jeśli chodzi o silnik 1,8T ten 150Km to moja opinja jest pozytywna... jeszcze nie robiłem nic przy takim silniku a wiele ich przyjeżdzało do warsztatu ale tylko jedynie na zmianę oleju i filtrów. a tak...kompletnie nic... co innego z zawieszeniem...wiadomo.tulejki wahaczy końcówki itd...no ale swoje zje to nie ma co ukrywać...gaz dla tego silnika to morderstwo juz lepiej mu w pedzel cały czas wstawiac i go zarżnać niz mu dawać gazownie...
pytałem sie na innym forum specjalistów co sądzą o tym modelu golfa 4. oto opinia jednego z nich-
autor - AdamM71
"Witam. Bardzo fajny silnik, ale.... Właśnie jest jedno małe ale.
Mimo że jest bardzo mocno zaawansowany technicznie jak na VW-ja, który idzie ostro do przodu to jednak częste wciskanie gazu w podłogę nie służy mu zbytnio i trzeba się będzie liczyć z uszkodzeniem turbiny.
Weź pod rozwage że z silnika 1,8 ktoś wycisnął 150 KM a nie jak napisałeś 180.
Silnik z dwoma wałkami rozrządu i 5 zaworków na cylinder to też daje do myślenia nad wytrzymałością głowicy.
Prędkość obrotowa mocy maksymalnej 5700 obr/min
Moment maksymalny 210 Nm
Prędkość obrotowa momentu maksymalnego 1750 obr/min
Jednym słowem maszynka do mielenia.
Te osiągi są możliwe dzięki układowi zasilania wtryskowemu, wielopunktowem wtryskowi benzyny sterowany jest on elektronicznie, z doładowaniem turbosprężarką i chłodzeniem powietrza doładowanego, połaczony z układem zapłonowym i systemem sterowania silnika (ECU) Bosch Motronic
Takie efekty uzyskano dzięki ciekawym rozwiązanią w układzie elektroniki sterującej pracą silnika.
Wygląda to tak:Układ zapłonowy, elektroniczny bezrozdzielaczowy, zespolony z układem wtrysku benzyny w systemie sterowania silnika Bosch Motronic M 3.8.3, zawierający: dwa czujniki spalania stukowego, moduł wzmocnienia zapłonu, cztery cewki zapłonowe i dużo innych ciekawych rozwiązań rodem z..... nie przypomina wam to jakiegoś auta rodem z niemiec ? Czekam na sugestie
Turbosprężarka Golfa IV zapewnia odpowiednio duży ciąg, dzięki temu Golf GTi przyspiesza od 0 do 100km/h w 7,9 s, a prędkość maksymalna wynosi 228 km/h. W modelu tym 6-cio biegowa skrzynia bardzo ładnie niweluje małe braki mocy. Nie są to kosmiczne osiągi ale odczucia z jazdy są naprawdę przyzwoite
Zawieszenie w tym modelu, GSi różni się nieco od jego braci z mniejszym potencjałem silnikowo-mocowym że tak to nazwę. Zawieszenie jest sztywniejsze dzięki czemu lepiej się prowadzi po naszych "prostych" drogach, choć i tu jest mały problem z podsterownościa, ale ESP ładnie niweluje te niedoskonałości.
Układ hamulcowy jest bardzo precyzyjny i auto dosłownie staje w miejscu.
Spalanie jak na auto o zacięciu sportowym pali niewiele, bo średnio 10-11 litrów/100km.
Tego golfika można śmiało polecić ludzią potrafiącym jeździć z głową na swoim miejscu, bo wrażenia podczas jazdy są takie że łatwo i szybko możemy zapomieć o przepisach ruchu drogowego i tu bez CB radia bym się nie ruszał daleko od domu.
Wart uwagi.
Pozdrawiam"[/quote]
O gazie w takim samochodzie w ogóle nie ma mowy jak ktoś chce gaz niech kupi zwykle 1.6 czy 1.8. tak jak mówi Ryba 150KM z 1.8... to mnie tez zastanawiało. Dziękiza zainteresowanie tematem i czekam na inne opinie
czy to jest ten sam silnik co w 1.8T? jesli tak to moj kuzyn raz sie napalil na z tym silnikiem i obejrzelismy moze z 5 z czego tylko jedna miala pelna moc a reszta to jakies muly w jednym przypadku sprzedajacy przyznal nam sie ze turbo padniete a pozniej sam nam odradzal kupno takiego autka z drugiej strony kolezanka ujezdza passata b5 i chodzi wzorowo wiec ... cholera wie
były dwie wersje tego silnika, napoczątku miał 150 KM a po którymś tam roku już miał 170 KM
Niestety tak jak wszyscy poprzednicy piszą często pada TURBO jeśli ktoś nie umie jeździć uturbioną benzynką, więc wszystko zależy od poprzednich właścicieli.
Silnik: One Four ;) Pomógł: 10 razy Wiek: 26 Dołączył: 24 Lut 2008 Posty: 698 Skąd: Katowice / Siedlce
Wysłany: 2009-01-13, 22:08
Bardzo dobry silniczek, ale dla ludzi z grubym portfelem i z głową, a nie dla wariatów, którzy go tak gazują i nie szanują przepisów. Tak samo z mocnymi golfem 2.0 16v
Silnik: 1.8T Pomógł: 2 razy Wiek: 26 Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 94 Skąd: konin
Wysłany: 2009-06-20, 09:41
ja poadam golfa 1.8t 150 km i powiem ci jesli chcesz zybki i mocny samochod to kupuj przyspieszenie super spalanie trasa 10l gazu miasto przy naprawe wciskaniu 13l posadam sekwencje
Jak się kupuje takie auto to trzeba się liczyć z tym że się kupuje benzynę i trzeba na nią mieć a nie tankować gaz. Ja też bym raczej radził kupić silnik 2.3. Z takiej pojemności jest ładnie wyżyłowany także wiesz. A 2.3 bez turbinki osiąga 150 ps. Ale decyzja należy do Ciebie. Pozdrawiam
_________________ Weźmiesz mnie na prostej?? A ja Cię zniszczę na zakręcie!!