logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
Nowy oręż w rękach policji
Autor Wiadomość
czaro 

Silnik: 1,8T
Wysłany: 2010-10-28, 07:08   Nowy oręż w rękach policji

Ciekawe ilu się na tym zabije, albo ilu wykorzysta możliwości tego sprzętu nie zabijając się:
http://moto.onet.pl/21908...ie.html?node=27
http://www.golf3.pl/topic...fe97aea9#246676

k-m-r1 

Silnik: 1.4 LPG
Wysłany: 2010-10-28, 14:23   

taki obciach dla miska na hulajnodze
w taką pogode nie jeden chcia by posiedziec w miskowozie albo dyskotece

Repsol 

Silnik: 1.9 TDI 90KM
Wysłany: 2010-10-28, 16:26   

czaro, a niby dlaczego mieliby się od razu zabijać ?

czaro 

Wysłany: 2010-10-29, 01:06   

Ledwo co panują nad kierownicą w aucie- a znam przypadki od siebie z miasta że nawet i nad kierownicą nie umieją panować. Więc po co im takie maszyny? Żeby patrolować osiedlowe uliczki?

Repsol 

Wysłany: 2010-10-29, 09:05   

A ile razy słyszałeś o śmiertelnym wypadku policjanta na motocyklu z jego własnej winy? Może znasz takie przypadki od siebie z miasta?

Bez przesady... wiadomo, że jak w każdej społaczności również w Policji nie brakuje idiotów, ale wątpie aby akurat Ci znajdowali się w siodłach motocykli. Większość funkcjonariuszy którzy dosiadaja motocykle, to czynni motocykliści i pasjonaci dwóch kółek również w życiu prywatnym którzy miażdżą techniką jazdy i opanowaniem nie jednego młodego lansera na super sporcie.

Znajomy który jeździ motocyklem w Policji nierzadko robi dziennie około 250-300km, przez kilka lat jazdy wiesz jakie to daje doświadczenie i opanowanie nad sprzętem.

Pozatym CBF 1000 nie jest agresorem, który staje na koło z gazu na 3-biegu nad którym cięzko jest zapanować.

I jeszcze jedna rzecz... CBF 1000 mają zastępować stare i już lekko wysłużone XJ 900 które będą wycofywane z ruchu. Chciałbyś aby nasza Policja nadal jeździła polonezami? Więc niby dlaczego z motocyklami ma być inaczej?

czaro 

Wysłany: 2010-10-29, 09:44   

Repsol, jak dla mnie to powinni jeździć na rowerach, a i tak ich tempo działania by się nie zmniejszyło- o tym przekonałem się osobiście.
Repsol napisał/a:
A ile razy słyszałeś o śmiertelnym wypadku policjanta na motocyklu z jego własnej winy? Może znasz takie przypadki od siebie z miasta?

Akurat u mnie motorów nie mają, ale kilka aut już rozbili tłumacząc się m.in. tym że akurat spojrzał na radio i dlatego radiowóz znalazł się za rowem na drzewie.
Repsol napisał/a:
Znajomy który jeździ motocyklem w Policji nierzadko robi dziennie około 250-300km, przez kilka lat jazdy wiesz jakie to daje doświadczenie i opanowanie nad sprzętem.

Ja nie twierdzę że wszyscy są tacy sami. Ty akurat masz widocznie znajomego który zna się na tym na czym pracuje, ale powiedz mi ilu z tych policjantów będzie wykorzystywało osiągi takiego motocykla? Według mnie max.1/4 będzie miała o tym pojęcie, bo pewnie z połowa potrafi korzystać z tych co mają obecnie. A zmiana floty za czyje pieniądze?? Twoje, moje i wszystkich płacących podatki. Czy warto??
Możliwe, że moje negatywne wypowiedzi na ich temat są spowodowane uprzedzeniem do nich ale zbyt wiele razy "przejechałem się" na nich i ich rzekomej pomocy innym!

