Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 2 razy Wiek: 23 Dołączył: 23 Sty 2010 Posty: 426 Skąd: Bieżuń
Wysłany: 2011-03-23, 18:53 Koszty założenia gazu
Witajcie koledzy piszę żeby się dowiedzieć jak to jest jeśli bym dał znajomemu aby założył mi gaz do golfa to prócz legalizacji butli i papierkow na gaz muszę robic dodatkowy przegląd na stacji diagnostycznej ? Jeśli nie to byłoby ok gdyż tydzien temu robiłem przegląd i tak to wyszłaby lipa he
I gdzie bym musiał i co zrobic żeby miec na legala gaz
Po zalozeniu gazu dostajesz kwitek od gazownika... (ates instalacji + homologacje butli z datą zalozenia gazu)
Najpierw jedziesz na Stacje Diagnostyczną robią Ci przegląd instalacji, dają papierek.... nastepnie idziesz do Wydzialu Komunikacji wypełniasz wniosek o dopisanie Gazu do dowodu rejestracyjnego (jest to za darmo) ...
chwila muzyki w okienku, dopiszą Ci gaz do dowodu i mozesz jezdzic na legala
Co do opłaty na stacji diagnostycznej do z tego co pamietam mogę sie mylić (ile dni czasu) jak pojedziesz tam do 7dni od zalozenia instalacji do przegląd masz za darmo czyli wystawią Ci papierek do Wydziału Komunikacji jak wyzej:P
Ostatnio zmieniony przez K@mil 2011-03-23, 20:15, w całości zmieniany 2 razy
A jak moj znajomy zakłada instalacje i daje papiery na gaz
wyjasni troche co to znaczy pariery na gaz.
jesli jest uprawniony do zakladania gazu to daje ci swistek z nim jedziesz na przeglad i nie masz problemu z przejsciem przegladu. co innego jesli jakis gosc zaklada instalacie a nie ma do tego uprawnien wtedy z przegladu lipa i nik go nie przejdzie tz raczej nie powinien. jesli twoj znajomy ma uprawnienia tz jak sie nie myle certyfikat to zakladaj. a dla pewnosci zajedz do staci diagnostycznej i zapytaj gdzie powinienes zalozyc gaz zebys bez problemu przeglad przeszedl.
[ Dodano: 2011-03-23, 20:16 ]
K@mil napisał/a:
(ates instalacji + homologacje butli z datą zalozenia gazu)
tak jak kamil napisal to musisz od gazownika dostac inaczej lipa
powinienes zalozyc gaz zebys bez problemu przeglad przeszedl.
W warsztacie który moze wystawiać ates instalacji LPG. (i chyba posiada certyfikat usług itp)
I wtedy na tym papieru dostajesz jeszcze pieczątkę ze stacji diagnostycznej i wtedy caly ates jest wazny w Wydziale
Dziś odebrałem auto z frimy "nagaz" w Łodzi. Koszt instalacji wyniósł mnie 1700zł.
Otrzymałem papier zwany homologacją na całą instalację gazową, oraz następny papier do butli w bagażniku. Do tego nie patrząc dołączyli mi fakturę i z tymi trzema dokumentami, a raczej dwoma (homologacja i faktura) w ciągu 30dni muszę się udać do Wydziału Komunikacji, aby wbili mi to w dowód.
Na pytanie "Czy muszę teraz robić przegląd techniczny?" stanowczo mi odpowiedzieli, że przegląd techniczny czeka mnie dopiero w lipcu tak jak mi się kończy, a teraz tylko z tymi papierami do urzędu
Tak więc z tego co wynika Kamil nie masz teraz raczej racji. We wtorek udam się do Wydziału Komunikacji więc będę jeszcze bardziej rozjaśniony w tym temacie.
Na pytanie "Czy muszę teraz robić przegląd techniczny?" stanowczo mi odpowiedzieli, że przegląd techniczny czeka mnie dopiero w lipcu tak jak mi się kończy, a teraz tylko z tymi papierami do urzędu
a czy ja napisalem ze musisz udać sie na przeglad calego auta ?
Nie na papierku od gazownika musisz miec pieczątke od diagnosty (sprawdzi czy numer instalacji gazowej zgadzają sie homologacją) ...
W wydziale komunikacji zeby cos zalatwić trzeba mieć najpierw potwierdzenie Diagnosty (tak samo jest z hakiem)
Otrzymałem papier zwany homologacją na całą instalację gazową, oraz następny papier do butli w bagażniku. Do tego nie patrząc dołączyli mi fakturę i z tymi trzema dokumentami, a raczej dwoma (homologacja i faktura)
a co jak bys nie mial jednego z tych papierkow bo zakladalbys w firmie "u zenka za stodola" jezdzisz na nielegalnie zainstalowanym gazie i nikt ci w dowod nie wbije gazu a tym bardziej nie przejdziesz przegladu bo musisz miec wbite w dowod gaz.
a czy ja napisalem ze musisz udać sie na przeglad calego auta ?
Nie na papierku od gazownika musisz miec pieczątke od diagnosty (sprawdzi czy numer instalacji gazowej zgadzają sie homologacją) ...
W wydziale komunikacji zeby cos zalatwić trzeba mieć najpierw potwierdzenie Diagnosty (tak samo jest z hakiem)
Przepraszam, czapka z głowy
radomiak napisał/a:
Maciuś napisał/a:
Otrzymałem papier zwany homologacją na całą instalację gazową, oraz następny papier do butli w bagażniku. Do tego nie patrząc dołączyli mi fakturę i z tymi trzema dokumentami, a raczej dwoma (homologacja i faktura)
a co jak bys nie mial jednego z tych papierkow bo zakladalbys w firmie "u zenka za stodola" jezdzisz na nielegalnie zainstalowanym gazie i nikt ci w dowod nie wbije gazu a tym bardziej nie przejdziesz przegladu bo musisz miec wbite w dowod gaz.
Powiem tak, jeśli chodzi o bezpieczeństwo, a zwłaszcza sprawy związane z bezpieczeństwem (lpg) to nie wpadnę do obojętnie jakiego Zenona za stodołą Pozdrawiam
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 2 razy Wiek: 23 Dołączył: 23 Sty 2010 Posty: 426 Skąd: Bieżuń
Wysłany: 2011-03-24, 15:31
Dziękuję koledzy byłem dziś u gazownika co ma uprawnienia na gaz i też mi mówil,że od takiego chłopaka co robi sam nikt mi nie podbije przeglądu na gaz - nie wystawi,ze wszystko sie zgadza i bede mial klopoty