Za taką kwote nie oddam ich."
Co ma zrobić? Na aukcji nigdzie nie pisało, że to aukcja grzecznościowa. Miał ktoś was już taka sytuacje, co z tym zrobić? Mogę się jakoś rościć na allegro z tego powodu? Jaka jest szansa że kupię te felgi? Mogę jakieś mieć roszczenia finansowe wobec sprzedającego w ramach zadośćuczynienia ze nie chce oddać felg? Gdzie się zgłosić z pomocą
Zdjęcia aukcji, gdyby wygasła.
_________________ SPRZEDAM Felgi do BMW CMS alu 17" z oponami letnimi 225/45, WAHACZE LEMFORDER TANIO DO VW/AUDI, , przewód klimatyzacji VW/AUDI, opony letnie 4x 175/70/R13, Felgi stalowe 15 cali MB,VW.AUDI
Silnik: Lezy na Palecie Pomógł: 16 razy Wiek: 23 Dołączył: 03 Lis 2008 Posty: 1379 Skąd: GSL
Wysłany: 2011-11-06, 11:26
wszytskie aukcje na allegro sa na prawie koles wystawiajac je akceptował regulamin skoro nie mial ustalonej ceny minimalnej to musi ci je sprzedac to jego bład ze jej nie ustalił a ze aukcja grzecznosciowa to musial napisac a z tego co ja widze nie mial napisane napisz do allegro jaka jest sprawa oni wysla mu mejla i zobaczymy co zrobi ja mialem taka sytłacje juz 2 razy i 2 razy koles twierdzil ze wysłal paczke a mijał miesiac i paczki nie mialem napisalem do allegro i tydzien po napisaniu paczke mialem juz u siebie
Silnik: 1.8 ABS + GAZ Pomógł: 15 razy Wiek: 22 Dołączył: 06 Sie 2011 Posty: 712 Skąd: ma wiedzieć ?
Wysłany: 2011-11-06, 11:27
jezeli jestes tym co wygral ten login zaczynajacy sie na m to wygrales bo nie widac by byla cena minimalna ustawiona wiec za tyce co dales to wygrales a ze ktos sobie pisze ze aukcja grzecznosciowa to moze pisac najpierw trzeba regulamin czytac. trzeba zglosci to na allegro i pewnie dalej cos bedzie ale jak wiadomo w tym kraju ciezko zanim cos sie bedzie dzialo to szybciej inne kupisz sa ludzi i ludzie nic nie poradzimy
Zgadza się... Nieważne czy aukcja grzecznościowa czy nie... jak nie było progu minimalnego i wylicytowałeś je za tyle i wygrałeś tu musi ci je sprzedać za tyle...
Taki jest regulamin allegro...
Pisz do allegro i powiedz tak jak w 1 poście tu napisałeś i niech robią swoje...
jak bedziesz pisal do alegro to popros aby s mogl zaplacic przy odbiorze towaru i po wczesniejszym obejrzeniu zawartosci paczki. kolega z pracy wygral aukcie (telefon) koles odpisal ze za tanio podobnie jak tobie wiec moj kolega napisal do allegro ze tak i tak. po 2 tygodniach przyszla paczka kolega zaplacil kurierowi nie ogladajac zawartosci i po otwarciu paczki sie zdziwil a byla w niej mydelniczka w srodku niej kartka ;POZDRO FRAJERZE''. sprawa na polici juz ponad rok sie ciagnie i konca nie widac. powodzenia.
była kiedyś taka głośna sprawa, facet wystawił auto i ktoś je za 200 pln kupił a było warte dużo więcej i skończyło się na tym, że musiał mu je sprzedać
_________________ Masz chwile:>? Zobacz moje MK3 :
Silnik: 1.4 -> wiatr we włosach :D
Wysłany: 2011-11-07, 09:37
Dużo jest takich sytuacji.. ale prawo konsumenckie mówi, że sprzedawca musi sprzedać po cenie wylicytowanej a nie takiej która mu się zamarzyła ;D tak jak koledzy wcześniej pisali jest regulamin allegro i nie ma bezprawia. Takie sytuacje zawsze trzeba zgłosić na allegro (pomijając kwoty poniżej 200 zł bo za te policja się nie zabiera z uwagi na zbyt mala szkodliwość społeczną) oni piszą do sprzedającego, że jeżeli nie zalatwi się sprawa polubownie i nie odda towaru sprawia trafia na policje czasem oddają już na tym etapie a czasem niestety czeka się dłużej
_________________ Nigdy nie przestanę marzyć, jak człowiek nie marzy - umiera.
Silnik: 1.4 LPG Pomógł: 18 razy Dołączył: 24 Sie 2008 Posty: 1096 Skąd: OOL / DW
Wysłany: 2011-11-12, 22:40
majuDJ, hej daj znac co wyszłojak bys miałproblemy możemy goscia pogonic
moja dziewczyna pracowała troche w windykacji w bankach i nie takie numery goscie odstawiali przy zadłurzeniu z 6 zerami a jednak zaczynali zpłacac kredyty
a facet tobie albo je sprzeda albo zwraca kaze za aukcje
_________________ Bóg kocha wariatów, tylu ich stworzył