Silnik: AAM -> AGG Pomógł: 27 razy Wiek: 23 Dołączył: 03 Sie 2009 Posty: 2573 Skąd: Kutno
Wysłany: 2011-08-31, 14:49 rejestrował się ktoś ostatnio w urzędzie pracy?
elo
nie jestem w tym za bardzo obeznany bo do tej pory pracowałem i nie musiałem za bardzo do tego urzędu się udawać.
Po pracy przebywałem jeszcze 30 dni na L4. Wiem że potrzebuję oświadczenia lekarza o mojej zdolności do pracy i jutro pojadę do niego.
Prócz standardowych dokumentów typu dowód, świadectwo pracy i ukończenia szkoły (oraz tego że jestem już zdolny do pracy) będę jeszcze czegoś potrzebował?
raczej nie swiadectwo pracy z ostatnie firmy jesli chcesz sie ubiegac o zasilek. pamietaj ze jezeli zostales zwolniony z paragrafu i z twojej winy nalezy ci sie zasilek po 3 miechach i tylko na 3 miechy. jesli z winy zakladu pracy to na 6 miechow roznie to wyglada w roznych rejonach polski chyba ze masz powyzej 10 lat pracy czas sie wydluza i kwota jest wyzsza. ja chyba dostalem ponad 5 stowek i bralem go w sumie 2 miechy i cos tam mi na koniec zaplacili ze sobie sam znalazlem prace oczywiscie jakas jalmuzna. warto sie tez zapisac na jakies kursy typu komputerowy albo papier na wozek widlowy lub prwko na c,e,d mozna za nie duza kase se podniesc kwalifikacje ja chcialem robic kurs na przewoz rzeczy ale mi nie wyszlo bo sie zatrudnilem w przesylkach a ze koles chcial mnie wydymac na kase przerobilem 2 tygi i zrezygnowalem i poszedlem gdzie indziej.
_________________ JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}
Silnik: AAM -> AGG Pomógł: 27 razy Wiek: 23 Dołączył: 03 Sie 2009 Posty: 2573 Skąd: Kutno
Wysłany: 2011-08-31, 23:47
Golfik1986 napisał/a:
raczej nie swiadectwo pracy z ostatnie firmy jesli chcesz sie ubiegac o zasilek. pamietaj ze jezeli zostales zwolniony z paragrafu i z twojej winy nalezy ci sie zasilek po 3 miechach i tylko na 3 miechy. jesli z winy zakladu pracy to na 6 miechow roznie to wyglada w roznych rejonach polski chyba ze masz powyzej 10 lat pracy czas sie wydluza i kwota jest wyzsza. ja chyba dostalem ponad 5 stowek i bralem go w sumie 2 miechy i cos tam mi na koniec zaplacili ze sobie sam znalazlem prace oczywiscie jakas jalmuzna. warto sie tez zapisac na jakies kursy typu komputerowy albo papier na wozek widlowy lub prwko na c,e,d mozna za nie duza kase se podniesc kwalifikacje ja chcialem robic kurs na przewoz rzeczy ale mi nie wyszlo bo sie zatrudnilem w przesylkach a ze koles chcial mnie wydymac na kase przerobilem 2 tygi i zrezygnowalem i poszedlem gdzie indziej.
jutro jeszcze do pup zadzwonię bo nie chcę jechać i psuć sobie nerwów na marne. Umowa o pracę po prostu się skończyła i przysługuje mi zasiłek bo mam przepracowany rok. O kursach pomyślę.
Tylko z tym zusem nie wiem jeszcze jak. Zaświadczenie już mam:D ot tak:P
Wysłany: 2011-09-04, 20:38
Golfik1986 napisał/a:
o czym ty marzysz stary u mnie ogrownie otwieraja o 7 a o 6.30 juz jest kolejka pod wejsciem
masz rację. Jest hardcore. Ostatnio miałem wątpliwą przyjemność obserwowania jak stare baby się umawiały która będzie pierwsza itp etc i tak się zdenerwowałem że po otwarciu drzwi (cała rozmowa była jeszcze przed zamkniętymi drzwiami up bo urzędasy otwierają od 9...) poszedłem szybkim krokiem pod drzwi do rejestracji i na gadanie że tutaj obowiązuje kolejka powiedziałem że się z panią na kolejki nie będę umawiać ostatecznie wylądowałem jako 4ty w kolejce bo stare baby były w przewadze
Wysłany: 2011-09-05, 14:28
ale jaja
firma w której pracowałem w czasie jak pracowałem jeszcze w innej już nie istnieje a wypowiedzenie które od nich dostałem nie spełnia wymogów (nie ma wymaganych pieczątek..) Narazie jakoś pani to obeszła dając mi jakiś papierek żebym napisał (pod groźbą że jak kłamie to będę ukarany:D) że już nie pracuję w tej firmie i że została wypowiedziana umowa. Ma ktoś jakiś pomysł żeby udowodnić że już się tam nie pracuje? Ale to chyba logiczne skoro firmy już nie ma..
z tego co wiem po kazdej firmie musi zostac archiwum pracownicze jakies mialem znajomego ktory po 30 latach jechal na drugi koniec polski po jakies swiadectwo pracy bo mu cos brakowalo do emerytury
_________________ JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}
Killah, myślę ze najlepszym dowodem na to że nie pracujesz jest właśnie wypowiedzenie (które masz) albo świadectwo pracy które musi być w Twoich aktach osobowych. Każda firma, również ta która jest zlikwidowana bądź w upadłości ma obowiązek przechowywać dokumenty osobowe przez 50 lat. Jeśli nie jesteś w stanie ustalić gdzie one są to najlepiej byłoby przedzwonić do archiwum państwowego, tam mogą udzielić CI takiej informacji. Innym rozwiązaniem może być udanie się do Sądu po odpis KRS tam uzyskasz wszystkie informacje na temat spółki, to czy działa czy jest zlikwidowana i również to gdzie są przechowywane dokumenty.
Żeby była jasność ja się na tym nie znam pisała Paulina Ona w tym siedzi więc wie o co chodzi
Wysłany: 2011-09-08, 18:40
Pro100 napisał/a:
Killah, myślę ze najlepszym dowodem na to że nie pracujesz jest właśnie wypowiedzenie (które masz) albo świadectwo pracy które musi być w Twoich aktach osobowych. Każda firma, również ta która jest zlikwidowana bądź w upadłości ma obowiązek przechowywać dokumenty osobowe przez 50 lat. Jeśli nie jesteś w stanie ustalić gdzie one są to najlepiej byłoby przedzwonić do archiwum państwowego, tam mogą udzielić CI takiej informacji. Innym rozwiązaniem może być udanie się do Sądu po odpis KRS tam uzyskasz wszystkie informacje na temat spółki, to czy działa czy jest zlikwidowana i również to gdzie są przechowywane dokumenty.
Żeby była jasność ja się na tym nie znam pisała Paulina Ona w tym siedzi więc wie o co chodzi
wypowiedzenie nie spełniało wymogów up bo brak pieczątki. I z tego cały cyrk.
Na szczęście notatka i trochę dobrej woli wystarczyło. Zwłaszcza że miałem przepracowany ponad rok w firmie w której pracowałem równolegle z tą.