Witam!
Panowie chcę kupić aluminiowe felgi. Z racji, że w mojej okolicy same dziury i asfalt do niczego to oglądam 15`` i mam już coś na oku. Tylko powiedzcie mi czy felgi o takich parametrach będą pasowały do mojego golfika??
5X100, 7J, ET 35.
Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź
Dzięki bardzo kolego za odpowiedź i za propozycję ale mam już opony 15 nowe i takie tez kupie felgi . Na pewno będą pasować i nie potrzebuje dystansów??
Pozdrawiam
Silnik: 1,9
Wysłany: 2010-03-18, 15:04
No właśnie... jakie felgi...
Podczepię się pod temat bo akurat bardzo mnie nurtuje... Jestem świeżo upieczoną właścicielką golfika IV na alu 16tkach. Kupiłam go z zimowymi ale że (tak mi poradzono i raczej to do mnie przemawia) alu bardziej nadają się na lato planuję je przeznaczyć pod letnie. Jako zapas mam stalową 15tke więc przy wszystkich 16tkach ten zapas trochę jak świnie siodło... Z drugiej strony zapas jest poto żeby był w zapasie...Chyba nie musi pasować Zastanawiam się tylko czy jeśli kupie na zimę stalowe 16tki to mi się w nadkolu zmieści opona 195/60 jak obecne się zużyją (teraz mam zimowe 205/55)... Nie za ciasno będzie 60tkom?
Może lepiej kupić na zimę 15tki? ... Co radzicie??
hejka zostaw 16tki na zime naprawde nie zmieniaj na mniejsze bo znikna w wielkich nadkolach mk4
"Zastanawiam się tylko czy jeśli kupie na zimę stalowe 16tki to mi się w nadkolu zmieści opona 195/60 jak obecne się zużyją (teraz mam zimowe 205/55)... Nie za ciasno będzie 60tkom? "
spokojna głowa bedzie im tam akurat
do mk4 18i 19tki pakuja i jest oki
co do letnich to jak by ci sie trafiły 17tki to nie kupuj opon z niskim profilem felga wtedy wyglada na 15tke i masz duzo miejsca dookoła opony nie ciekawie to wygląda
Wysłany: 2010-03-18, 15:40
o matko.... Litości... dopiero od wczoraj szperam w temacie... Tomek zgubiłam się... co to jest "mk4" i w którym miejscu opona ma profil?
[ Dodano: 2010-03-18, 15:41 ]
P.S. jęśli dobrze zrozumiałam twoją wypowiedź to 16tki na zimę są oki?? a opona 65tam sie zmieści? i dlaczego na zimę lepiej kupowac 195 niez 205 szerokości??
napisałas tak
"Zastanawiam się tylko czy jeśli kupie na zimę stalowe 16tki to mi się w nadkolu zmieści opona 195/60 jak obecne się zużyją (teraz mam zimowe 205/55)... Nie za ciasno będzie 60tkom? "
wymiary jakie podałas np. 195\60 oznaczają
195 szerokośc opony
60-to profil(jej wysokoś
można tez napisac np tak
195\60\16
czyli
195 szerokośc
60 wysokość( profil)
a 16 oznacza cale(wielkość otworu w oponie w któr wchodzi felga
Wysłany: 2010-03-18, 16:20
a no widzisz... jakoś mi do tego rudego łba nie wpadło że profil to wysokość uch... im dłużej o tym aucie myślę tym bardziej się zastanawiam czy je sie na blond nie powinnam machnąc
No ale dobra... wracajac do tematu... aha... na pw miało być.... (uch... zakrecona jak barznie rogi dziś jestem)....
dzięki resztą pytań będę Ci zawracać głowę wieczorkiem pio powrocie z pracy jeśli pozwolisz oczywiście
Silnik: 1.8 PF Pomógł: 4 razy Wiek: 25 Dołączył: 04 Sie 2009 Posty: 497 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-03-18, 16:38
Ruda, koleżanko im węższa opona na zimę tym lepiej
w zależności czy jeździsz wiecej po samym mieście czy poruszasz się po podmiejskich drogach
szeroka opona jest raczej dobra tylko na miasto bo większość czasu poruszasz się po "raczej" odśnieżonych ulicach wiec wtedy nie ma problemu z szeroką oponą
natomiast wąska opona sprawuje się lepiej na nie odśnieżonych odcinkach dróg
jak jest wąska to wgryza się w śnieg poprawiając przyczepność