Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 2 razy Wiek: 23 Dołączył: 23 Sty 2010 Posty: 426 Skąd: Bieżuń
Wysłany: 2011-02-27, 04:35 2 rdzenie czy 4 ? ?
Hejka piszę tego posta aby się dowiedzieć od was jak to jest chodzi mianowicie o komputer - skrzynkę samą,obudowę. Mam do dyspozycji 1500 zł i chcialbym wymienić kompa ale troche się na tym za bardzo nie orientuje
Dużo osob mi radziło brać procka 2-rdzeniowego znów inni 4-ro . Może jak ktoś się interesuje komputerami to mógłby mi jakiś tu link z allegro podesłać ?
z prockiem jest jak z mocą w aucie in wiecej tym lepiej ale znów trzeba sie zastanowic czy wykorzystasz ałe zasoby mocy
bo po co kupować procka który jest nie wiadomo jaki dobry jak będziesz np urzywał go tylko do przeglądania stron i takich innych
_________________ Jak sie bawic to sie bawic 1.8 wyj..... VR6 wstawic
a ja dla odmiany powiem ze starcza ci zupelnie 2 rdzenie np procek intel i3 wazne zeby komp mial duzo ramu minimum 4giga no i karta graficzna jesli chodzi o gry o ile grasz.
podsumowujac styknie ci dobry 2 rdzeniowy aby komp dobrze smigal wazne sa te 3 podzespoly i oby one byly jak najlepsze bo dyski twarde raczej wszystkie maja podobne predkosci wiec to tam juz looz no i inne podzespoly to tez nie tak zle. zalezy czy chcesz sam skladac czy kupic gotowego kompa.
Silnik: 1.9TDI 1Z Pomógł: 41 razy Wiek: 26 Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 1068 Skąd: Bielsko-Biała / Katowice
Wysłany: 2011-02-27, 13:45
Za 1500zl zbytnio nie poszalejesz no ale mozna kupic cos budzetowego
Ok 250zl nowa plyta glowna pod AM3 tutaj kwestia jeszcze jaka masz obudowe czy ATX czy mini atx
Ok 350zl nowy procesor x4
Kolejne 200zl to 2x2gb dobrego DDR3
Reszte mozna a nawet trzeba bedize przeznaczyc na nowy zasilacz jesli masz za slaby bo lepsze karty graficzne wymagaja dodatkowe zasilania z zasilacza. Zasilacz 400W to jest minimum. Z chiefteca jakis konkret to ok 200zl
Co do rdzeni, wszystko fajnie ale jak nie grzebiesz w grafice to i tak tego nei wykorzystasz. Wiele procesow nie jest przystosowane pod wielowatkowosc.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z ++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj! Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Dwórdzeniowiec Ci w zupełności wystarczy. Ja mam od dwóch lat Core 2 Quad (4 rdzeniowy) i tak naprawdę nie wykorzystuję w pełni jego potencjału.
Po prostu jest bardzo niewiele "cywilnych" programów i gier które są w stanie wykorzystać 4 rdzenie. Większość ledwie trawi 2.
Zaoszczędzone pieniądze lepiej przeznaczyć na lepszą kartę graficzną (poszukaj jakichś fabrycznie podkręcanych Zotack-ów, są chyba najlepsze pod względem jakość/cena).
Jeśli chodzi o pamięci to minimum 4GB, mniej po prostu nie opłaca się brać (tylko musisz mieć 64-bitowy system operacyjny, żeby to wykorzystać).
Z płytą główna Ci nie pomogę, bo się kompletnie na nich nie znam...
No i tak jak napisał Bradley, musisz też kupić porządny zasilacz, żeby podzespołom nie zabrakło prądu przy większym "stresie" i 400W to minimum.
Tam byly ceny nizsze niz w normalnych sklepach i na alledrogo. Obsluga fajna, dzwonia w sprawie zamowienia, gwarancja, fakturka.
Ja kupowalem ultra budzetowy zestaw rok temu na AM3 i karta graficzna ktora jest zintegrowana z plyta glowna jest znacznie lepsza od zewnetrznego starego ge force 4 mx440
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z ++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj! Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0