logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
Koszty założenia gazu
Autor Wiadomość
greg_117 

Silnik: 1.4 ABD
Wysłany: 2011-03-23, 18:53   Koszty założenia gazu

Witajcie koledzy ;) piszę żeby się dowiedzieć jak to jest jeśli bym dał znajomemu aby założył mi gaz do golfa to prócz legalizacji butli i papierkow na gaz muszę robic dodatkowy przegląd na stacji diagnostycznej ? Jeśli nie to byłoby ok gdyż tydzien temu robiłem przegląd i tak to wyszłaby lipa he ;/

I gdzie bym musiał i co zrobic żeby miec na legala gaz :)

pawelek03576 

Silnik: 1,8 GL AAM+LPG
Wysłany: 2011-03-23, 19:57   

po założeniu gazu nie musisz robić przeglądu ważne są papiery na instalacje i musi robić to osoba która ma do tego uprawnienia

greg_117 

Wysłany: 2011-03-23, 19:59   

A jak moj znajomy zakłada instalacje i daje papiery na gaz to czemu nie mogę u niego założyć ? :)
Co taka osoba musi miec za uprawnienia ?

K@mil 
POMOCNIK

Silnik: .
Wysłany: 2011-03-23, 20:13   

Napisze jak wygląda to przepisowo w warsztacie:

Po zalozeniu gazu :) dostajesz kwitek od gazownika... (ates instalacji + homologacje butli z datą zalozenia gazu)

Najpierw jedziesz na Stacje Diagnostyczną robią Ci przegląd instalacji, dają papierek.... nastepnie idziesz do Wydzialu Komunikacji wypełniasz wniosek o dopisanie Gazu do dowodu rejestracyjnego (jest to za darmo) :P ...
chwila muzyki w okienku, dopiszą Ci gaz do dowodu i mozesz jezdzic na legala :P

Co do opłaty na stacji diagnostycznej do z tego co pamietam mogę sie mylić (ile dni czasu) jak pojedziesz tam do 7dni od zalozenia instalacji do przegląd masz za darmo :P czyli wystawią Ci papierek do Wydziału Komunikacji jak wyzej:P
Ostatnio zmieniony przez K@mil 2011-03-23, 20:15, w całości zmieniany 2 razy  

radomiak 
RADOMIAK

Silnik: 1,9 TDI 1z
Wysłany: 2011-03-23, 20:15   

greg_117 napisał/a:
A jak moj znajomy zakłada instalacje i daje papiery na gaz

wyjasni troche co to znaczy pariery na gaz.
jesli jest uprawniony do zakladania gazu to daje ci swistek z nim jedziesz na przeglad i nie masz problemu z przejsciem przegladu. co innego jesli jakis gosc zaklada instalacie a nie ma do tego uprawnien wtedy z przegladu lipa i nik go nie przejdzie tz raczej nie powinien. jesli twoj znajomy ma uprawnienia tz jak sie nie myle certyfikat to zakladaj. a dla pewnosci zajedz do staci diagnostycznej i zapytaj gdzie powinienes zalozyc gaz zebys bez problemu przeglad przeszedl.

[ Dodano: 2011-03-23, 20:16 ]
K@mil napisał/a:
(ates instalacji + homologacje butli z datą zalozenia gazu)
tak jak kamil napisal to musisz od gazownika dostac inaczej lipa

K@mil 
POMOCNIK

Wysłany: 2011-03-23, 20:18   

radomiak napisał/a:
powinienes zalozyc gaz zebys bez problemu przeglad przeszedl.

W warsztacie który moze wystawiać ates instalacji LPG. (i chyba posiada certyfikat usług itp)
I wtedy na tym papieru dostajesz jeszcze pieczątkę ze stacji diagnostycznej i wtedy caly ates jest wazny w Wydziale

Maciuś 

Silnik: 1,8 AAM
Wysłany: 2011-03-23, 20:26   

Dziś odebrałem auto z frimy "nagaz" w Łodzi. Koszt instalacji wyniósł mnie 1700zł.
Otrzymałem papier zwany homologacją na całą instalację gazową, oraz następny papier do butli w bagażniku. Do tego nie patrząc dołączyli mi fakturę i z tymi trzema dokumentami, a raczej dwoma (homologacja i faktura) w ciągu 30dni muszę się udać do Wydziału Komunikacji, aby wbili mi to w dowód.
Na pytanie "Czy muszę teraz robić przegląd techniczny?" stanowczo mi odpowiedzieli, że przegląd techniczny czeka mnie dopiero w lipcu tak jak mi się kończy, a teraz tylko z tymi papierami do urzędu :)

Tak więc z tego co wynika Kamil nie masz teraz raczej racji. We wtorek udam się do Wydziału Komunikacji więc będę jeszcze bardziej rozjaśniony w tym temacie.

K@mil 
POMOCNIK

Wysłany: 2011-03-23, 20:51   

Maciuś napisał/a:
Na pytanie "Czy muszę teraz robić przegląd techniczny?" stanowczo mi odpowiedzieli, że przegląd techniczny czeka mnie dopiero w lipcu tak jak mi się kończy, a teraz tylko z tymi papierami do urzędu

a czy ja napisalem ze musisz udać sie na przeglad calego auta ?

Nie :) na papierku od gazownika musisz miec pieczątke od diagnosty (sprawdzi czy numer instalacji gazowej zgadzają sie homologacją) ...
W wydziale komunikacji zeby cos zalatwić trzeba mieć najpierw potwierdzenie Diagnosty (tak samo jest z hakiem) :P

radomiak 
RADOMIAK

Silnik: 1,9 TDI 1z
Wysłany: 2011-03-23, 21:25   

Maciuś napisał/a:
Otrzymałem papier zwany homologacją na całą instalację gazową, oraz następny papier do butli w bagażniku. Do tego nie patrząc dołączyli mi fakturę i z tymi trzema dokumentami, a raczej dwoma (homologacja i faktura)

a co jak bys nie mial jednego z tych papierkow bo zakladalbys w firmie "u zenka za stodola" jezdzisz na nielegalnie zainstalowanym gazie i nikt ci w dowod nie wbije gazu a tym bardziej nie przejdziesz przegladu bo musisz miec wbite w dowod gaz.

Maciuś 

Silnik: 1,8 AAM
Wysłany: 2011-03-23, 22:15   

K@mil napisał/a:
Maciuś napisał/a:
Na pytanie "Czy muszę teraz robić przegląd techniczny?" stanowczo mi odpowiedzieli, że przegląd techniczny czeka mnie dopiero w lipcu tak jak mi się kończy, a teraz tylko z tymi papierami do urzędu

a czy ja napisalem ze musisz udać sie na przeglad calego auta ?

Nie :) na papierku od gazownika musisz miec pieczątke od diagnosty (sprawdzi czy numer instalacji gazowej zgadzają sie homologacją) ...
W wydziale komunikacji zeby cos zalatwić trzeba mieć najpierw potwierdzenie Diagnosty (tak samo jest z hakiem) :P

Przepraszam, czapka z głowy :)

radomiak napisał/a:
Maciuś napisał/a:
Otrzymałem papier zwany homologacją na całą instalację gazową, oraz następny papier do butli w bagażniku. Do tego nie patrząc dołączyli mi fakturę i z tymi trzema dokumentami, a raczej dwoma (homologacja i faktura)

a co jak bys nie mial jednego z tych papierkow bo zakladalbys w firmie "u zenka za stodola" jezdzisz na nielegalnie zainstalowanym gazie i nikt ci w dowod nie wbije gazu a tym bardziej nie przejdziesz przegladu bo musisz miec wbite w dowod gaz.

Powiem tak, jeśli chodzi o bezpieczeństwo, a zwłaszcza sprawy związane z bezpieczeństwem (lpg) to nie wpadnę do obojętnie jakiego Zenona za stodołą :) Pozdrawiam :roll:

greg_117 

Wysłany: 2011-03-24, 15:31   

Dziękuję koledzy :) byłem dziś u gazownika co ma uprawnienia na gaz i też mi mówil,że od takiego chłopaka co robi sam nikt mi nie podbije przeglądu na gaz - nie wystawi,ze wszystko sie zgadza i bede mial klopoty :)

Z góry dziękuje za rozwiązanie mojego problemuy ;p

Temacik do zamknięcia :D

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu