logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
Poprawa bezpieczenstwa czy żerowanie panstwa na pieniadzach?
Autor Wiadomość
Gadom 

Silnik: 1.9 TDI 90KM
Wysłany: 2010-11-30, 00:02   Poprawa bezpieczenstwa czy żerowanie panstwa na pieniadzach?

Cytat:
Reedukacyjne kursy dla kierowców, którzy uzbierają 24 punkty karne, nadzór nad młodymi kierowcami, nowe kategorie praw jazdy i ściślejszą kontrolę nad ośrodkami szkolenia - wprowadza ustawa uchwalona przez Sejm.

Za przyjęciem ustawy o kierujących pojazdami było 259, przeciw 124 posłów, czterech wstrzymało się od głosu. Izba przyjęła dwie poprawki dotyczące m.in. dat wejścia w życie poszczególnych artykułów.

Zgłoszony przez rząd projekt miał na celu zmniejszenie liczby ciężkich wypadków drogowych - w Polsce trzykrotnie wyższej niż średnia w krajach UE - i zminimalizowanie nieprawidłowości w szkoleniu kierowców. Ustawa dostosowuje też polskie prawo do dyrektyw Parlamentu Europejskiego i Rady Europy.

Na kurs reedukacyjny - a nie ponowny egzamin, jak obecnie - będą kierowane osoby, które za wykroczenia drogowe zbiorą ponad 24 punkty karne.

Dla początkujących motocyklistów zostanie wprowadzona nowa kategoria - prawo jazdy A2, uprawniające do prowadzenia motocykli z silnikami o mocy do 35 kW. Aby prowadzić motocykle, młody kierowca będzie musiał najpierw zdobyć prawo jazdy na małe motocykle - A1 (w wieku 16 lat) lub A2 - jeśli skończy 18 lat. Po następnych dwóch latach będzie się mógł ubiegać odpowiednio o prawo jazdy kat. A2 lub A. Granicę minimalnego wieku niezbędnego do uzyskania prawa jazdy kat. A podniesiono z 18 do 24 lat.

Celem zmian jest zapobieganie sytuacji, w której młodzi i niedoświadczeni kierowcy mają dostęp do ciężkich i szybkich motocykli.

Młodzi kierowcy, którzy po raz pierwszy uzyskali prawo jazdy kategorii B, będą przez dwa lata podlegać szczególnemu nadzorowi. Według statystyk ponad dwie piąte wypadków powodują kierowcy w wieku 18-24 lat. Okres próbny ma być przedłużany w razie popełnienia przez nadzorowanych kierowców wykroczeń drogowych. W razie popełnienia dwóch wykroczeń kierowca będzie kierowany na kurs reedukacyjny, a w przypadku popełnienia trzech - prawo jazdy zostanie mu odebrane.

Rozwiązania dotyczące okresu próbnego dla młodych kierowców obowiązują m.in. w Austrii, Francji, Niemczech, Norwegii, Portugalii, Szwecji, Szwajcarii, Wielkiej Brytanii i na Węgrzech.

Zgodnie z ustawą zamiast karty motorowerowej będzie wydawane prawo jazdy kategorii AM uprawniające do prowadzenia motorowerów i lekkich pojazdów czterokołowych. Będzie je można wyrobić od 14. roku życia. Prawa jazdy kategorii AM, A1, A2, A, B1, B, B+E będą ważne przez 15 lat, pozostałe przez 5 lat.

Ustawa ma ponadto zapobiec wydawaniu praw jazdy osobom, które nie powinny prowadzić pojazdów ze względu na stan zdrowia. Sposobem na to ma być wprowadzenie ankiety zdrowotnej wypełnianej pod rygorem odpowiedzialności karnej.

Inny cel ustawy to podniesienie kwalifikacji instruktorów prawa jazdy i zobowiązanie ośrodków szkolenia do przekazywania samorządowi powiatowemu informacji o kursach i ich uczestnikach. Nadzór nad samorządem ma w tej sprawie sprawować wojewoda. Instruktorzy zostaną również poddani dokładniejszym badaniom lekarskim i psychologicznym; będą też musieli co roku uczestniczyć w kursach doskonalących.

źródło : Onet.pl

Moim zdaniem z Kategoria B to jest jakaś paranoja co wymyślili, dostane 2 mandaty za np brak pasów i mam iść na jakiś kurs? który jak mówili coś w tv ma kosztować 500zł? Śmiech na sali co się dzieje. Nie wiem jak wasze zdanie ale dla mnie to dziwne, niby chcą poprawić bezpieczeństwo i próbują coś być na poziomie do Austrii, Francji, Niemczech, Norwegii, Portugalii, Szwecji, Szwajcarii, Wielkiej Brytanii i na Węgrzech ? To najpierw poprawmy nasz drogi itd. A po za tym morze Dziadek który ma 70 lat nie stwarza zagrożenia na drodze? Morze jako młody kierowca początkujący brzmię trochę buntowniczo ale patrze na to obiektywnie.

czaro 

Silnik: 1,8T
Wysłany: 2010-11-30, 04:54   

Gadom napisał/a:
patrze na to obiektywnie.

Chyba tak nie do końca obiektywnie. Chociaż dla mnie to też śmieszne ale żeby zrobić te nowe drogi o których wspominasz trzeba na kimś zarobić. Ja z jazdą autami mam do czynienia od małego chłopca- ojciec zawodowy kierowca, tak więc mając 15 lat już śmigałem autem po mieście i dla mnie są takie rzeczy bzdurne. Ale niech się inni wypowiedzą.
http://www.golf3.pl/topic...fe97aea9#246676

Gadom 

Silnik: 1.9 TDI 90KM
Wysłany: 2010-11-30, 07:33   

czaro napisał/a:
ale żeby zrobić te nowe drogi o których wspominasz trzeba na kimś zarobić.

Najgorzej ze oni ciągle na kimś próbują zarobić a dróg jak nie było tak nie ma, wiec nawet jak zaczyna zarabiać teraz na tym ciężko mi w to uwierzyć ze przeznacza to na drogi ;/ Mowie co do tych 24 punktów i kurs reedukacyjny to ciężko mi powiedzieć coś na ten temat, co na temat motorów może nawet bym się zgodził ale tez to podlega dyskusji. Ale dobra ja swoje zdanie już wypowiedziałem i racja niech inni się wypowiedzą ;)

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu