Witam... Jeżdże golfem II i musze zrobić remont silnika, wyżuca mi wode przez zbiornik wyrównawczy... Mam pytranie ile może kosztować taki remont, chodzi mi o robocizne przy wymianie uszczelek i pierścieni...
Silnik: 1,6 ABU pb+lpg Pomógł: 78 razy Wiek: 28 Dołączył: 30 Cze 2008 Posty: 1799 Skąd: TJE, Wodzisław
Wysłany: 2009-01-09, 11:14
mietek napisał/a:
mysle ze na maxa 150 do 200
chyba euro tym bardziej że to diesel
meprzem, po co a właściwie dlaczego chcesz zmieniać pierścienie?
jeśli kompresja jest dobra to nie ma sensu ich ruszać bo to że wyrzuca płyn to tylko uszczelka chociaż równie dobrze może być do wymiany termostat albo sam korek od zbiornika wyrównawczego który kosztuje całe 10zł...opisz trochę dokładniej swój problem bo może jakiś mechanik robi Cię w bambuko
ja zdecydujesz się na remont to sama regeneracja głowicy czyli planowanie wymiana prowadnic i uszczelniaczy i przynajmniej docieranie zaworów to wyjdzie około 200-300 zł. do tego uszczelka pod głowicę około 100zł i robocizna czyli wyjęcie i założenie głowicy jeśli nie zrobisz tego sam to kolejne 200-300...do tego nowy płyn do chłodnicy, olej filtr i jeszcze jakieś uszczelki np pod kolektor jeden i drugi, pod pokrywę zaworów więc za wszystko 600 - 700zł i to w wersji optymistycznej
Tylko nie mogę mieć pewności, że nowy bedzie dobry...
Pierścienie chce wymienić dlatego, że pochłania znaczące ilości oleju, tzn ponad litr na 1000 km...
Silnik: 1,6 ABU pb+lpg Pomógł: 78 razy Wiek: 28 Dołączył: 30 Cze 2008 Posty: 1799 Skąd: TJE, Wodzisław
Wysłany: 2009-01-23, 17:47
meprzem, sprawdź kompresję, jak będzie dobra to nie ruszaj pierścieni tylko zrób koło głowicy tzn wymień uszczelniacze zaworów bo raczej tamtędy znika Ci olej...i turbinkę sprawdź bo może ona już puszcza