logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
Pomaranczowe swiatło
Autor Wiadomość
strzeliniasty 
Grupa Dolnośląska

Silnik: 2.0 8V (AGG) 115KM
Wysłany: 2011-05-10, 16:09   

przepisy mozna interpretowac w rozny spospob a chyba najlepszy to taki odnosnie :

- jedziesz i masz kawalek to swiatel wiec wiesz ze zdarzysz wyhamowac ale wolisz depnac wtedy mandacik murowany bo w chwili jak bedziesz pod sygnalizatorem zapali sie czerwone

- jedziesz masz zielone i bardzo blisko sygnalizatora zapali sie zolte wtedy mozesz przejechac nikt ci nic nie zrobi

- i tzw ciemne zolte wiec kazdy wie o co chodzi :P

uzbek 
Wiśniowy Pirat

Silnik: 1.9 TURBO! (1Z)
Wysłany: 2011-05-10, 17:19   

Gadom napisał/a:
Patrząc w Google to właśnie sygnalizacja s-3 była, jak tam napisałem lewy pas umożliwia jechać prosto albo w lewo, ale teraz zwątpiłem czy sygnalizacja s-3 chodzi o to ze na światłach są strzałki? Bo jeżeli tak to tamto miało nad sygnalizacja znak do jakich manewrów jest sygnalizacja.

Jak na światłach były strzałki jakiego kierunku dotyczy sygnalizacja to był to s-3, oznaczający bezkolizyjny przejazd. Reasumując - nikt nie miał pozwolenia na wbicie ci się w paradę jak masz zielone, bo tylko ty to zielone mogłeś w tym momencie mieć. Albo oni wjechali na czerwonym albo sygnalizacja jest zepsuta o ile było u ciebie zielone jak oni wjechali.

Poprę cytatem z kodeksu:
Cytat:
§ 97. 1. Sygnały świetlne nadawane przez sygnalizator kierunkowy S-3 dotyczą kierujących jadących
w kierunkach wskazanych strzałką (strzałkami).
2. Przepisy § 95 ust. 1 i 2 stosuje się odpowiednio do sygnałów nadawanych przez sygnalizator
kierunkowy S-3.
3. Sygnał zielony nadawany przez sygnalizator kierunkowy S-3 oznacza, że podczas jazdy we
wskazanym kierunku nie występuje kolizja z innymi uczestnikami ruchu.

4. Sygnalizatory kierunkowe S-3 nadające sygnały przeznaczone tylko dla pojazdów skręcających w
lewo mogą nie być umieszczone po prawej stronie drogi.

@offtop Ku*wa co to prawko robi z ludźmi :p

Gadom 

Silnik: 1.9 TDI 90KM
Wysłany: 2011-05-10, 18:55   

strzeliniasty ja wjechałem spokojnie na zielonym zatrzymałem się na przejściu dla pieszych jak mi z naprzeciwka auta ruszyły i jak zerkałem na sygnalizacje jeszcze zielone dopiero zaraz zółte i czerwone :P wiec żadnej wariant twój nie pasuje

uzbek napisał/a:
Jak na światłach były strzałki jakiego kierunku dotyczy sygnalizacja to był to s-3, oznaczający bezkolizyjny przejazd. Reasumując - nikt nie miał pozwolenia na wbicie ci się w paradę jak masz zielone, bo tylko ty to zielone mogłeś w tym momencie mieć. Albo oni wjechali na czerwonym albo sygnalizacja jest zepsuta o ile było u ciebie zielone jak oni wjechali.

Na światłach nie było strzałek był znak nad sygnalizacja mówiący jakie manewry można z tego pasa i tej sygnalizacji wykonać. I jak pisałem mijam linie zatrzymania przed sygnalizacja i miałem wtedy zielone i nagle hamuje bo mimo ze mam zielone z naprzeciwka ruszyli. Jeszcze jak się zatrzymałem to chciałem cofnąć jak już po chwili stania na de mną na sygnalizacji w końcu wbiło się czerwone,ale samochód za mną stał i w sumie raczej na Lini zatrzymania nie stał,chyba tez o to zaskoczyło.

uzbek 
Wiśniowy Pirat

Silnik: 1.9 TURBO! (1Z)
Wysłany: 2011-05-10, 20:31   

Gadom napisał/a:
strzeliniasty ja wjechałem spokojnie na zielonym zatrzymałem się na przejściu dla pieszych jak mi z naprzeciwka auta ruszyły i jak zerkałem na sygnalizacje jeszcze zielone dopiero zaraz zółte i czerwone :P wiec żadnej wariant twój nie pasuje

uzbek napisał/a:

Na światłach nie było strzałek był znak nad sygnalizacja mówiący jakie manewry można z tego pasa i tej sygnalizacji wykonać. I jak pisałem mijam linie zatrzymania przed sygnalizacja i miałem wtedy zielone i nagle hamuje bo mimo ze mam zielone z naprzeciwka ruszyli. Jeszcze jak się zatrzymałem to chciałem cofnąć jak już po chwili stania na de mną na sygnalizacji w końcu wbiło się czerwone,ale samochód za mną stał i w sumie raczej na Lini zatrzymania nie stał,chyba tez o to zaskoczyło.

No to to jest możliwe bo jak jest s-1 to trzeba ustąpić jadącym z przeciwka bo jesteś z nimi w jednakowej sytuacji, a jak na zielonym wjedziesz za sygnalizator to już jesteś na skrzyżowaniu i musisz je opuścić jak będzie możliwość. Nie mogłeś wyjechać głębiej niż tylko na pasy?

Gadom 

Silnik: 1.9 TDI 90KM
Wysłany: 2011-05-10, 20:55   

uzbek napisał/a:
No to to jest możliwe bo jak jest s-1 to trzeba ustąpić jadącym z przeciwka bo jesteś z nimi w jednakowej sytuacji, a jak na zielonym wjedziesz za sygnalizator to już jesteś na skrzyżowaniu i musisz je opuścić jak będzie możliwość. Nie mogłeś wyjechać głębiej niż tylko na pasy?

Mogłem głębiej(chociaż w sumie nie zdziwiłbym się ze i tak bym stał dalej na pasach),tylko tak to mnie zaskoczyło,bo jeżdżąc tym skrzyżowaniem zawsze jechałem,zielone skręcam w lewo a tamci stoją tym razem dojeżdżałem jak zielone już świeciło i widocznie tak tam działa ze w końcowej fazie zielonego tamci tez dostają zielone, a ja tak stoję zdziwiony,do góry zerkam może mam czerwone ale nie zielone i po chwili zółte i czerwone i tak stoję zaskoczony,jak stanęli wziąłem pojechałem. Ogoleni to sytuacja jest normalna i na innych skrzyżowaniach mnie to nie dziwi :P to oczywiste i nic w tym dziwnego , tylko mowie dziwne się dla mnie stało ze tam coś takiego wydarzyło się

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu