Wysłany: 2010-03-08, 13:18 Drogi na Litwie, Łotwie i Estonii.
Niedawno byłem na Litwie, Łotwie i Estonii oraz w Finlandii (, ale tylko w Helsinkach). Wielu ludzi myśli, że Litwa, Łotwa i Estonia to prawie to samo, w rzeczywistości te kraje różnią się od siebie znacznie. Litwini i Łotysze są jedynymi istniejącymi narodami bałtyckimi (Bałtami)- ich języki- litewski i łotewski to języki bałtyckie (jedyne istniejące języki bałtyckie), natomiast Estończycy to zuupełnie co innego. Estończycy są Ugro-Finami (ludami fińskimi), sa najbliższymi krewnymi Finów, i ich język jest podobny wyłącznie do języka fińskiego. Estończyk i Fin się porozumieją w swoich językach.
Jednakże, mimo, że Litwini i Łotysze to Bałtowie to historia Litwy odbiega od historii Łotwy, a historia Łotwy jest podobna do historii Estonii, gdyż Łotwa i Estonia miały setki lat niemieckiego i szwedzkiego panowania, dominacji i osadnictwa, a Litwa miała znacznie mniej wpływów germańskich. Oprócz tego Litwini to katolicy, a Łotysze i Estończycy to protestanci (tak jak Skandynawowie). Wpływ kultury germańskiej jest tam bardzo silny, nawet TAK w języku łotewskim i estońskim to JA. Aż 30% słów w języku estońskim wywodzi się z języka niemieckiego.
Estończycy to już woogle czują się Skandynawami.
Dziś te kraje są w Unii Europejskiej i NATO, nie ma kontoli granicznej między Polską, a tymi krajami, można jechać bez zatrzymywania się. Litwa, Łotwa i Estonia były w ZSRR- były siłą zagarnięte przez ZSRR, w czasie tej znienawidzonej przez nich okupacji sowieckiej przywieziono tam wielu Rosjan, dziś Rosjanie, Ukraincy itp. to 30% mieszkańców na Łotwie i 25% w Estonii, jest to prawdziwy problem dla tych krajów. Rządy są w rękach tych narodów- Estończyków i Łotyszy, ale całkowicie obcy kulturowo Rosjanie stanowią problem i np. są głównym źródłem przestępstw.
Ogólne wrażenia z tych krajów mam bardzo dobre, wyglądają na lepiej rozwinięte niż Polska, są to kraje wielkiej pustki, jest tam bardzo mała gęstość zaludnienia, droga, pole i las- to co się tam głównie widzi, ale największym zaskoczniem były drogi. Tak dobrze nie jeździło mi się nigdzie samochodem. Drogi są idealne, woogle nie ma co porównywać z Polską. Biorąc pod uwagę jak mała jest tam gęstość zaludnienia ruchu prawie nie ma, generalnie jedziemy non stop po pustych, idealnie równych i prostych drogach, szczególnie na Litwie i Estonii drogi są super. Może idealnie nie spełniają surowych standardów autostrad (chodź niektóre spełniają)- telefony przy drogach itd., ale nie ma to nic do rzeczy, bo poprostu dla tak małej gęstości zaludnienia te drogi są poprostu aż nadto wystarczające. Np. na Litwie przez cały kraj- płd-wsch.-płn.zach. (Morze Bałtyckie) biegnie autostrada/droga ekspresowa idealnie prosta i równa, bez żadnych dziur, świetnie oznaczona i nie trzeba przejeżdzac przez żade miejscowości! Jazda samochodem po tych krajach to prawdziwa przyjemność, na wielu odcinkach prędkość jest podwyższona do 130 km/h. Szkoda, że tak nie ma w Polsce. Niestety, żeby tam dojechać trzeba przejechać przez płn-wsch. Polskę gdzie drogi to już totalna masakra, wogóle polskie drogi to najgorsze dno.
Przedstawiam zdjęcia dróg z tych krajów, moje zdjęcia nie obejmowały dróg, to nie są moje zdjęcia, ale przedstawiają dokładnie to co widziałem tam sam.
Na początku ciekawostka, to jest zdjęcie z Estonii, z Haapsalu (płn.-zach. Estonii), policyjny Golf III tamtejszej- Politsei- czyli estońskiej policji:
Silnik: 1.6 ABU Pomógł: 78 razy Wiek: 27 Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 3769 Skąd: TKN Końskie
Wysłany: 2010-03-08, 13:31
normalnie powinienes isc na studia miedzy narodowe .
a o takich drogach to zapewne kazdy uzytkownik na tym forum wie,ze polskie drogi to najgorszy syf.Wiec kolejny twój temat chyba nie znajdzie zainteresowania.
Aha jeszcze jedna informacja- jak będziecie jechać na Litwę, Łotwę lub, szczególnie- do Estonii to nie łamcie przepisów! Tam to bardzo zachęcające- świetne, puste drogi. Kary są bardzo wysokie, oni mają prawie tak jak Skandynawii przepisy- bardzo rygorystyczne kary. Znajomy ponad godzinę dyskutował z estońską policją, przekroczył poważnie prędkość i chcieli mu zabrać prawo jazdy i sprawę do sądu skierować, ale wkońcu go puścili tak ich błagał.
A to zdjęcia dotyczące policji, głównie samochodów jakimi dysponują, z tych krajów:
LITWA (ciekawe wykorzystanie wraka Golfa II jako straszaka i te "motorki"):
ŁOTWA:
ESTONIA (w tym plakat reklamujący policję, wywieszany na przystankach):
[ Dodano: 2010-03-08, 16:17 ]
swatu napisał/a:
normalnie powinienes isc na studia miedzy narodowe .
a o takich drogach to zapewne kazdy uzytkownik na tym forum wie,ze polskie drogi to najgorszy syf.Wiec kolejny twój temat chyba nie znajdzie zainteresowania.
Poprostu zaczerpnąłem kilka informacji o tych krajach przed wyjazdem. Dobra, jak nie znajdzie zainteresowania to nie znajdzie.
_________________ Moje mk3 “go to work, send your kids to school
follow fashion, act normal
walk on the pavements, watch T.V.
save for your old age, obey the law
Repeat after me: I am free”
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum