Drodzy użytkownicy, potrzebuję pomocy z doborem mobilnego internetu dla mnie. Chodzi mi o jakiś abonament około 50-60zł (im mniej tym lepiej), transferu starczy 2gb spokojnie bo w komórce mam 2gb, ale tylko w strefie play. Jednak mam warunek - potrzebuję by to miało dobry zasięg nawet na wsi, a nie tylko w miastach. Wakacje mijają na wyjazdach i kontakt ze światem zewnętrznym jednak się przydaje . Ktoś z Was używa? Jakiego i jak oceniacie jego działanie?
_________________ Moje mk3 “go to work, send your kids to school
follow fashion, act normal
walk on the pavements, watch T.V.
save for your old age, obey the law
Repeat after me: I am free”
liwinglawida [Usunięty]
Wysłany: 2011-02-08, 12:15
z tym doborem neta to bywa różnie Ci powiem .. Musisz przestudiować mapy zasięgów poszczególnych sieci... co by na tej przykładowej wsi nie mieć przypadkiem GPRS
Najwiekszym minusem neta mobilnego jest Limit pobierania danych.. Ja za 48 zł mam chyba coś około 4gb wiec nie jest to porażającą ilością...
Era Blueconnect no nie mam wiekszych zastrzeżeń Ci powiem ... jakoś sie spisuje. a ta mała ilość gb jakoś wystarcza do 1ego
co by na tej przykładowej wsi nie mieć przypadkiem GPRS
wystarczy edge - to ma byc do sprawdzenia maila i ewentualnie jakiejś tam wiadomości co w miastach słychać ;d
liwinglawida [Usunięty]
Wysłany: 2011-02-08, 12:41
e2 napisał/a:
to ma byc do sprawdzenia maila i ewentualnie jakiejś tam wiadomości co w miastach słychać ;d
z erą jest tak, że miałem tam spore problemy z zasięgiem. Ostatnio widziałem, że w telefonie (natywnie w playu), a raczej w iphonie, słynącym z dość słabej anteny - plus pokazywał około 3-4 kresek przy praktycznie braku zasięgu ery w komórce. No i jest kwestia czy ktoś wie jak wypada iplus - czy łapie dokładnie ten sam zasięg czy jednak na internet jest on ograniczony. Szukałem informacji po portalach tematycznych, ale mało kto udziela takich informacji więc szukam wśród znajomych, którzy może mieli styczność z tym i mi szczerze odpowiedzą.
Silnik: 1.8 GT 90KM Pomógł: 7 razy Wiek: 22 Dołączył: 21 Maj 2009 Posty: 488 Skąd: Śrem Ostrowo
Wysłany: 2011-02-08, 13:18
moja dziewczyna ma bluconecta, mieszka na obrzezach lasu i jest masakra... Ja mieszkam na wsi 7 km od miasta mam neta w play, chodzi super, limit 5gb za 45zl tyle ze musialem dokupic antene do modemu
limit 5gb za 45zl tyle ze musialem dokupic antene do modemu
a jaka prędkość z anteną i bez anteny?
Swojego czasu miałem blueconnect z ery. Zaraz jak wszedł. Miałem limit 500mb. U mnie w sędziszówie nie miałem zasięgu 3G tylko jechałem na zasięgu EDGE. i powiem Ci że porażka. Przed wykorzystaniem limitu 500mb transfer podczas ściągania ok 25kb/s czyli nawet strony powoli chodzily. Po przekroczeniu to już w ogóle się nie dało. transfer ok 4kb/s. Zdecydowanie odradzam Blueconnect jeśli nie masz 3G. Natomiast koleżanka ma plusa i mówi że jest ok. PozdraVWiam
ja założonego miałem blueconnect'a jakoś pół roku po 'premierze'
i na początku była kupa... teraz chyba gdzieś musieli nadajnik postawić bo chodzi szybciej...
Powtarzam ... by 'mobilny' internet chodził dobrze i w miare szybko musisz mieć dobry i stały zasieg. Co do iplusa... dziewczyna go posiada w domu w lapie
Ja mam stały zasieg EDGE krestek 4-5 w zalezności od pogody... Dziewczyna mieszka w prostej lini 2km ode mnie... ma iplusa podobnie 4 kreski..
U mnie na bc średnio 25 do 40 kb/s a panna ledwie 10 kb/s.
e2 internet mobilny jest mobilny tylko w mastach poza miastem jest raczej debilny...
kuzyn ma neta w play ... w mieście: NO świetnie słuchaj smiga.. lepiej niz z kabla... poza miastem ... jak złapie 3G si.. poniżej tego.. nie ma co sie oszukiwać... niczym nie odbiega od iplusa , blueconnect czy Orange Free czy jakoś tak...
Sieci dają możliwość uprzedniego sprawdzenia internetu mobilnego .. Mozna wiąść go na próbę i sprawdzić czy to zda egzamin .. ale jak powiedziałeś ze chciałbyś korzystać z internetu na wakacjach ... to nie bedziesz miał pewności czy akurat tam gdzie pojedziesz bedzie zasieg.
Silnik: 1.8 GT 90KM Pomógł: 7 razy Wiek: 22 Dołączył: 21 Maj 2009 Posty: 488 Skąd: Śrem Ostrowo
Wysłany: 2011-02-08, 16:37
e2, bez anteny nie dziala wogole, z antena jak cos sciagam to srednio ponad 100kb/s czasem 150 a czasem 60 ale przewaznie powyzej 100, antene mam za oknem, zobacz sobie na mapie Ostrowo kolo Śremu- wiocha a internet jest
Ok, dzięki chłopaki za pomoc. Nagradzam punktem oczywiście; ).