Witam wszystkich.
Nie jestem pewien co do tego, czy umieszczam to w dobrym dziale, jeśli nie - przepraszam ale może komuś pomogą moje doświadczenia.
Wielokrotnie pisałem w sprawie stukającego silnika, i akrobacji by odnaleźć winowajcę. Przyczyną okazała się prawdopodobnie wadliwa partia popychaczy, firmy której wyroby macie za doskonałe - INY. Otóż po wymianie na całkowicie nowy komplet, pomiarach ciśnienia oleju, zmianie na półsyntetyk MOBILA , sprawdzaniu pompy oleju, łańcuszka pompy, wałka rozrządu, wtrysku i wydaniu sporej sumy problem nie ustąpił. Wszyscy zgodnie śpiewali że te silniki po prostu tak mają, że klepią jak bociany a ja pomału dostawałem obsesji na tym punkcie. Po kolejnym rozebraniu rozrządu i sprawdzeniu popychaczy okazało się że aż 3 z 8 przy lekkim stuknięciu trzonkiem młotka wydawały bardzo głuchy dźwięk a jeden z nich uginał się pod naciskiem palca. Postanowiłem wyrzucić je na śmietnik i zastąpić kolejnymi również tej firmy- efekt? Silnik pracuje gładko, mimo że nie miało prawa nic złego się z nimi dziać - zwłaszcza po marnym 1000 km.!!!!
Dodam że raczej nie zapchały się brudem lub opiłkami z silnika, ponieważ ani w filtrze ani w misce olejowej nie było specjalnego syfu, a oleje i filtry wymieniam regularnie. Mam nadzieję że komuś pomogę i uświadomię że nawet wśród nowych i niemieckich (!!) części zdarza się nieprawdopodobna tandeta.
ja drugi raz kupilem komplet rozrzadu jakas rolka chyba byla INA w zestawie i nie narzekalem na poprzednim wykrecil 60tysi prawie. a jak wiadomo wszedzie znajdzie sie albo bubel albo jakas kicha w produkcji czasem
_________________ JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}
Golfik1986, dobrze pisze. idzie produkcja masowa i nikt po sztuce spradzał nie będzie. Mój przykład. Rolka napinająca paska altka mi poszła. Kupiłem Topran za 19 zł, po 12 tys się rozleciała więc następną kupiłem Ruville 60 zł. Przejechałem na niej ponad 30 tys i żyje, nie ma luzów ani śladów zużycia. Po co kupować szajs i częściej go wymieniać?? Kupić raz drożej a dobrze. Lepiej sie na tym wyjdzie, nerwowo tym bardziej
_________________ Weźmiesz mnie na prostej?? A ja Cię zniszczę na zakręcie!!