jak odwołać się od mandatu ? dostałem fote z radaru typu śmietnik .
widać kierującego , którym była moja żona . ja nie jeżdze bo nie mam prawka.
na zdjęciu również widać drugie auto jadące drugim pasem w przeciwną stronę .
odwoływał już się ktoś udało się komuś
dodam jeszcze że auto jest zarejestrowane na mnie
ze zdjęciem doszła również legalizacja śmietnika.
Silnik: 1.6 ABU Pomógł: 104 razy Wiek: 28 Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4853 Skąd: TKN Końskie
Wysłany: 2010-07-20, 19:41
odwoływać może się każdy i praktycznie od wszystkiego... tylko ile odwołań zostało rozpatrzonych pozytywnie.. tu tkwi problem.
Możesz się odwołać od mandatu,a raczej od sposobu w jaki ta sprawa jest załatwiana,ponieważ po tym czasie nie powinno ci przyjść do domu zdjęcie z fotoradaru,tylko od razu wezwanie do Sądu Grodzkiego.
Cytat:
Oczywiście możesz potraktować to inaczej i nie reagować na to zdjęcie - wszak wobec przepisaów nie powinieneś dostać mandatu,a raczej nie powinieneś odbierać listu z tym zdjęciem.No ale jak już podpisałes i odebrałeś...Ale tak czy inaczej po jakimś czasie przyjdzie ci wezwanie do Sądu Grodzkiego - Straż Miejska i policja najpierw traktują sprawę łagodnie,czyli występują w postępowaniu mandatowym,chcąć iść klientowi na rękę..Dopiero jak delikwent nie chce się dostosunkować,to kierują sprawę do sądu.
Natomiast sam mandat ulega przedawnieniu po 3 latach od daty jego ujawnienia(chyba,że coś się zmieniło,ale ja o niczym nie słyszałem).
No cóż - jak się szaleje,to trzeba za to płacić Z całą pewnością ten fotoradar,a w dodatku pełny,a nie atrapa na darmo tam nie stał... fragment z auto swiat
fotka jest dla aut przybliżających się zapewne więc drugie auto w niczym nie przeszkadza. Gdyby jechał w tym samym kierunku nie płaciłbyś mandatu. Nie rób sobie nadzieji, zapłać i miej z głowy
Silnik: ABU Pomógł: 14 razy Wiek: 29 Dołączył: 24 Kwi 2008 Posty: 401 Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-07-21, 05:26
swatu napisał/a:
Natomiast sam mandat ulega przedawnieniu po 3 latach od daty jego ujawnienia(chyba,że coś się zmieniło,ale ja o niczym nie słyszałem).
mandat się nie przedawnia, nie ma czegoś takiego wykroczenie się przedawnia po roku od jego popełnienia i organ ścigania musi w ciągu tego czasu wszcząć postępowanie.
i właśnie od mandatu możesz się odwołać do sądu w terminie 7 dni od jego przyjęcia i tu będzie rozpatrywane czy mandat został nałożony prawnie (czy zostało popełnione wykroczenie i czy za nie został on nałożony).
Silnik: 1.4 LPG Pomógł: 16 razy Dołączył: 24 Sie 2008 Posty: 999 Skąd: OOL / DW
Wysłany: 2010-07-21, 12:16
jedyne co pewne to to że któeśz was zapłąci i albo będzie to Ty chyba 500 zł jak nie wskażęsz osoby kierującej albo żona pewnie kasa i punkty przekalkuluj to sobie czy warto
_________________ Bóg kocha wariatów, tylu ich stworzył
K@mil a jeszcze lepiej w ogóle ich nie łapać Ja w swojej 2-letniej karierze nie miałem ani jednej kontroli jeszcze CB radio w tym mi trochę pomogło rzecz jasna
Silnik: AAM -> AGG Pomógł: 27 razy Wiek: 22 Dołączył: 03 Sie 2009 Posty: 2513 Skąd: Kutno
Wysłany: 2010-07-21, 20:29
gluszek napisał/a:
K@mil a jeszcze lepiej w ogóle ich nie łapać Ja w swojej 2-letniej karierze nie miałem ani jednej kontroli jeszcze CB radio w tym mi trochę pomogło rzecz jasna
nie chwaląc się to ja też:D chociaż raz spowodowałem stłuczkę ale szybko się dogadałem z gościem
Silnik: 1,8 GL AAM+LPG Pomógł: 36 razy Wiek: 27 Dołączył: 07 Maj 2008 Posty: 682 Skąd: wójcice
Wysłany: 2010-07-21, 21:51
gluszek napisał/a:
Ja w swojej 2-letniej karierze nie miałem ani jednej kontroli jeszcze
dobre ostatnio słyszałem to w UWAGA PIRAT ogromny staż jako driver co do tematu to niestety kolego nic nie wykombinujesz gdyby to było zatrzymanie na suszarkę to jeszcze można się potargować ale ze zdjęciem nic nie zdziałasz niestety trzeba mandat zapłacić i tyle bo jeśli nie zapłacisz to po jakimś czasie policja zawiadomi urząd skarbowy i on ściągnie należność
Silnik: ABU Pomógł: 14 razy Wiek: 29 Dołączył: 24 Kwi 2008 Posty: 401 Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-07-22, 05:21
K@mil napisał/a:
jesli fotoradar byl ustawiony lufą do kierunku Twojej jazdy to robi zdjecia tylko na tym pasie.
na drodze jednojezdniowej może robić zdjęcia pojazdom jadącym w obu kierunkach ruchu, to tylko kwestia włączenia tego trybu przy ustawianiu fotoradaru. w wielu urządzeniach jest odpowiedni symbol na zdjęciu, który mówi w jaki trybie było robione zdjęcie (pojazd dojeżdżający, odjeżdżający lub jednocześnie oba )