Silnik: AAM -> AGG Pomógł: 27 razy Wiek: 23 Dołączył: 03 Sie 2009 Posty: 2573 Skąd: Kutno
Wysłany: 2010-10-12, 18:16 obowiązki listonosza?
elo
moja starsza miała dzisiaj dość nieprzyjemną wymianę zdań z listonoszem który list zostawił nam za furtką zamiast zrobić awizo ponieważ nikogo nie było w domu. Czy listonosz ma prawo rzucić list byle gdzie? Gdzie można zgłosić takie zachowanie listonosza?
Silnik: 1.6 ABU Pomógł: 107 razy Wiek: 29 Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 5187 Skąd: TKN Końskie
Wysłany: 2010-10-12, 18:48
jesli jest to zwykły list to tak. moze go zostawic nawet we furtce,chyba ze jest to polecony z apotwierdzeniem odbioru gdzie adresat musi mu pokwitowac.Tez miałem takie sytuacje ze najzwyczajniej nie chciało mu sie wejsc po schodach na I pietro tylko wkladal wszystko do skrzynki.
killah napisał/a:
Gdzie można zgłosić takie zachowanie listonosza?
Ja osobicie takie sprawy zgłaszam na głownej poczcie , tam zapytali mnie tylko na jakiej ulicy mieszkam i oni juz odnalezli delikwenta który tam własnie roznosi poczte.
ps:ostatnio na osiedlu widziałem kobiete zamiast tego gościa
Ja raz tak miałem, w zime zeszłego roku. Przyszedł mi rachunek za neta i zostawił pod drzwiami (skrzynka wisi na plocie widocznie dla ozdoby) i rachuneczek zwiało do ogródka. Znalazlem 3dni pozniej jak już nic sie nie dało odczytac. Nie wiem co autor tej akcji miał na myśli
Silnik: ABU Pomógł: 15 razy Wiek: 30 Dołączył: 24 Kwi 2008 Posty: 455 Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-10-13, 20:55
list zwykły mógł zostawić w furtce. awizuje się tylko i wyłącznie przesyłki polecone, które muszą trafić do rąk własnych adresata lub innej osoby dorosłej mieszkającej z nim/upoważnionej do odbioru. żeby pracodawca (poczta) mógł ukarać listonosza musi być skarga pisemna na niego, kilka skarg pisemnych i gość wylatuje przynajmniej tak jest w Łodzi