witam. mam mkII ale problemem jest to ze z chlodnicy mi strasznie leci para, tak jakby sie szybko nagrzewal co wczesniej mi sie tak nie robilo po przejechaniu dwoch km, a kontrolka od wody mi sie nie swieci informujac ze cos jest nie tak. prosze o odpisanie. dzieki.
mam mkII ale problemem jest to ze z chlodnicy mi strasznie leci para, tak jakby sie szybko nagrzewal co wczesniej mi sie tak nie robilo po przejechaniu dwoch km, a kontrolka od wody mi sie nie swieci informujac ze cos jest nie tak. prosze o odpisanie.
z chłodnicy to znaczy skad dokładnie z wlewu??tzn ze zbiorniczka wyrównawczego?? a kontrolka ci sie nie swieci i informuje ze cos jest nie tak .. powiem ciże nie czaje tego co napisałeś napisz jeszcze raz tylko tak troche jaśniej
mam mkII ale problemem jest to ze z chlodnicy mi strasznie leci para, tak jakby sie szybko nagrzewal co wczesniej mi sie tak nie robilo po przejechaniu dwoch km, a kontrolka od wody mi sie nie swieci informujac ze cos jest nie tak. prosze o odpisanie.
z chłodnicy to znaczy skad dokładnie z wlewu??tzn ze zbiorniczka wyrównawczego?? a kontrolka ci sie nie swieci i informuje ze cos jest nie tak .. powiem ciże nie czaje tego co napisałeś napisz jeszcze raz tylko tak troche jaśniej
chodzi mi o to ze silnik szybko lapie temperature przejechalem ze dwa km i wskazowka od temp byla prawie na polowie wskaznika a wczesniej mi sie tak nie robilo, bynajmniej nie tak szybko tylko normalnie sie grzal. i podnoslem maske i patrze a z chlodnicy ulatywala sie para co tez wczesniej sie nie dzialo, i nie wiem czemu ale kontrolka od temp wody tez nie swiecila na czerwono jakby cos bylo zle i co jeszcze jak odkrecilem korek od zbiornika wyrownawczego to plyn zostal wypchniety. teraz rozumiesz??
[ Dodano: 2009-02-06, 21:54 ]
[quote="arek ryba-chodzi mi o to ze silnik szybko lapie temperature, co trzy dni wczesniej sie tak nie robilo tylko grzal sie normalnie i dzisiaj zauwazylem ze cos jest nie tak bo po przejechaniu dwoch km wskaznik temp wskazywal polowe skali a jak otworzylem maske to z chlodnicy ulatywala sie para i tez sie to nie dzialo wczesniej i jak odkrecilem korek od zbiornika wyrownawczego to plyn chlodniczy zostal wypchniety na zewnatrz.
Silnik: 1,8 GL AAM+LPG Pomógł: 36 razy Wiek: 27 Dołączył: 07 Maj 2008 Posty: 682 Skąd: wójcice
Wysłany: 2009-02-06, 22:08
maniek87, a nie wjechałeś wcześniej przypadkiem w kałuże albo chłodnice masz dziurawą płyn cieknie i paruje na chłodnicy, a to że wywaliło wode jak odkręciłeś korek od zbiorniczka wyrównawczego jest normalne bo w czasie pracy silnika w układzie chłodzenia powstaje ciśnienie, co do temperatury to jak stało sie tak z dnia na dzień to bym szybciej stawiał na czujnik temperatury.
Jeszcze sprawdź przy jakiej temperaturze włącza się wentylator chłodnicy