Wysłany: 2008-03-17, 17:41 Pomocy!! Problem z biegami VW Golf IV 1,9 TDi (90KM)
Witam bardzo serdecznie od 2 tygodni jestem posiadaczem golfa IV 1,9 TDi (90KM) rok 1999 ,problem polega na tym że po przejechaniu ok 8 km zaczyna sie problem z wrzuceniem biegów, wyczuwalny jest opoór a jak juz wejdzie bieg to nie do końca i wyskakuje, najbardziej dotyczy to 3 biegu, ale z pozostałymi jest podobnie,dziwi mnie fakt że jak auto jest zimne nie ma żadnego problemu z biegami, co to może być?
Witam!
Należałoby sprawdzić, a najlepiej wymienić olej w skrzyni. Często to pomaga. Jak jest zimny jakoś smaruje, a jak się nagrzeje to robi sie z niego woda. Oby to było to. A jak sprawuje się sprzęgło?? może cos jest nie tak z dociskiem i dobrze nie rozsprzęgla...
Witam!
Należałoby sprawdzić, a najlepiej wymienić olej w skrzyni. Często to pomaga. Jak jest zimny jakoś smaruje, a jak się nagrzeje to robi sie z niego woda. Oby to było to. A jak sprawuje się sprzęgło?? może cos jest nie tak z dociskiem i dobrze nie rozsprzęgla...
Pozdrawiam
Sprzęgło sie nie slizga bierze od połowy,także myslę ze jest ok ,chociaz pytałem mechaników i jeden stwierdził ze to może byc wina sprzegła,a inny że nalezy wymienic olej w skrzyni,ale z tego co miw iadomo to oleju w skrzyni nie trzeba wymieniać? tylko jeśli była naprawiana,sam nie wiem co robic
Witam!
Olej w skrzyni trzeba czasem wymienić. Dokładnego przebiegu nie powiem bo nie pamiętam. Nie robi się tego często ale raz po raz trzeba. Jeśli od nowego nie byl wymieniany to przyda się, a na pewno nie zaszkodzi. Mnie też to niedługo czeka bo powoli biegi coraz ciężej wchodzą. Radzę zacząć od tego bo to najmniejszy koszt. A w jakim stanie są poduszki pod silnikiem?? Zwłaszcza ta przy skrzyni?? Chociaż poduszki raczej cały czas sprawiałyby problem a nie dopiero jak się nagrzeje. Radzę wymienić ten olej i sprawdzić jak będzie.