Golfik1986 
LICZY SIE TYLKO ZAWISZA [Z]

Silnik: a4 avg
Wysłany: 2010-10-29, 18:25   

Repsol, dokladnie opisales u mnie w bydzi znam chlopakow z drogowki i lepiej jezdza od nie jednego motocyklisty z reguly na motory do policji wsiadaja ludki co od malego sie w to bawia i niczym nie odstaja od dawcow. a z tego co mi wiadomo to stary dual bardziej turystyk a nie sport.
czaro, widze uprzedzenie na maksa pokaz mi takiego ktory wykorzystuje motor sportowy w 100% podam ci grabie ze musi byc dobry. a co do rozbitego auta to szkodza sami sobie bo za to pajda jest i po kasie leca ale zdarza sie ja tam ich nie kocham najbardziej mnie zomole :cenzura: ale musza byc nic nie zrobisz sie tylko ciesz ze nie masz takiej policji jak u szwabow bo bys inaczej gadal draznio mnie jedno ze taki nacisk teraz robia na mandaty

czaro 

Wysłany: 2010-10-29, 21:54   

Golfik1986, powiem Ci że mam znajomego który śmiga od iluś tam lat motorem (nie znałem go jeszcze jak zaczął) i z tego co wiem lubi sprawdzić swoją maszynę. Oczywiście w granicach rozsądku bo do dziś dnia żyje.
Co do uprzedzenia to masz rację- ale zdania i tak nie zmienię. I czemu to non toper mają lepsze maszyny za nasze pieniądze? Dopiero co zmieniane były auta na srebrne. U mnie w mieście wszystkie mają nowe, nie na zasadzie że przemalowane, tylko ciągle mają coś nowego. I po co? Skoro przykładowo dzwonię zrobić zgłoszenie (nie będę się rozpisywał o co dokładnie chodzi) w sprawie pijanych i dziecka raczkującego po ziemi, zimnym wieczorem. Dziecko z 9 miesięcy. Zgłoszenie oczywiście przyjęte. Policja od momentu mojego telefonu pokazała się po 45 minutach. Z komendy do tego miejsca na piechotę doszedłbym z max 10 min. Więc po co im lepszy sprzęt?

Golfik1986 

Wysłany: 2010-10-30, 19:41   

masz racje ludzie wykorzystuja te motory w duzym stopniu moj stary zamknal licznik w k4 ale co z tego jak jechal bez kasku i se siatkowki rozwalil
powiem ze nie wiem jak tlumaczyc czasem zachowanie policji jako firmy mialem kolizje gosc mi wjechal na moj pas zeby go nie stuknac odbilem na lewo wyladowalem w rowie koles zjebal z miejsca dzwonie na psiarnie a duzurny z ruchu do mnie ze radiowoz bedzie za 1.5h a ja do neigo jakbym dzwonil i mial sprawce pijanego to co troche sie z nim pocisnalem.

czaro 

Wysłany: 2010-10-30, 20:27   

Gdybyś zadzwonił i sam był pod wpływem a dyżurny by to wyczuł to byliby w 5 minut. A tak to po co?

Golfik1986 

Wysłany: 2010-10-31, 12:01   

cos w tym jest no czasem rece opadaja powiem tak ale zdarzaja sie tam tesh normalni ludzie w tej firmie ale jak widac to temat rzeka nie ma co go drazyc

Repsol 

Wysłany: 2010-11-02, 16:46   

czaro napisał/a:
ale powiedz mi ilu z tych policjantów będzie wykorzystywało osiągi takiego motocykla?

Ale tu nie o to chodzi żeby pałować sprzęty do granic możliwości, to nie tor wyscigowy gdzie w grę wchodzą tysięczne sekundy i prędkości rzędu 240+.
Moto ma służyć do reprezentacji (eskortowania) każde województwo ma swój taki oddział stworzony, do szybszego przemieszczania się szczególnie w mieście (wiadomo korki), w czasie rozładowywania ruchu nie tamują dodatkowo jezdni czy skrzyżowania tak jak samochody-radiowozy, do studzenia zapędów niektórych kierowców którzy obejrzeli Kubice i też tak chcą, do patrolowania ciasnych okolic np. w pobliżu imprez masowych, miejsc które są wyłączone z ruchu. Itp. Ponadto oczywiście pełnią taką samą rolę jak radiowozy w czasie gdy sezon/pogoda na to pozwala.
Tak, że tutaj akurat widzę na co zostały wydane moje pieniądze z podatków jak wspomniałeś wcześniej, a nie giną niewiadomo w czyjej kieszeni bez żadnych kozyści dla społeczeństwa.

A to, że sytuacja w Policji jest jaka jest to napewno nie jest wina zakupu nowej parti motocykli. Temat rzeka...

czaro 

Wysłany: 2010-11-02, 18:31   

Repsol napisał/a:
Ale tu nie o to chodzi żeby pałować sprzęty do granic możliwości, to nie tor wyscigowy gdzie w grę wchodzą tysięczne sekundy i prędkości rzędu 240+.

Więc te co mięli do tej pory nie wystarczyły by?
Repsol napisał/a:
do szybszego przemieszczania się szczególnie w mieście (wiadomo korki)

W korkach to nawet skuterem by się szybciej przemieścili. Poza tym (nie chcę skłamać) z tego co kojarzę to kierowcy motoru według przepisów nie wolno mijać samochodów tylko powinien "grzecznie" czekać na swoją kolej tak jak auta.

Repsol 

Wysłany: 2010-11-02, 19:50   

czaro napisał/a:
Więc te co mięli do tej pory nie wystarczyły by?

Zapewne wystarczyłyby, ale motocykle niestety nie mają zbyt żywotnych jednostek napędowych (inna konstrukcja, inne prędkości obrotowe), przez co nie mogą pochwalić się przebiegami samochodowymi rzędu 300-500tyś km bez remontu. A z kolei remonty silników motocyklowych są nietrwałe/nieopłacalne i prawie nikt tym się nie zajmuje.
Znajomy po wymianie panewek nawet nie zrobił tyś. km (spokojnej jadzy) i silnik na nowo klęknał. Zdecydowanie lepiej jest szukać używanego pieca.

czaro napisał/a:
W korkach to nawet skuterem by się szybciej przemieścili.

Skuter to również jednoślad tak jak motocykl policyjny więc to jedno i to samo. ;)

czaro napisał/a:
Poza tym (nie chcę skłamać) z tego co kojarzę to kierowcy motoru według przepisów nie wolno mijać samochodów tylko powinien "grzecznie" czekać na swoją kolej tak jak auta.

Mylisz się...

http://serwisy.gazeta.pl/..._ZMIESCIMY.html

czaro 

Wysłany: 2010-11-02, 20:07   

Repsol napisał/a:
Skuter to również jednoślad tak jak motocykl policyjny więc to jedno i to samo.

Tyle że skuter kosztuje 4-5 tysi a nie prawie 44 tysie.
Repsol napisał/a:
czaro napisał/a:
Poza tym (nie chcę skłamać) z tego co kojarzę to kierowcy motoru według przepisów nie wolno mijać samochodów tylko powinien "grzecznie" czekać na swoją kolej tak jak auta.

Mylisz się...

"Oczywiście motocykliści powinni zachować szczególną ostrożność, przestrzegać znaków drogowych (zakaz wyprzedzania, linia ciągła itp.) i zachować bezpieczny odstęp, jednak nie jest on określony."- cytat z Twojego linku. I tu taka kwestia: w mieście zazwyczaj są korki przy światłach. Dojeżdżając do nich niestety masz zawsze linię ciągłą więc tylko do pewnej odległości od świateł motocykl może nas stojących mijać, bo raczej rzadko się zdarza aby nie zmieniał on pasa mijając różnie ustawione auta na drodze.
Ale muszę Ci przyznać, że o tym omijaniu to nie wiedziałem. Chociaż ogólnie zawsze zjeżdżam motocyklom jak przylukam w lusterku.

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu