OTO JEST! (powyżej- STRONA NR 1 TEGO WĄTKU) Pierwszy w polskim internecie spis producentów częśći do Mk3! Już nie trzeba kupować drogich części w salonie, wystarczy kupić daną część przedstawionych firm i ma się 100% oryginał co w salonie, ale bez znaczka VW. Wykonany przez tego samego producenta, w taki sam sposób.
[ Dodano: 2010-03-01, 23:56 ]
Adam.M napisał/a:
taaa adrian5 duzo mowi ale mysle ze gdyby przyszlo co do czego to by takiej glupoty nie zrobil nie sprawdzalem ale zapewne serwisujac 17 letnie auto w serwisie VW, wydatki miesieczne bylyby tak duze, ze nie zabrakloby wiele do raty miesieczniej za nowke golfa z salonu
Oczywiście... Czy ja kiedykolwiek mówiłem, że trzeba w salonie robić naprawy? Niepopieram tego i nie robię. Jestem natomiast za używaniem oryginalnych części lub właśnie takich części o jakim jest ten wątek- oryginalnych, ale bez znaczka VW- OEM.
Serwisowanie w salonie jest bez sensu, lepiej w dobrym, nowoczesnym zakładzie jak np. niektóre Bosch Service. Zgodnie z prawem producenci samochodów muszą przekazywać informacje serwisowe wszystkim chętnym zakładom tak więc jakość serwisu w dobrym warsztacie jest taka sama albo lepsza niż w salonie.
[ Dodano: 2010-03-01, 23:59 ]
Jak coś wiecie jeszcze to proszę dopisywać!
Silnik: 1,6 ABU Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 17 Lis 2009 Posty: 2347 Skąd: Skarżysko-Kamienna
Wysłany: 2010-03-02, 08:18
adrian5 napisał/a:
ale bez znaczka VW
Nie no jak już oryginał to tylko ze znaczkiem vw. adrian5, przecież dążysz żeby Twój golf był całkowicie jak oryginał więc jak możesz pozbawiać go swojego logo To tak jakbyś przyczepił sobie znaczek opel
Nie no jak już oryginał to tylko ze znaczkiem vw. adrian5, przecież dążysz żeby Twój golf był całkowicie jak oryginał więc jak możesz pozbawiać go swojego logo To tak jakbyś przyczepił sobie znaczek opel
Nieprawda, to, że wymieniam na oryginały to nie robię tego w celu "sztuki dla sztuki", ale, że uważam, że takie części należy stosować by samochód dobrze się sprawował, ale teraz gdy już wiem, w przypadku wielu części, kto co produkuje to zupełnie wystarczające jest stosowanie tych części OEM, gdyż zależy mi na takiej samej jakości co wtedy gdy ten samochód wyjechał z fabryki, a nie na znaczkach.
[ Dodano: 2010-03-02, 13:25 ]
Miękus82 napisał/a:
No adrian5 widzę że się napracowałeś takie informacje przydadzą się
Nie ma sprawy, jak coś jeszcze gdzieś znajdę to dorzucę. Dobrze, że wkońcu to wiadomo, bo jeszcze nigdzie nie było to tak dokładnie powiedziane przynajmniej na polskich forach.
bo adrian mysli ze kupi np.amorki z znaczkiem vw to sa orginalne ale tak nie jest
myslisz ze firma np Sachs robi tylko dla vw to sie chłopie mylisz
a tak poza tym to nie ma co sie spuszczac i z 18letniego golfa robic ori auta bo to nie ma sesu ale jak ktos mysli inaczej to niech sie dalej łudzi
_________________ Jak sie bawic to sie bawic 1.8 wyj..... VR6 wstawic
gdyż zależy mi na takiej samej jakości co wtedy gdy ten samochód wyjechał z fabryki, a nie na znaczkach.
A skąd masz pewnośc że niektóre firmy nie popsuły jakości swoich produktów, bo takie przypadki tez są znane
[ Dodano: 2010-03-02, 15:41 ]
adrian5 napisał/a:
Czy ja kiedykolwiek mówiłem, że trzeba w salonie robić naprawy?
