logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
komputez za +/- 1600
Autor Wiadomość
greg_117 

Silnik: 1.4 ABD
Wysłany: 2011-08-22, 17:01   komputez za +/- 1600

Siemka :P jak jest jakiś maniak komputerowy i ktos kto się zna to może doradzi mi kupno kompa za około1600-1700 zl ? :D

mam na oku taki zestawik :)

CPU: AMD Phenom II Quad Core X4 840 AM3 BOX / Phenom II x4 955
RAM: Goodram DDR3 4GB 1333MHz CL9
MOBO: MSI 870-C45
GPU:Vertex3D ATI Radeon HD6790 1GB DDR5/256bit
HDD:Seagate Barracuda 500GB SATA3 (ST3500413AS)
PSU: Tacens RADIX IV 450W
Napęd: Samsung nagrywarka DVD SH-222AB
Obudowa:SilentiumPC Brutus 410 Pure Black

Opłaca się ?:) da rade taki sam skonstruować np.: w sklepie komputerowym nie biorąc pod uwagę sklepu internetowego :) :P

Matiuas 

Silnik: 1,9 TD AAZ
Wysłany: 2011-08-22, 19:07   

moim zdaniem za słaby zasilacz, poszukaj coś mocniejszego z rezerwą mocy no i markowego :) np jakiś chieftek - świetne zasilacze

[ Dodano: 2011-08-22, 20:57 ]
Nie podam Ci konkretnych nazw podzespołów ale jeżeli to ma być w miarę dobry sprzęt bez monitora to spokojnie się zmieścisz w tej kwocie. Moim zdaniem nie warto kupować gotowych zestawów, lepiej coś samemu złożyć.
Jeżeli to ma być komp do gier to nie ma sensu dawać 4-ro rdzeniowy procek, lepiej dać dwa a szybkie (minimum 2x3GHz), gry nie wykorzystują 4 rdzeni. Ram oczywiście DDR3 1333MHz 4GB w dualu, tylko kości 2x2GB, gry są aplikacjami 32 bitowymi, więcej nie wykorzystają. Płyta główna, dla mnie liczy się tylko asus, najlepiej zęby miała 4xSata, minimum 1 ATA, 4 sloty na RAM (po montażu ramu mamy 2 sloty wolne na rozbudowę :) ),HDD ja był dam 2 dyski sata w raidzie, dużo większa wydajność a nowe dyski tak szybko się nie psują. zasilacz jak wyżej, obudowę nigdy nie kupuj z zasilaczem, zazwyczaj to jakaś taniocha. Obudowa ma być duża z dużą ilością wiatraków i panelem to ich ustawiania,żeby nie hałasowały jak nie trzeba. Co do grafiki to pole jest duże, nie wiem co się teraz opłaca więc się nie wypowiem, ale do 400zł coś konkretnego znajdziesz.

greg_117 

Silnik: 1.4 ABD
Wysłany: 2011-08-22, 20:31   

Więc zapodajcie mi koledzy kompletny zestaw taki abym mógł sam złożyć ;p iść i w sklepie o takie coś poprosić :) kwota tak jak w temacie :) chodzi o samą obudowę ;p co do karty do czytałem opinie i chwala właśnie gtx 460 se :D

uzbek 
Wiśniowy Pirat

Silnik: 1.9 TURBO! (1Z)
Wysłany: 2011-08-23, 14:40   

Kolego zasilacz polecam Chiefteca, a co do twojej specyfikacji sprzętu to wygląda bardzo ok, nie wiem czy nie warto by było kosztem procesora (np. 4x2.2 albo 4x2.5 w zupełności wystarczy) dorzucić jeszcze troszkę ramu bo 4GB to był standard jednak jak ja kupowałem 3 lata temu swój sprzęt.

A sklep polecam www.esc.pl , mają konkurencyjne ceny i nie jestem pewny czy za drobną dopłatą do ceny części nie przyślą ci całego złożonego zestawu na gwarancji.

killah 

Silnik: AAM -> AGG
Wysłany: 2011-08-24, 21:00   

tego geforce soboe odpuść. Radek który podałeś wcześniej lepszy

ram ok ale na 4 rdzenie chyba jeszcze lepiej dać 4x1 gb ale chyba tylko na płycie gigabyte to ma sens. Nie wiem jak jest teraz. U mnie 4x1 działa w trybie unganged

zasilacz zdecydowanie za mały. 600 w min

acha npo i jak nie masz słuchawek to jeszcze nowy wiatrak na procesor. Ten stockowy amd cię wykończy. Chłodzi dobrze ale działa jak odkurzacz :D Ja sobie kupiłem od pehnoma 2 wentylator właśnie. Zadowala chłodzenie a że gram tylko na słuchawkach to idzie to wytrzymać.

Mój Mk3

uzbek 
Wiśniowy Pirat

Wysłany: 2011-08-24, 21:28   

killah napisał/a:

ram ok ale na 4 rdzenie chyba jeszcze lepiej dać 4x1 gb ale chyba tylko na płycie gigabyte to ma sens. Nie wiem jak jest teraz. U mnie 4x1 działa w trybie unganged

acha npo i jak nie masz słuchawek to jeszcze nowy wiatrak na procesor. Ten stockowy amd cię wykończy. Chłodzi dobrze ale działa jak odkurzacz :D Ja sobie kupiłem od pehnoma 2 wentylator właśnie. Zadowala chłodzenie a że gram tylko na słuchawkach to idzie to wytrzymać.

GF i ATI - jedno i to samo, na tym się gra i na tym.
Ramu mało, na win7 potrzeba 4gb żeby sobie pograć teraz a jak będzie za 2 lata? I lepiej mniej kostek żeby było miejsce na mody, nie ma to różnicy ile jest rdzeni.
Zasilacz 500W chieftec wystarczy, 600W to jakaś chińszczyzna może by dała radę a może i nie.

A co do dźwięku, mój kumpel który często grał po nocach obłożył ścianki szmatami żeby nie było słychać kompa w domu :wstyd: A wentylator i tu i tu jest podobny, idzie się przyzwyczaić.

killah 

Silnik: AAM -> AGG
Wysłany: 2011-08-24, 22:30   

uzbek napisał/a:
killah napisał/a:

GF i ATI - jedno i to samo, na tym się gra i na tym.
Ramu mało, na win7 potrzeba 4gb żeby sobie pograć teraz a jak będzie za 2 lata? I lepiej mniej kostek żeby było miejsce na mody, nie ma to różnicy ile jest rdzeni.
Zasilacz 500W chieftec wystarczy, 600W to jakaś chińszczyzna może by dała radę a może i nie.

A co do dźwięku, mój kumpel który często grał po nocach obłożył ścianki szmatami żeby nie było słychać kompa w domu :wstyd: A wentylator i tu i tu jest podobny, idzie się przyzwyczaić.

porównaj sobie najpierw te karty graficzne ok?

mówisz o rozbudowie a każesz mu zasilacz taki kupić że starczy co najwyżej na rozbudowę ramu.

Mój Mk3

uzbek 
Wiśniowy Pirat

Wysłany: 2011-08-24, 22:58   

Bo po spojrzeniu na wymagania współczesnych gier to reszta jeszcze mu na dłuższy czas wystarczy.

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu