Silnik: 1.6 101 PS AKS Pomógł: 1 raz Wiek: 22 Dołączył: 22 Gru 2009 Posty: 79 Skąd: BRZEZINY ok. ŁODZI
Wysłany: 2010-01-30, 11:33 alfa 156 opinie
Czy miał ktoś z was kiedyś alfe 156 brat chce kupic cos takiego a nikt z naszych znajomych nigdy nie maił takiego samochodu więc nie ma kogo sie poradzic. bardzo prosze o wasze opinie na temat tego auta i różnych silników w nim montowanych( chodzi mi głównie o 1,6 lub 1,9 jtd)
blaszy slabsze niz w golfie mk3 .. silniki chyba te same co w Fiacie Stilo ale na 100% nie jestem pewien bo nigdy nie interesowalem sie dokladnie tym modelem
Co do silnika 1.9jdt jest tam kolo dwumasowe ktore jest drogie przy wymianie
Taki kolo ma u nas Alfę 156 z silnikiem 1.9 JTD. Zapytałem go kiedyś o silnik bo miałem na oku też Alfę Romeo tyle że 147 z tym samym silnikiem. Po odpale na zimno to chodzi jakby miała gwoździe w środku, jest zdecydowanie głośniejsza niż silniki z grupy VAG i kolo jeszcze mi powiedział że jakby miał znowu kupić auto to w3 życiu by nie kupił silnika 1.9 JTD, jest awaryjny i są strasznie drogie części i powiedział że jak coś to teraz kupi Passata bo miał okazję się przejechać i jest bez porównania. Także samo mówi za siebie.
_________________ Weźmiesz mnie na prostej?? A ja Cię zniszczę na zakręcie!!
U mnie szwagier kupił alfe 156 ale w benzynie 2.0, godzine po kupnie silnik się spalił, a auto na aukcji było w idealnym stanie. Z tego co mieli moi znajomy to nikt alfy już nie kupi. Nie wiem jak tam z innymi silnikami, ale ja bym tego auta nie kupił.
alfa jest fajna jak ktoś ma osobiście nigdy w zyciu bym nie kupił kumpel ma 156 przed kupnem mówiłem mu że będzie załował. i teraz żałuje, już po miesiącu chciał sprzedac i teraz sie z tym buja rok czasu a kupców brak
Jedyne co w Alfach jest fajne to wg. mnie to, że są one "perełkami stylistycznymi" więc to co pisze strzeliniasty, powyżej ma sens.
Cała reszta faktycznie pozostawia wiele do życzenia i w konfrontacji z innymi wozami w swojej klasie Alfa troszkę zostaje z tyłu. Ale z drugiej strony to wcale nie oznacza, że każdy egzemplarz tej marki jest kupą do niczego nie nadającego się złomu.
_________________ Sprzedam 2 x Kawa ZX-6R, 2001r oraz 2004r (636 na wtrysku) Sprzęty w nienagannej kondycji... Więcej info na PW.
Koledzy ja opowiem co nieco miałem alfe 145 no i silnik tam jest strasznie awaryjny 1,9 glowica strasznie delikatna i jak raz sie przegzeje to kaplica:) czesci strasznie drogie np listewka pod szybe uzywka 100 a do golfiksa 5 zeta zaplacilem,za zdezak nowy tylny chcieli 1400 na szrocie 600 z wlasnym demontazem a w tej 156 to z tyłu trzeba obejzec dokladnie belke i mocowanie pzdr
2011:Integracja Racibrz,Ossy,III VAG Meeting Bielawa,Spot integracja-Wodzisław Śl.,SCP,Spot Między forumowy Opole, Spot Integracja z Czechami Virbice,Zakończenie sezonu Kraków