Siemka. W najbliższym czasie zmieniam pokoj przeprowadzam sie na pietro razem z kompem. Mam neostrade i obecnie jednego kompa w domu w przyszlości bedzie drugi i jest problem ciagnac kabel na pietro czy wstawic router na dole? jak wogole taki router działa?
Siemka. W najbliższym czasie zmieniam pokoj przeprowadzam sie na pietro razem z kompem. Mam neostrade i obecnie jednego kompa w domu w przyszlości bedzie drugi i jest problem ciagnac kabel na pietro czy wstawic router na dole? jak wogole taki router działa?
Ja polecam do stacjonarnego siągnąć kabel (kabel to zawsze kabel) a jak bedziesz mial tez drugi komp (np laptop) wtedy kupić router..
Ja osobiście polecam projektować sieci bezprzewodowe. Korzyści to brak ingerencji w sam dom (dziury, kable, listwy), prostota podłączenia, nielimitowana ilość komputerów w domu podłączonych do sieci. Zasięg jak dla zwyczajnego domu powinien być wystarczający na całe mieszkanie nawet z tanim routerem.
Jedyne co musisz to kupić sobie do komputera kartę bezprzewodową na USB (obecnie 30~zł najprostsza wystarczy) no i router.
Najprostsza zasada działania - router odbiera internet z kabla i rozsyła go bezprzewodowo dzięki technologii WiFi, która obecnie umożliwa rzeczywiste transfery na poziomie 100MB/s (wifi Draft-N) a najpopularniejszy obecnie standard to WiFi-802.11g który obsługuje prędkości 54MB/s. Myślę że to wystarczy
No i z routerem możesz korzystać za darmo z netu w np. telefonie z wifi.
Silnik: 1.9 TDI (AHU) Pomógł: 6 razy Wiek: 22 Dołączył: 01 Sie 2010 Posty: 201 Skąd: Pszów
Wysłany: 2011-07-21, 17:17
Z doświadczenia wiem, że czasami mając access point na dolnym piętrze, a kompa na wifi na górze (bądź na odwrót) może się nabawić problemów... Gdzie tu problem? Strop ...a właściwie jego brojenie. Tony żelastwa zalewane w stropach czasami idealnie ekranują sygnał wifi i nie pomagają większe anteny i kombinacje... Przerabiałem takie coś w domu sąsiada. Zakupiona półmetrowa antena do routera, kombinacje i sygnał ledwo wychwytywany. Pojawiał się i znikał Do czego zmierzam: najlepiej na początku sprawdzić, pożyczyć od kogoś jakiś access point (routerek z wifi) i potestować
No więc tak jako że jestem zdania, że nie ma to jak połączenie przewodowe to narazie pociągnę kabel a gdy pojawi sie drugi komp bedzie się myśleć. Bo przez router na kablu to sie chyba nie da?
Jeśli kupisz ruter wi-fi to do niego możesz podpiąć do 4 komputerów i do tego masz jeszcze możliwość podpięcia przez wi-fi a niekiedy nawet drukarki czy dysku USB.
Silnik: AAM -> AGG Pomógł: 27 razy Wiek: 23 Dołączył: 03 Sie 2009 Posty: 2573 Skąd: Kutno
Wysłany: 2011-07-21, 18:49
rufi89 napisał/a:
No więc tak jako że jestem zdania, że nie ma to jak połączenie przewodowe to narazie pociągnę kabel a gdy pojawi sie drugi komp bedzie się myśleć. Bo przez router na kablu to sie chyba nie da?
jak to nie. możesz do routera podłączyć klika kompów które będą w 1 sieci LAN co oznacza że będziesz mógl sobie dane między nimi przesyłać z dużą prędkością. Zalecam jednak kabel jeśli jesteś maniakiem gier FPP czy coś. Na wifi się nie gra. kropka Skonfigurowanie routera np TP link to 10 min roboty.
Ja u siebie mam opcje access pointa ale powyłączałem to. Nigdy nie korzystam z wifi. Może jak kupię laptopa to włączę.
a tak wgl.... to na czym ty siedzisz teraz? modemie? skąd to wytrzasnąłeś? z muzeum?
Silnik: 1.9 Pomógł: 6 razy Dołączył: 07 Lip 2011 Posty: 240 Skąd: Centrum
Wysłany: 2011-07-23, 13:03
Strop nie przeszkadza wcale tak mocno. Jak wgrasz na WRT pomidora to se możesz regulować moc sygnału. Sygnał wychwytywany 5 pieter niżej w budynku z lat 70, sam beton i stal u mnie to samo w bloku. Wiele przerabiałem tego u klientów neo.
Strop nie przeszkadza wcale tak mocno. Jak wgrasz na WRT pomidora to se możesz regulować moc sygnału. Sygnał wychwytywany 5 pieter niżej w budynku z lat 70, sam beton i stal u mnie to samo w bloku. Wiele przerabiałem tego u klientów neo.
Tu się zgadzam, dla niekumatych chodzi o soft Tomato