Kolego jak mam C+E mogę jeździć dowolnymi pojazdami w celach prywatnych, np. ciężarówką z naczepą mogę jechać na zakupy, do kościoła itp.
bez ładunku mozesz
ale jak bedziesz jechał z ładunkiem i złapią Cię Krokodyle za brak Kwalifikacji jest wysoki mandat...
Od tego roku są nowe prawka na C, z tylu w uwagach koło kategorii jest podane czy kierowca posiada wlasnie kwalifikacje kiedys tego nie bylo
Możesz jechać z ładunkiem aby nie przekroczyć DMC, załóżmy masz własny zestaw jedziesz sobie po cement na własną budowę własnym samochodem. W papierach mam DMC 42t to mogę tyle wozić.
Możesz jechać z ładunkiem aby nie przekroczyć DMC,
DMC nigdy nie mozna przekraczać nawet z kursem na przewóz rzeczy
Daj mi paragraf na o ze na własną budowe mozesz jezdzic bez kursu na przewóz rzeczy ? i jak udowodnisz ze jest to własna budowa i wlasny towar a nie np dla sasiada
nie wiem czy tak jest napewno jak piszecie ale powiem wam tak znam goscia ze szrotu z Kolobrzegu posiada on mana z naczepa i sam zawozi zlom gdzies tam i jak z nim gadalem to mowil ze kurs na przewoz ladunku jest potrzebny jesli chcesz jezdzic zawodowo u kogos a jak sam prowadzi swoja firme to mu to na h.. potrzebne bo przecierz wie jak zabezpieczyc ladunek itd bo mial to na kursie. jeszcze sie przy okazi dopytam jak to jest dokladnie ale many jedzi i nic mu nie robia jak go kontroluja.
Marian0753 napisał/a:
Możesz jechać z ładunkiem aby nie przekroczyć DMC,
DMC nigdy nie mozna przekraczać nawet z kursem na przewóz rzeczy
Chyba wyraźniej est napisane aby NIE przekroczyć DMC
Na 100% nie trzeba mieć certyfikatu na prywatną jazdę takim zestawem
Po prostu robimy odpowiednie uprawnienia kat C+E i możemy jeździć pojazdami nie przekraczającymi:
wysokość 4m
długości 16,5m (z przyczepą, naczepą 18,75m)
szerokość 2,5m (chłodnie 2,6m)
waga 42t (chyba że w dokumentach napisano mniej)
Nie bierzemy pod uwagę ładunku ponad gabarytowego.
Certyfikat potrzebny jest tylko i wyłącznie podczas stałego zatrudnienia na stanowisko kierowcy.