To po co w wielu postach piszesz ludziom ile kosztuje dana częsć w salonowej cenie?
Firmy nie popsuły swojej jakości ponieważ jeżeli np. Sasch robi amortyzatory dedykowane do Golfa III to są to te same amortyzatory co były w Golfie przy pierwszym montażu jeżeli oznaczone są znakiem "Q"- to o tym wtedy mówiłem, normy GVO Unii Europejskiej, jeżeli ktoś by oznaczął taką część jako "Q", a nie byłoby tego przy pierwszym montażu to znaczy, że popełniałby przestępstwo. Powinny różnić się od oryginałów jedynie pudełkiem, a normy produkcji powinny być te same. Przecież w innym wypadku ta klasyfikacja nie miałaby sensu. A wprowadzono ją właśnie po to żeby przerwać monopol ASO na oryginalne części. Tu o tym więcej- pdf- http://www.liderserwis.pl...zamiennych.pdf.
I amrotyzatory Sasch (kupione gdziekolwiek o ile to rzeczywiście Sasch) i dedykowane do Golfa III są to te same amortyzatory co były w Golfie przy pierwszym montażu tylko bez znaczka VW- te same co z salonyu. Np. wcześniej podałem taką polską stronę http://www.czesci24.pl/index gdzie jest przy każdej częśći ta litera i opis i można zobaczyć czy częśc jest z pierwszego montażu czy nie.
A co do tego, że podaje salonową cenę- Przecież mówiłem, że nie popieram NAPRAWY w salonie czyli naprawy w ASO, natomiast popieram kupowanie oryginalnych części w ASO (lub zamienników poza ASO- jeśli wiemy co kto robi), ALE montaż, w każdym przypadku, POZA ASO. Chodzi mi o to, że serwisowanie w ASO jest bezsensu bo są bardzo dobre zakłady poza ASO, natomiast części trzeba mieć, moim zdaniem, oryginalne lub te zamienniki oryginalne- oznaczone Q lub OEM.
[ Dodano: 2010-03-02, 20:10 ]
Basior1997 napisał/a:
bo adrian mysli ze kupi np.amorki z znaczkiem vw to sa orginalne ale tak nie jest
myslisz ze firma np Sachs robi tylko dla vw to sie chłopie mylisz
a tak poza tym to nie ma co sie spuszczac i z 18letniego golfa robic ori auta bo to nie ma sesu ale jak ktos mysli inaczej to niech sie dalej łudzi
Oczywiście, że są oryginalne jeśli są oznaczone "Q" to te same, które miał golf przy pierwszym montażu. No i co z tego, że Sachs nie robi tylko dla VW? To chyba jasne... Wszystkie te firmy nie robią tylko dla VW, ale i dla innych firm. Ale co to ma do rzeczy? Jedynie co można dodać to pewnie też inne firmy robiły amortyzatory do Golfa III np. chyba też Bilstein robił, ale nie jestem pewien.
A to co każdy robi z golfem to oczywiście jego sprawa...
adrian5, dzięki. Zamierzam skorzystać z Twojej listy przy zakupie poduszek pod silnik
Tak, są one firmy Corteco- jeżeli to co na zdjęciu to poduszka pod silnik, to ta sama firma co zresztą robi filtr kabinowy do Golfa III- przeciwęglowy, tylko pod nazwą "MicronAir", Micron Air to jakby marka firmy Corteco. O i dodam jeszcze ten filtr do listy.
[ Dodano: 2010-03-04, 22:44 ]
Oto przykład, jak przydatna jest lista, którą podałem:
Chcemy kupić uszczelkę pod głowicę do Mk3 z silnikiem 1.6, możemy kupić ją z salonu VW za 150 zł lub wiedząc, że uszczelki pod głowicę produkuje Victor Reinz możemy kupić tej firmy np. z Allegro za 65 zł http://www.allegro.pl/ite...at_1_4_1_6.html
[ Dodano: 2010-03-04, 22:54 ]
JAK COŚ ZNAJDE TO BĘDĘ DODAWAŁ DO LISTY NA STRONIE 1. Właśnie dodałem podział producentów świec i uszczelek pod głowicę na oznaczenia silników.