kupilem golfika mojemu ojcu i cos silnik niechodzi jak powinien niby all okale jednak nieruwno pracuje i tam jest taka rura co daje cieple powietze i ona idzie tam do gory do tego czegos plastikowego z takim jakims zaworem czy cos cierzko mi wytlumaczyc to ale to niby jest od cieplego powietza i zimnego ta calosc jest odpowiedzialna zato zeby doprowadzic cieple powietze przy rozruchu a chlodne w czasie jazdy i takie pytanie ta rura od tego kolektora co idzie powinna byc podlaczona od przodu czy od dolu bo tam sa 2 wloty jedni mowia tak a inni inaczej a kto ma golfika 2 to to wie prosze o pomoc jesli zrozumieliscie oco mi chodzi jak nie to jeszcze sprubuje to rozwinac thx
no wlasnie ta natej fotce z tym silnikiem gaznikowym ta rura co idzie z przodu to umnie jest wpieta tam gdzie ta czarna idzie czyli chyba sa naodwrot ale natej fotce niewidac zadobrze czy ta metalowa jest wpieta czy idzie gdzies tam dalej ale chyba od spodu jak sadzisz?
[ Dodano: 2008-08-27, 22:58 ]
czyli z tego wychodzi ze ta od zimnego powietza ma byc z przodu a cieple od dolu moze to byc przyczyna zlego pracowania silnika?
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2008-08-28, 21:38
jeśli rury sa na odwrót i działa siłownik który reguluje dopływ powietrza zimne na ciepłym i ciepłe od wydechu na zimnym to silnik może źle pracować, to znaczy po rozgrzaniu być nieco słabszy. Ponieważ ciągnie ciepłe powietrze które jest rzadsze i ma mniej tlenu. Dobierz się do tej klapki przestawiającej dopływ. Na wyłączonym silniku wszystko jedno czy ciepłym czy zimnym ustawia sie tak że otwarta jest rura na zimne powietrze