logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
uklad chlodzenia
Autor Wiadomość
maniek87 

Silnik: 1.6 benzyna
  Wysłany: 2009-02-06, 15:43   uklad chlodzenia

witam. mam mkII ale problemem jest to ze z chlodnicy mi strasznie leci para, tak jakby sie szybko nagrzewal co wczesniej mi sie tak nie robilo po przejechaniu dwoch km, a kontrolka od wody mi sie nie swieci informujac ze cos jest nie tak. prosze o odpisanie. dzieki.

arek ryba 
>-ryba-<

Silnik: 1.8 AAM + LPG
Wysłany: 2009-02-06, 20:31   

maniek87 napisał/a:
mam mkII ale problemem jest to ze z chlodnicy mi strasznie leci para, tak jakby sie szybko nagrzewal co wczesniej mi sie tak nie robilo po przejechaniu dwoch km, a kontrolka od wody mi sie nie swieci informujac ze cos jest nie tak. prosze o odpisanie.
:zdziwko:
z chłodnicy to znaczy skad dokładnie z wlewu??tzn ze zbiorniczka wyrównawczego?? a kontrolka ci sie nie swieci i informuje ze cos jest nie tak .. powiem ciże nie czaje tego co napisałeś :zdziwko: napisz jeszcze raz tylko tak troche jaśniej :ok: ;-)

maniek87 

Wysłany: 2009-02-06, 21:45   

arek ryba napisał/a:
maniek87 napisał/a:
mam mkII ale problemem jest to ze z chlodnicy mi strasznie leci para, tak jakby sie szybko nagrzewal co wczesniej mi sie tak nie robilo po przejechaniu dwoch km, a kontrolka od wody mi sie nie swieci informujac ze cos jest nie tak. prosze o odpisanie.
:zdziwko:
z chłodnicy to znaczy skad dokładnie z wlewu??tzn ze zbiorniczka wyrównawczego?? a kontrolka ci sie nie swieci i informuje ze cos jest nie tak .. powiem ciże nie czaje tego co napisałeś :zdziwko: napisz jeszcze raz tylko tak troche jaśniej :ok: ;-)

chodzi mi o to ze silnik szybko lapie temperature przejechalem ze dwa km i wskazowka od temp byla prawie na polowie wskaznika a wczesniej mi sie tak nie robilo, bynajmniej nie tak szybko tylko normalnie sie grzal. i podnoslem maske i patrze a z chlodnicy ulatywala sie para co tez wczesniej sie nie dzialo, i nie wiem czemu ale kontrolka od temp wody tez nie swiecila na czerwono jakby cos bylo zle i co jeszcze jak odkrecilem korek od zbiornika wyrownawczego to plyn zostal wypchniety. teraz rozumiesz?? ;-)

[ Dodano: 2009-02-06, 21:54 ]
[quote="arek ryba-chodzi mi o to ze silnik szybko lapie temperature, co trzy dni wczesniej sie tak nie robilo tylko grzal sie normalnie i dzisiaj zauwazylem ze cos jest nie tak bo po przejechaniu dwoch km wskaznik temp wskazywal polowe skali a jak otworzylem maske to z chlodnicy ulatywala sie para i tez sie to nie dzialo wczesniej i jak odkrecilem korek od zbiornika wyrownawczego to plyn chlodniczy zostal wypchniety na zewnatrz.

pawelek03576 

Silnik: 1,8 GL AAM+LPG
Wysłany: 2009-02-06, 22:08   

maniek87, a nie wjechałeś wcześniej przypadkiem w kałuże ?? albo chłodnice masz dziurawą płyn cieknie i paruje na chłodnicy, a to że wywaliło wode jak odkręciłeś korek od zbiorniczka wyrównawczego jest normalne bo w czasie pracy silnika w układzie chłodzenia powstaje ciśnienie, co do temperatury to jak stało sie tak z dnia na dzień to bym szybciej stawiał na czujnik temperatury.
Jeszcze sprawdź przy jakiej temperaturze włącza się wentylator chłodnicy

arek ryba 
>-ryba-<

Silnik: 1.8 AAM + LPG
Wysłany: 2009-02-07, 20:00   

maniek87 napisał/a:
odkrecilem korek od zbiornika wyrownawczego to plyn chlodniczy zostal wypchniety na zewnatrz.
prawdopodobnie poszła ci uszczelka pod głowicą :-|

maniek87 

Wysłany: 2009-02-07, 21:16   szybkie grzanie sie silnika

arek ryba napisał/a:
maniek87 napisał/a:
odkrecilem korek od zbiornika wyrownawczego to plyn chlodniczy zostal wypchniety na zewnatrz.
prawdopodobnie poszła ci uszczelka pod głowicą :-|

tak i to byl wlasnie czujnik dzisiaj go wymienilem i wszystko gra i buczy jak powinno, dzieki za rade, pzdr. :-)

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu