Silnik: TDI AFN ++ Pomógł: 32 razy Wiek: 27 Dołączył: 15 Mar 2008 Posty: 1399 Skąd: Lidzbark Warmiński
Wysłany: 2011-05-10, 21:38 Motocykliści a światła
Koledzy mam takie pytanie- zdarzyło sie nam chyba wszytkim ze stoimy na światłach czekamy na zielone światełko a obok nas przejezdza motocyklista i ustawia sie na samym poczatku "kolejki" zastanawiam sie co na to przepisy- sam jestem Motocyklista i czasami zdarza mi sie tak zrobić, tylko czy jest to zgodne z przepisami??
_________________ Zapraszam do obejrzenia mojego "ARL"-a;-)
Silnik: 1.6 AEE Pomógł: 8 razy Wiek: 42 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 262 Skąd: EL ... EL
Wysłany: 2011-05-11, 07:07
Jeżeli znaki poziome nie zabraniają tego i motocykl nie przekracza linii ciągłej to mamy tu do czynienia z omijaniem
Art 23 mówi
przy omijaniu zachować bezpieczny odstęp od omijanego pojazdu, uczestnika ruchu lub przeszkody, a w razie potrzeby zmniejszyć prędkość; omijanie pojazdu sygnalizującego zamiar skręcenia w lewo może odbywać się tylko z jego prawej strony
Odświeżę trochę temat, bo sam kiedyś poruszałem go i również informowano mnie, że motocykliści mogą w korkach omijać inne pojazdy. Ale wcale prawdy nie piszecie koledzy. Polecam lekturkę:
http://prawo.gazetaprawna...e_przepisy.html