Chłopoki niedługo matura, czas zacząć powolutku myśleć o studiach.... Nie mam pojęcia co wybrać. Jestem obecnie w szkole średniej na kierunku informatyka ale jakoś nie interesuje mnie ta dziedzina, czasem lubię pogrzebać przy komputerach ale grzebanie to nie wszystko bo jest też matematyka, logika itd O studiach w kierunku informatycznym nawet nie myślę bo trzeba mieć łeb do matmy, fizyki i ogólnie przedmiotów ścisłych a na pierwszym roku tych przedmiotów jest od groma...
Co byście mogli doradzić takiemu leniuchowi jak ja, jaki kierunek studiów?
Myślałem coś z logistyką ale tam też dużo matmy, rachunkowości itd a z tego nie najlepiej się czuję Potem wpadłem na stronę WSB czyli Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa ale nie wiem jak to tam wygląda...
Czekam na jakieś inne propozycje, może z własnego doświadczenia coś ktoś doradzi lub po prostu słyszał o czymś ciekawym... Może o tym WSB coś ktoś wie?
to nie sa studia to sa wakacje i po tym brak roboty.
gluszek napisał/a:
Potem wpadłem na stronę WSB czyli Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa ale nie wiem jak to tam wygląda...
bardzo ciezko jest dostac, tak samo jak na vat i na wszystkie podobne szkoly.
Polecam kierunek Finanse i rachunkowosc albo jakies prawo. ale bciezkie studia, rachunkowosc przed, bankowa itp.
Nie mowie juz o inzynieri, budowlance, medycynie gdzie bez koperty, wiedzy swiadectwem z czerwonym, matura rozszerzona nie ma co startowac ale sa to studia z najlepszych na znalezienie pozniejszej pracy...
Silnik: 1,6 75KM Pomógł: 1 raz Wiek: 23 Dołączył: 07 Lis 2008 Posty: 230 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 2010-02-15, 22:19
gluszek pozwól, że ja się wypowiem bo miałem podobą chyba bajkę do Twojej byłem w ogólniaku na profilu informatycznym i potem miałem to samo pytanie.... powiem Ci że na studia tylko informatyczne raczej nie ma sensu iść bo będziesz miał bardzo wąski zakres możliwości potem (nie tylko moje zdanie ) . Ja mając zainteresowania informatyką itp (poza motoryzajcą) wybrałem Politechnikę i kierunek Elektronika i Telekomunikacja.....i po 3 latach już prawie powiem Ci że to był świetny wybór
1. Jestem jak na wakacjach nie ma jakiegoś strasznego zapierdo** oprócz terminów kolokwiów i sesji.
2. Jeśli interesuje Cię informatyka to masz masę przedmiotów pod to podćiągniętych, programujesz, piszesz w C++ itp itd.... sieci, łącza ....bla bla bla
3. Poza sama inf. masz bardzo rozwiniętą elektronikę (dużo laborek), są zajęcia które można sobie w dupe wsadzić bo nic z nich nie wyniesiesz bo pracujesz na sprzętach analogowych i dokonujesz jakiś głupich pomiarów ALE są też zajęcia opierające się tylko na cyfrówce i tu już jest fajna zabawa . ....DO MOMENTU JAK NIE POMYLISZ KABLI I NIE SPALISZ MAKIETY
4. Dowiesz się bardzo dużo o telekomunikacji szeroko pojętej.....a co za tym idzie >> po studiach możesz połączyć w pracy inf z telekom.
gluszek, idz na Prawo, medycyne, studia techniczne, ekonomiczne - tam sa pieniadze, ktore (I ZAPAMIETAJ TO SOBIE DOBRZE) sa w zyciu najwazniejsze
Nie sluchaj glupot, sugestii, ze powinno robic sie to co sie lubi i w czym czuje sie dobrze bo tak wiele nie osiagniesz albo osiagniesz poziom wlasnej satysfakcji a w zyciu chodzi o "cos" wiecej
_________________ Sprzedam 2 x Kawa ZX-6R, 2001r oraz 2004r (636 na wtrysku) Sprzęty w nienagannej kondycji... Więcej info na PW.
_________________ Moje mk3 “go to work, send your kids to school
follow fashion, act normal
walk on the pavements, watch T.V.
save for your old age, obey the law
Repeat after me: I am free”
Nie sluchaj glupot, sugestii, ze powinno robic sie to co sie lubi i w czym czuje sie dobrze bo tak wiele nie osiagniesz albo osiagniesz poziom wlasnej satysfakcji a w zyciu chodzi o "cos" wiecej
nie zgodze sie ja dzis robie cos czego nie cierpie ta robota mnie zabija od srodka chociaz mam z tego pieniadze calkiem nie zle ale drazni mnie ta robota takze nastepna moja praca bedzie to co lubie i nawet za mniejsze sianko
[ Dodano: 2010-02-16, 17:13 ]
a co do tematu ja studiuje pedagogike bo wiem ze ona przyda mi sie do tego co bede robil za jakis czas i z tego bede mial staly dochod
_________________ JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}
Silnik: 1.8 90 KM + LPG Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Sie 2008 Posty: 111 Skąd: Kętrzyn / Gdańsk
Wysłany: 2010-02-16, 20:27
a ja powiem ci jak bylo u mnie, skonczylem ogolniak o profilu mat-fiz-chem ale orlem nie bylem bo mature z polaka ledwie zdalem, swiadectwa z paskiem nie mialem, mialem tylko raz w zyciu w 5 podstawowce, na maturalnym swiadectwie mialem 2 z polaka i 2 z matmy, ale oceny nie swiadcza o tym co sie umie, zlozylem papiery na Politechnike Gdańska kierunek Inżynieria Materiałowa, i jutro tj. 17,02,10 bronie praca inzynierska. Oczywiscie do mega lajtowych studiow tego nie zaiczam bo od tego jest turystyka np. Ale i mega ciezko nie jest jezeli sie wezmie dupe w troki i troche swojej inwencji. Studia wybierz takie ktore cie interesuja. Bo nie ma reguly jakie wezmiesz. Po kazdych studiach albo jest robota albo i nie ma. Oczywiscie pojdziesz na medycyne to i cos tam bedzie ale czy to cie kreci to zalezy od ciebie. W zyciu liczy sie szczescie i znajomosci. Niektorzy bez studiow wiecej zarabiaja niz ci z dyplomami mgr itd. Jednak mimo wszystko powodzenia na maturze