Silnik: 1.6 ABU + LPG Pomógł: 27 razy Wiek: 21 Dołączył: 14 Sie 2009 Posty: 827 Skąd: TKI | Kielce
Wysłany: 2011-03-24, 21:29
ja jak bym teraz kupował samochód to chyba bym się pokusił o diesla chociaż na lpg samochód pracuje mi bez zarzutu ale czasami śmierdzi gazem, zawsze myślałem że diesle są zamulone mułowate itp ale ostatnio miałem przyjemność się przejechać AFNem i zmieniłem zdanie i teraz chce diesla
Silnik: TDI AFN ++ Pomógł: 32 razy Wiek: 27 Dołączył: 15 Mar 2008 Posty: 1399 Skąd: Lidzbark Warmiński
Wysłany: 2011-03-24, 22:24
Fakt AFN-ki to całkiem żwawe motorki, i w sumie oszczedne, choc ja ostatnio zastanawialem sie o mocnej benzynie na gaz, porownywalne koszta a przy zakupie sporo tańsza.
_________________ Zapraszam do obejrzenia mojego "ARL"-a;-)
Silnik: 1.6 ABU + LPG Pomógł: 27 razy Wiek: 21 Dołączył: 14 Sie 2009 Posty: 827 Skąd: TKI | Kielce
Wysłany: 2011-03-25, 15:12
Piaggio napisał/a:
Fakt AFN-ki to całkiem żwawe motorki, i w sumie oszczedne, choc ja ostatnio zastanawialem sie o mocnej benzynie na gaz, poruwnywalne koszta a przy zakupie sporo tańsza.
no tak samochód kupisz taniej ale trzeba gaz założyć koszt ok 1500 zł to na to samo wyjdzie co byś kupił diesla;) i diesel nie traci tak na wartości jak benzyniak z lpg
Silnik: 1.9 TDI (AHU) Pomógł: 6 razy Wiek: 22 Dołączył: 01 Sie 2010 Posty: 201 Skąd: Pszów
Wysłany: 2011-04-11, 00:23
Hehe moim zdaniem dźwięk turboklekota również nie jest zły
Obecnie cena ropy jest absurdalna, zrównała się z Pb95 (a nawet na niektórych stacjach widziałem przebitkę) więc z pewnością teraz opłaca się bardziej benzynka + LPG. Mimo wszystko ja zostaję ze swoim TDI Mój sposób: maksymalnie oszczędna jazda, a gdy pogoda dopisuje... rowerek
2011:Integracja Racibrz,Ossy,III VAG Meeting Bielawa,Spot integracja-Wodzisław Śl.,SCP,Spot Między forumowy Opole, Spot Integracja z Czechami Virbice,Zakończenie sezonu Kraków
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 136 razy Wiek: 31 Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 3158 Skąd: ELE Łęczyca
Wysłany: 2011-04-12, 12:47
Powiem tak:
PB+LPG jest OK - tania jazda przy spalaniu 8,5-9 l LPG; żywotność silnika - u mnie 230 tys.km przelatane na LPG, natomiast bardzo podoba mi się praca silnika Diesla.
Obecnie mam autko zastępcze - polo 86c2f 1.4 D - nic, tylko lać i jeździć, choć polo na dłuższą trasę to tylko głowa pęka (musiałbym go trochę wyciszyć).
_________________ REGULAMIN FORUM
Potrzebny nr części z ETKA? - PW ( podać rocznik i model silnika ) - w wolnej chwili pomogę
Silnik: 1.6 ABU (LPG) Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Kwi 2011 Posty: 45 Skąd: Żary
Wysłany: 2011-04-12, 16:03
Tylko też trzeba pamiętać, że jak się kupuje Golfa i przerabia na gaz, to trzeba o niego szczególniej dbać.
W końcu to już nie są nowe silniki i przebiegi rzędu 230 000 to normalka.
Niektórzy wielce zdziwieni, że silnik wytrzymał tylko kilkadziesiąt tysięcy km na gazie...
Ale gdyby zapytać o szczegóły to olej wymieniany co 15 tyś, filtr powietrza prawie nigdy itd.
Osobiście nie kupiłbym Golfa, który już ma zainstalowaną instalację gazową.
No chyba, że oryginalnie przez producenta w salonie