Panowie planuje zakupić golfika 1.9 TDI ,na co mam zwrócić szczególną uwagę .Czy takie auto z przebiegiem 160 tyś (bo wszystkie auta sprowadzone z zachodu mają toki przebieg)jeszcze pojeździ kilka lat .Będę miał ok 17tyś czy jest to realne że kupię dobre auto.Ciekawi mnie też co to jest koło dwumasowe i czy często to się psuje (bo tak słyszałem)
Silnik: 1.8 ABS Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Maj 2008 Posty: 44 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 2008-05-18, 16:19
Sam od jakiegoś czasu przeglądam niemieckie strony z ofertami aut Golf IV, z pewnością ci powiem, że tam jest taniej i pewniej niż u nas w Polsce ale nie masz szans kupic Golfa IV 1.9 TDI za 17 tyś chyba, że jakiś uszkodzony a jeśli chodzi o przebieg to na dieslu można jeździc do 500 tyś spokojnie i pojeździsz nim spory kawał czasu aż ci się nie znudzi, zwykle Golfy IV rocznik 2001/2002 u naszych sąsiadów są w cenie od 21 do 25 tyś zależnie od wyposażenia.
Oglądałem dzisiaj na giełdzie w Częstochowie golfa z 99r właściciel wyceniał go na 16.500 miał przejechane 225tyś i jakąś książkę serwisową ,którą podobno Turki w Niemczech podrabiają .Auto było na polskich nr . Po włączeniu silnika odkręciłem w nim korek wlewu oleju i chlapało olejem (czy tak ma być?)
Co mechanicy sądzą o tym chlapaniu bo z bagneta nie chlapało tylko z korka od wlewu oleju
K@mil tak właśnie myślałem , To w takim przypadku trzeba jechać na pomiary ciśnienia w cylindrach ,ale to by się dało załatwić bo auto jest z Częstochowy ,a w Niemczech jak to sprawdzić,raczej nie ma takiej możliwości
Witam, niestety nie moge sie zgodzic z Pulsarem83... tdi 1.9 90 koni kupisz nawet za 3,600 euro nie bitego z fajnym przebiegiem bo .. powiedzmy ze około 170 tys km. Sam teraz szukam golfa 4, takze zastanawialem sie nad tdi 1.9, ale po 3 tyg obserwowania mobile.de itd ... mialem okazje dodac ogłoszenie o 2 w nocy ktore było tam moze z 15 min, a o 8 rano gdy odpalalem link auta juz nie było ... a po 2 dniach juz na allegro (i mialem okazje takiego ogladac - perła ale koles dał cene ze aaała ) Za 17 tys spokojnie znajdziesz auto godne uwagi, nie bite. W tym wypadku nawet jesli ma ponad 200 tys km, nie martw sie tym zbytnio (jesli chodzi o silnik) bo ma duuuuuzo wiekszą żywotnosc. Teraz przepraszam jesli napisze jakas głupote, ale sugeruje sie jedynie informacjami, ktore zdobylem z neta i od paru znajomych przez ostatnie 2 tyg. Golfy 4 nie gniją, jesli gnije ... to na 90% był pukniety. Często pada elektryka, elektronika przez niewystarczająco zabezpieczone przewody, wtyczki (jesli all gra nalezy po kupnie je zabezpieczyc) wycieraczki niby padają po 2,3 latach przez korozje aluminium i moze to spowodowac spalenie silniczka. Podobno w aso naprawa to 220 zł. Zwrocic trza uwage na zawieszenie bo to czesta usterka... przed kupnem wywalic wsio z bagaznika łacznie z kołem i sprawdzic czy blacha nie wykrzywiona od wypadku. Problem z mechaniznem stopu, światłami (ale mniemam ze wsio zwiazane z w/w usterką przewodów) ... był tym takze wdzieczny, gdyby ktos to co napisalem sprostował i dodał conieco. Za pare tyg tez jade do dojczów po autko Albo 1.9 tdi 90 kucy, albo 1.6 101 kucy pozdrawiam
ps. golfy 4 tdi od 2001 mają nie dosc ze wyzszą cene, to jeszcze pompowtrysk
Silnik: 1.8 ABS Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Maj 2008 Posty: 44 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 2008-05-27, 04:57
Może i się troche zagalopowałem ale pisałem o silnikach minimum 1.9 TDI 101 KM, alusach i innych elementach wyposażenia, których może nie miec golf za 17 tyś. No i dodam jeszcze, że szukałem z przebiegiem do 150 tyś. Zdecydowanie lepiej jest kupic autko u naszych sąsiadów niż u nas, nasi kręcą niesamowicie a i czasem jest tak, że dostają auto i sami nie wiedzą co z nim jest. Jako przykład mogę podac pewnego seata - koleś twierdził, że jest super, niebity itd. a jak się dostał na VAGa to się okazało, że rozwalony cały był i robiony, koleś w szoku był bo nic o tym nie wiedział, że handluje takim autem
siemka dzis dokonalem zakupu golf IV 1,9 tdi 116 kucy rok 2001 wersja edition czy cos takiego za 23tys. ma przejechane niecale 100 tys,niezla moc wam powiem !! a III zostawiam zonie!!!
Silnik: 1600
Wysłany: 2008-11-30, 14:23
witam, mam takie pytanie a jaki jest lepszy golf na pompie wtryskowej czy na pompowtryskach? chodzi mi o wady i zalety jakiego lepiej kupic z tych dwoch wymienionych, ilu konnego itp itd ? zapatruje sie wlasnie na IV i nie wiem czym sie kierowac przy kupnie, pozdrawiam ..
Silnik: S/TDI Pomógł: 69 razy Wiek: 101 Dołączył: 18 Maj 2008 Posty: 1403 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2008-11-30, 18:41
flap1234 napisał/a:
ja nie chce sie scigac tym samochodem chce oszczędny samochód, z którego będe zadowolony podczac eksploatacji....
dlatego napisałem ARL ...graty pod maską najbardziej wytrzymałe z całej serii ...
pali tyle samo co reszta PD w MK IV ... jak nie będziesz deptał w granicach 6,5/7 w mieście się zmieścisz
_________________ leopard
leicht panzerwagen
chip tuning
diagnostyka aut z silnikami TDI grupy V.A.G.
pomiary mocy i momentu obrotowego mobilną hamownią Dynomet - również auta z napędem 4x4