Problem z 20 Jahre jest taki, że, o ile dobrze się orientuję, to była limitowana edycja tylko w niektórych krajach. Były kraje w których sprzedawano 20stki bez "limitów", jako "bogatsze" serie. Dlatego ciężko jest dokładnie określić ile ich wyszło.
A z określeniem dokładnie liczby aktualnie znajdujących się w Polsce, to już zupełnie kosmos. Ogólnie robi się ich coraz więcej, bo są sprowadzane z zagranicy.No i dochodzi jeszcze kwestia "przekładek".
Ktoś ma zwykłą 3-kę, kupuje części z , np rozbitego, 20 Jahre i przekłada je do swojego cl-a a potem sprzedaje takiego składaka jako Jahre... (jak z BMW M3... w samej Polsce jeździ ich więcej, niż BMW w ogóle wypuściło na rynek...).
Czy to oryginał czy nie, można dojść po wlepce w bagażniku, ewentualnie po wersjach silnikowych, ale to nie jest już takie pewne jak wlepka...
Jeżeli masz tabliczkę znamionową, wszystkie znaki szczególe Jahre (gałka, ręczny, paski, fotele) i zgadza się to z wlepka w bagażniku, to masz Jahre. W innym przypadku nie wiem czy jest sposób żeby się upewnić...
Silnik: dwa zero AGG
Wysłany: 2011-03-18, 11:22
A jak powinna wyglądać naklejka z ori 20stki? U mnie na wlepce widnieją następujące dane:
numer vin, oznaczenie AGGG, pozniej 1h16m4GOLF GTI
CHE LC9Z EG2 5G
a później jest już wyposażenie, dość bogate
_________________ 20 JAHRE by RASTAmaniek czyli "stare ale JAHRE"
GTI 20 Jahre było bez limitów, każdy mógł sobie taki zamówić, limitowane było w Anglii, Austrii itp, ale jest ich tysiące, w samej Polsce jest ich mnóstwo, nie widziałem jeszcze oficjalnego pisma gdzie było by napisane LIMITOWANA edycja, tylko na tabliczkach w angielskich wersjach były nabijane nr sztuki, określenie limited oznaczało że jest to edycja limitowana sprzedawana do końca 96 roku, ale jak wiadomo sporo jeszcze sprzedano w 97, być może jakieś leżaki magazynowe , w salonie jak Niemiec kupował nowe GTI mógł dopłacić do wersji "20 Jahre" wtedy miał więcej gadżetów. Tak samo było z 25 Jahre z MK4 i w tym roku powinno być "30 Jahre" w MK6 jeśli będą kontynuować tradycje Jak wiadomo taki chwyt marketingowy, ale skuteczny. Tak jak teraz jest Golf R w którym dopłaca się 30 tyś zł za literkę R na klapie i 30 KM więcej w serii.
czyli ile plus minus takich cudeniek może być w Polsce?
sto/tysiąc?
a ile jest gwiazd na niebie? Chłopie zrozum że nieda sie tego określić! Nie kazdy kto kupuje jahre zgłasza sie na forum i mówi mam jahre, zeby dało sie to policzyc w jakikolwiek sposób.
a tak w ogóle to po co Ci dokłada liczba jahre w Polsce
Nie można tego w żaden sposób zliczyć, bo raz:
Radi mk3 napisał/a:
Nie kazdy kto kupuje jahre zgłasza sie na forum i mówi mam jahre
a dwa:
są ludzie którzy mają Jahre i o tym nie wiedzą... Nigdzie nie ma napisane (poza wersami z tabliczkami znamionowymi), że to Jahre nawet w dowodzie.
Więc nie ma sposobu, żeby podać choćby przybliżona ich liczbę.
rastamaniek napisał/a:
gwiazdy na niebie na pewno są policzone
Policzone są te które widać, a są jeszcze niewyobrażalne ich ilości których światło nie dochodzi do ziemi...
Silnik: 2.0 ADY Pomógł: 27 razy Wiek: 22 Dołączył: 27 Sie 2010 Posty: 881 Skąd: SKL/Cz-wa
Wysłany: 2011-03-19, 17:09
Snejk18 napisał/a:
kupuje części z , np rozbitego, 20 Jahre i przekłada je do swojego cl-a a potem sprzedaje takiego składaka jako Jahre... (jak z BMW M3... w samej Polsce jeździ ich więcej, niż BMW w ogóle wypuściło na rynek...).
no sry, może czepiam się jak zwykle ale taki tekst jest typowo ignorancki i wynika z zupełnej nie wiedzy, a później to idą w świat nie wiadomo jakie historie. Jesteśmy na forum motoryzacyjnym, wykażmy się odrobiną wiedzy a nie ciśnijmy historie z piaskownicy
Zobacz czym się różni M3 od zwykłej 3er a później porównaj zwykłego golfa do Jahre.
kupuje części z , np rozbitego, 20 Jahre i przekłada je do swojego cl-a a potem sprzedaje takiego składaka jako Jahre... (jak z BMW M3... w samej Polsce jeździ ich więcej, niż BMW w ogóle wypuściło na rynek...).
no sry, może czepiam się jak zwykle ale taki tekst jest typowo ignorancki i wynika z zupełnej nie wiedzy, a później to idą w świat nie wiadomo jakie historie. Jesteśmy na forum motoryzacyjnym, wykażmy się odrobiną wiedzy a nie ciśnijmy historie z piaskownicy
Zobacz czym się różni M3 od zwykłej 3er a później porównaj zwykłego golfa do Jahre.
Owszem różnia sie diametralnie ale Snejkowi napewno chodziło o to ze na co drugiej bmce mozna spodkac znaczek "M"
Cytat:
Owszem różnia sie diametralnie ale Snejkowi napewno chodziło o to ze na co drugiej bmce mozna spodkac znaczek "M"
O to to... Właśnie o to mi chodziło, przyklejenie znaczka M3 na klapę może się równać z naklejeniem czerwonych pasków na zderzaki w golfie... ktoś nie znający dokładnie tematu nie skapuje się, że to nie M-ka albo, że to nie Jahre
Ja sam zresztą kiedyś, nie byłbym w stanie ich rozróżnić... dopiero kiedy kupiłem Golfa i zacząłem zagłębiać się w te tematy i zaczynam dostrzegać różnice pomiędzy poszczególnymi wersjami.
Silnik: dwa zero AGG
Wysłany: 2011-03-19, 21:50
[quote="Snejk18"]
...tysiąc pińcet dwa dziwińcet... może być??
a tak w ogóle to po co Ci dokłada liczba jahre w Polsce
Najzwyczajniej w świecie pytam się, bo ciekawi mnie ile takich egzemplarzy jeździ w Polsce, ile ich wyprodukowano. Chcę się po prostu dowiedzieć. Dla tego napisałem w raju dla spamerów
Nie napinaj się na to, bo to tylko poscik na forum, dzięki któremu albo się dowiem albo się nie dowiem
Są dwa uda... albo się uda albo się nie uda
Mam 20stke, wydaję mi się że ori i chciałbym wiedzieć ile tego dobrobytu jest w tym kraju.
Zrozumiałem już, że się nie dowiem A odpowiedź TYSIONPINCENTDWADZIEWINCENT.. nie chciałbym Cię obrazić ale takim stwierdzeniem nie robisz dobrego wrażenia