Mam pytanie.Czy wie ktoś w jakim wieku można ubiegać sie o prawo jazdy Kategorii C?
Mam 19 lat nie ukrywam,że przydały by mi sie takie uprawnienia tyle,że niektórzy mówią,że od 21 lat a inni,że znow od 18.W internecie także nie znalazłem konkretnych odpowiedzi ..
Ma ktoś jakieś pewne żrodła?
Kolego kategorie A,B,C,E możesz robić od 18 lat. Warunkiem kat C jest posiadanie kat B. kat A1 i T możesz robić od 16 lat. Kategorię D od 21 lat. Jeśli się pomyliłem to mnie poprawcie.
Silnik: 1.6 NP Pomógł: 1 raz Wiek: 24 Dołączył: 18 Mar 2011 Posty: 6 Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 2011-03-19, 19:05
wiec tak prawko od 18 roku możesz robić wymaganie to prawko na kat B
jeżeli chcesz jezdzic zawodowo to 21 lat chyba ze sie zmieniło i od 22 lat jest
C+E + kurs na przewóz rzczy i np ADR na cysterny to od 22 lat
_________________ Polerowanie i malowanie
Polerowanie: *Felg
*Relingów
*Części silnikowych
Malowanie: *Felg
*Elementów karoserii
Tanio i solidnie Ceny i kontakt
Silnik: 1.4 LPG Pomógł: 18 razy Dołączył: 24 Sie 2008 Posty: 1096 Skąd: OOL / DW
Wysłany: 2011-03-19, 20:38
Marian0753 napisał/a:
Kolego kategorie A,B,C,E możesz robić od 18 lat. Warunkiem kat C jest posiadanie kat B. kat A1 i T możesz robić od 16 lat. Kategorię D od 21 lat. Jeśli się pomyliłem to mnie poprawcie.
nieprawda ja na testach miałem kolesia który miał C a nie miał B
wogule nie umiał jezdzic bo jakos tak za nisko mu było
_________________ Bóg kocha wariatów, tylu ich stworzył
Silnik: 1.6 NP Pomógł: 1 raz Wiek: 24 Dołączył: 18 Mar 2011 Posty: 6 Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 2011-03-19, 22:38
no to sie mylisz kolego trzeba mieć B zeby robić prawo jazdy kat c powyżej 3.5t
trzeba zrobić od B tak zawsze było
pewnie koles jakiś inny i cie ładnie zrobił w konia
jezeli nie masz uprawnien na prowadzenie autami poniżej 3.5t to czemu masz miec powyżej 3.5t?
*Relingów
*Części silnikowych
*Elementów karoserii
Racja najpierw B pozniej C (na egzaminie, egzaminator prosi o prawo jazdy (nie o dowod osobisty))
Prawko na C mozna zrobic od 18roku zycia. tylko ze do 21 roku zycia mozna jezdzic samochodem (z tego co pamietam) 7.5tony. (z ładunkiem)
Nastepne schody zaczynaja sie w Kursie na przewóz rzeczy do 21roku zycia jest drozszy bo trzeba zrobić go w calości, a jak ukonczy sie 21lat wtedy jest on tanszy
Wysłany: 2011-03-20, 15:38
czaro napisał/a:
siwex napisał/a:
no to sie mylisz kolego trzeba mieć B zeby robić prawo jazdy kat c powyżej 3.5t
trzeba zrobić od B tak zawsze było
Z tym "zawsze" to nie do końca.
no ale nie zjemyw tamtych czasach wiec trzeba miec B i tyle:)
*Relingów
*Części silnikowych
*Elementów karoserii
Warunkiem uzyskania prawa jazdy kategorii C, C1, D lub D1 jest posiadanie prawa jazdy kategorii B. Warunkiem uzyskania prawa jazdy kategorii B+E, C+E, C1+E, D+E lub D1+E jest posiadanie odpowiednio prawa jazdy kategorii B, C, C1, D lub D1.
Co do cen to około:
1800 -za naukę C
1800 -za E
184 -za egzamin
70 -lekarz
Kwalifikacja wstepna (na przewóz rzecz) ok 3tys (nie wiem ile w tym roku moze staniało)
Psychotesty -80
No i do tego nowe prawko
Ale mając takie coś i np te 22lata ciezko jest znaleść pracę na tirach bo firmy chcą kierowców bardziej z doświadczeniem czyli np jezdziles z rok w innej firmie itp (poczytaj ogloszenia co drugie pisze, staż)
Kolego jak mam C+E mogę jeździć dowolnymi pojazdami w celach prywatnych, np. ciężarówką z naczepą mogę jechać na zakupy, do kościoła itp.
Jednak nie możesz zatrudnić się jako kierowca zawodowy.
Pamiętam że kiedyś był poruszany ten temat w programie "na osi" w tvn turbo