Silnik: 1.9TDI 1Z Pomógł: 41 razy Wiek: 26 Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 1068 Skąd: Bielsko-Biała / Katowice
Wysłany: 2011-02-06, 16:33
Ja juz zdawalem nowszym trybem i wlasnie wprowadzili do egzaminu punkt "awaryjne hamowanie". Polegalo to na tym, ze egzaminator krzyczal STOP i nalezalo wdusic pedal hamulec z pelnej pyty
Teraz na placu jest chyba tylko tunel i ruszanie z recznego pod gorke (gorka taka, ze moznaby bylo puscic hamulec nozny i ruszyc na samym sprzegle )
Masz racje. Oni ucza jak zdac a nie jak jezdzic
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z ++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj! Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Polegalo to na tym, ze egzaminator krzyczal STOP i nalezalo wdusic pedal hamulec z pelnej pyty
z pełnej pyty ?
sory ale to wyglada inaczej raczej ... bo na pełnej pycie to podczas stluczki mozesz nacisnąć i wtedy nie uzywa sie sprzegla bo nie ma czasu, bo wtedy licza sie sekundy.
Egzaminator mowi ze prosze zatrzymac pojazd przy znaku(drzewie) i np. znak ma znalesc sie na wysokosci drzwi/lusterka (manewr wykonuje sie z predkosci 50km/h na placu lub miescie )
Zadanie polega na odpowiednim naduszeniu pedała hamulca tak aby samochod zatrzymal sie zgodnie z wskazówkami egzaminatora i w ostatniej fazie nadusic pedał sprzegla i zatrzymac auto.
Bylo to w starym egzaminie i jest do dnia dzisiejszego
Silnik: 1.9TDI 1Z Pomógł: 41 razy Wiek: 26 Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 1068 Skąd: Bielsko-Biała / Katowice
Wysłany: 2011-02-06, 18:52
Podobno najpierw nalezy wcisnac pedal hamulca a pozniej sprzeglo zeby silnik nie zgasl choc zgasniecie auta jest dopuszczalne w tym elemencie. Jak sie wcisnie w odwrotnej kolejnosci to nie zaliczaja tego elementu. Ile w tym prawdy to nie wiadomo. Jak ja zdawalem prawko to na drodze byl snieg i lod. Nagle krzyknal stop no to zahamowalem, lekkie ruchy kierownica zeby auto jechalo prosto bo ABS sie wlaczyl no i to bylo tyle. Auto sie zatrzymalo.
Dlatego to sie nazywa awaryjne hamowanie bo wlasnie polegalo na tym:
K@mil napisał/a:
na pełnej pycie to podczas stluczki mozesz nacisnąć i wtedy nie uzywa sie sprzegla bo nie ma czasu, bo wtedy licza sie sekundy.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z ++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj! Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
odobno najpierw nalezy wcisnac pedal hamulca a pozniej sprzeglo zeby silnik nie zgasl
Ja tak przeciez napialem kolego
K@mil napisał/a:
Zadanie polega na odpowiednim naduszeniu pedała hamulca tak aby samochod zatrzymal sie zgodnie z wskazówkami egzaminatora i w ostatniej fazie nadusic pedał sprzegla i zatrzymac auto.
Wysłany: 2011-02-06, 19:27
Tylko, ze nie ma zadnego wytyczania drzewa, znakow. Po prostu trzeba zatrzymac samochod jak najszybciej i w jak najkrotszej drodze.
Tylko, ze nie ma zadnego wytyczania drzewa, znakow. Po prostu trzeba zatrzymac samochod jak najszybciej i w jak najkrotszej drodze.
Dokładnie mi 5 lat temu egzaminator tak powiedział... jak podczas jazdy powiem STOP to proszę zatrzymać sie awaryjnie ... przeważnie jest to droga bez aut trzecich
Silnik: 1,6 ABU pb+lpg Pomógł: 78 razy Wiek: 28 Dołączył: 30 Cze 2008 Posty: 1799 Skąd: TJE, Wodzisław
Wysłany: 2011-02-06, 20:59
Gadom napisał/a:
Fajnie ja byłem uczony w sumie ze przy odpalaniu zawsze wciskać sprzęgło
ja nie pamiętam jak mnie uczyli ale już mam taki nawyk że jak wsiadam do samochodu i chcę odpalić to zawsze noga na sprzęgło a jak już palę bez sprzęgła to 2 - 3 razy sparawdzam czy na luzie ale to tylko jak jest mróz i mam do skrzybania szyby. Nie chce mi sie wsiadać i po chwili wysiadać więc odpalam stojąc obok samochodu.
Na skrzyżowaniach tez się często przyłapuję na tym że na czerwonym stoję z wciśniętym sprzęgłem mimo że skrzynia na luzie
Wysłany: 2011-02-06, 21:14
Np. nowej Octavi nie odpali sie bez wcisniecia sprzegla. Moze byc nawet na luzie i nie odpali.
A ja nie przypominam sobie żebym miał na egzaminie awaryjne hamowanie. Pytanie z testów takie pamiętam co i jak robić ale w rzeczywistości na egzaminie na bank nie miałem.