Nie wolno jezdzić z kwitkiem złapali mnie z kwitkiem koło domu ale po długich rozmowach i 500m od domu pościli mnie i powiedzieli że jak jeszcze raz mnie zobaczą z kwitkiem to będzie źle. Nie ma siły trzeba czekać na odbiór dokumentu.
A z tego co mi wiadomo panowie to z kwitkiem ,ktory dostajemy po zdaniu egzaminu mozna jezdzic ,ale jesli bedzie kontrola to oczywiscie 50zlotych mandatu jest za brak PRAWKA .Nastomiast kwitek z egzaminu jest dowodem na to ,ze dana osoba zdala egzamin pomyslnie i oczekuje na wydanie dokumentu
Nie wiem co to za teoria. Nic takiego nie ma ten, świstek jest tylko dla Ciebie na pamiątkie, nigdziej go nie pokazujesz, nawet przy odbiorze prawo jazdy. Mozesz sobie go w ramkę powiesić...
Kiedyś nie dawali takich świstków to sie zmieniło z tego co pamietam w 2010 r. od tej pory każdy dostaje, a kiedyś bylo ze dostawałeś tylko z Negatywnym wynikiem (co źle zrobiłeś, ile prób)
Co do tego prawka to ja wiem w tym temacie tyle , że jak policja złapie Cie bez prawka to jeżeli dobrze trafisz dajesz ze dwie stówki i jedziesz dalej , jeżeli źle trafisz no to mandacik 500 zł za jazdę bez uprawnień . Moga Cie puścić dalej a nie muszą wiec powiedzą Ci , że masz po kogoś z prawkiem zadzwonić żeby odebrał autko albo go zabezpieczysz i idziesz z butka (jest też możliwość , że złapią Cię w takim miejscu , gdzie nie będziesz mógł zostawić pojazdu i będą chcieli lawetą Ci go zwinąć jeżeli nie bedziesz miał nikogo kto te auto odbierze ) . A co do sądu to policja może również skierować do sądu , lecz są już Ci nie da kary pieniężnej bo nie można być ukarany za coś dwa razy ! Sąd moze np dać zakaz wyrabiania prawka powiedzmy na rok czy tam dwa .
Co do jazdy na świstku to do tej pory nie można , do jazdy upoważnia tylko twardy dokument prawa jazdy . Ale słyszałem od mojego instruktora ze w lutym jak wejdą te zmiany z tym prawkiem to prawdopodobnie ma wejść taka opcja , że prawdopodobnie będzie można jechać juz autem zaraz po wyjsciu z prawka ( oczywiście jeśli się zda ) oni dają świstek i już możemy jeździć . No ale to się okaże jak Państwo wprowadzi te zmiany
Pozdro
Wlaśnie sluchalem TVN24
Nowa ustawa odnosnie zmiany przepisow zdawania prawka bedzie dopiero uchwalona w przyszlym roku w styczniu.Także koledzy ktorzy beda zdawac prawko w tym roku moga spac spokojnie.....