jak temat już nadmienił szukam kogoś kto się kuma w podzespołach komputerowych i jest w stanie doradzić jakieś sensowne komponenty do złożenia komputera typowo do gierek co bym oczekiwał :
- procek x4 (CoreQuad lub odpowiednik AMD)
- płyta głóna adekwatna do procka i innych podzespołów
- grafika wiadomo , żby było coś dobrego i wytrzymało przez 2 lata (może coś z 1GB pamięci)
- zasilacz , cichy i porządny
- ram , conajmniej 4GB i w góre ew.
także jak ktoś się zna to niech coś doradzi cenowo ... hmm.. powiedzmy 2500 moze byc troche wiecej jak bedzie mniej to sie niepogniewam ale watpie zeby cos dobrego kupic ponizej 2,5k pzdr.
_________________ Posłuchaj go, prawde Ci powie ----------------------------------------------------->
1. Procesor
- Lepiej brać 2 rdzenie, 4 są droższe, a i tak nie będą w pełni wykorzystane.
- Patrzmy także na ilość pamięci Cache.
- Lepiej brać te z wyższym fabrycznym taktowaniem i ewentualnie podkręcić
- Musimy liczyć się z kupnem chłodzenia, jeśli chcemy kręcić...
2. Grafika
- Bierzmy GDDR3, lub wyżej
- Szyna niech będzie większa niż 128bit
- Jeżeli nie mamy wielkiego monitora, nie warto kierować się ogromną ilością pamięci. Sądzę że na zwykłą 19" idealnie będzie 512MB
- Patrzymy na taktowania GPU i pamięci
- Jeśli jesteśmy zainteresowani, to sprawdzamy czy kartę da się w przyszłości połączyć z drugą. Pamiętajmy tylko że w takim przypadku musimy zaopatrzyć się w lepszy zasilacz.
3. Pamięć RAM
- Nie bierzemy tych z częstotliwością poniżej 800MHz.
- Lepiej brać te z chłodzeniem - wytrzymają mocniejszy OC
- Różnica między 1066MHz, a 800MHz jest niewielka, zarówno w wydajności, jak i w cenie.
4. Płyta Główna
- Nie bierzemy starszych chipset-ów.
- Bierzemy polecane przez innych marki.
- Sprawdzamy jak dana płyta "reaguje" na OC
- Dobrze jest wziąć tę z 4 slotami na RAM
- Jeżeli nas to interesuje, możemy wziąć tę z dwoma portami PCI-E, jeśli chcemy mieć dwie karty graficzne.
5. Zasilacz
- Na zasilaczu nie ma co oszczędzać. Im gorszy = tym większe prawdopodobieństwo, że się spali, a nawet uszkodzi inne podzespoły.
- Bierzemy te sprawdzonych marek.
- Nie ma co brać zasilaczy o za dużej mocy na nasz sprzęt.
- Sprawdźmy, czy zasilacz posiada wszystkie potrzebne nam złącza, głównie na ilość złącz SATA, bo to od tego zależy ile dodatkowych dysków przypniemy. Można też bawić się w przejściówki na SATA, ale nie warto, tak więc zasilacz powinien mieć min. 2 oryginalnie.
6. HDD
ie bierzmy więcej ile możemy wykorzystać.
- Zastanów się ile miejsca będzie Ci potrzebne na dane, i tyle kup.
- Kieruj się szybkością/wydajnością oraz poziomem hałasu.
- Wydajniejszy, a zarazem głośniejszy i droższy dysk, lub standardowy lekko wolniejszy i cichszy.
Wiem ze chciałeś tańszy do 2500 ale moim zdaniem kupno tak taniego zestawu nie jest opłacalne ze względu ze szybko stanie się niewystarczający, a w podsumowaniu masz bardzo mocny, niezawodny komputer który wystarczy ci na spokojnie 3-4 lata. cena zestawu bez kosztów wysyłki to 4000 zł ale ja bym poszedł do sklepu osobiście z listą elementów i żeby mi je zamówili, na pewno wyjdzie lepiej, a jeszcze można rozłożyć na raty. pozdro
Oczywiście chodzi o złożenie samemu sobie komputera tylko że moja wiedza kończy się po rozkręceniu obudowy tzn. niewiem co z czym będzie dobrze współgrało a wiadomo chciałbym na full grafie spokojnie pociągnąć gry typu : Assasins Creed 2 , BF: Bad Company , CoD 5: MF2 ,GTA4 itp. zeby mozna bylo spokojnie pograc, bo na moim obecnym CS Source sie tnie masakrycznie mozemy prog wydatkow podniesc do 2800zl , tylko prosze bez propozycji monitorow i glosnikow to juz sam zalatwie heh
_________________ Posłuchaj go, prawde Ci powie ----------------------------------------------------->
Nie wiem jak tam te nowe grafiki ale ja posiadam GF 9600GT 256BIT/512BM i jestem zachwycony, szybka karta, nie grzeje się (chłodzenie zalmann) a jeśli Ci mało zawsze można wsadzić dwie takie karcioszki bo obsługują one SLI Posiadam 4GB RAM DDRII firmy GOODRAM i procek Intel Core 2 Duo 2x2,53 GHz i jestem zadowolony Satysfakcja taka że sam składałem zestaw i mam go prawie rok i nie miałem problemów z grami jak narazie. Acha płyta to Asus P5B SE
[ Dodano: 2010-02-14, 15:20 ]
Z GTA IV bedzie cieżko, grałem u siebie ale max na średnich. Ustawienia max były u mnie zablokowane bo mam tylko 512 MB Ale ja jestem zadowolony z kompa
jeżeli karta grafiki to polecam radeona 4850 sam korzystam crysis i gta4 na maxa ida bez przycinki do tego dobre chlodzenie na procesor ja mam core duo 2 E 8400 niez\awodny produkt roku 2009
a co może być przyczyną jak komp sobie robi sam reseta jak z pliku chce otworzyc np film,muzyke,grę...juz jakby chciał załaczyc program przez który to odtworzy i dupa- reset.
SotoM, tak naprawde to moze byc wszystko, choc w pierwszej kolejnosci sprawdzilbym zasilacz, nastepnie twardy dysk bo rzecz dzieje sie podczas odczytu z dysku, na koncu pamiec RAM i procesor, jedyna metode diagnozowania to podmiana czesci od sprawnego kompa az sie trafi na to wadliwą i wtedy usterka znika
To mi wyglada na przegrzanie procka, sprawdz czy pasta termoprzepuszczalna jest dobrze nasmarowana na procka i czy nie grzeje ci sie zabardzo, mozesz jeszcze sprobowac czy nie skacze ci napiecie na zasilaczu