Mam problem... Jadąc bardzo wolno prostą drogą nagle zabrakło napędu, tzn na biegu kręci sie lewa półośka, ale coś strzela, koła sie nie kręcą, a prawa stoi w miejscu. Do tego posypały się kulki...
zobacz to tylko uważaj bo u mnie jak tam wszedłem pojawił się komunikat o wirusie...alez tego co przeczytałem to trzeba półośkę wyjąć całą więc bez kanału ani rusz
Silnik: 1.4 16 v założony z nissana no i pozniej turb
Wiek: 27 Dołączył: 07 Wrz 2008 Posty: 38 Skąd: bielsko-biala
Wysłany: 2008-12-18, 20:42
przegob zewnetrzny wyciagasz bez wyciagania poloski odkrecasz wachacz,galke kierownicza i odchylasz az ci wyskoczy z piasty nastepnie popuszczasz opaske zbijasz przegob wymieniasz na nowy skladasz i gotowe
Silnik: 1,6 ABU pb+lpg Pomógł: 78 razy Wiek: 28 Dołączył: 30 Cze 2008 Posty: 1799 Skąd: TJE, Wodzisław
Wysłany: 2008-12-18, 21:10
shadow napisał/a:
przegob zewnetrzny wyciagasz bez wyciagania poloski
w sumie to ja też bym tak próbował
shadow napisał/a:
zbijasz przegob
tylko właśnie z tym zbijaniem może być problem jak nie wyciągniesz półośki a żeby ją wyjąć to wystarczy tylko sześć śrubek wykręcić przy skrzyni i tą jedną nakrętkę przy piaście i już masz wszystko na wierzchu no i wtedy można uniknąć ściągania gałki od drążka a raczej łatwo nie będzie ją ściągnąć...cóż, jak kto woli
Kurcze zmieniłem przegub, ale w drodze do domu koło mi się "oberwało"... Jazda do przodu niemożliwa. bo koło sie opiera na błotniku... Musiałem go tyłem holować... I mam pytanie :kwasny czy to wahacz się urwał, czy belka zawieszenia, bo jeszcze z nikim nie konsultowałem tematu... Prosze o Pomoc... Już mnie to irytuje , ale kocham golfika...
Silnik: 1,6 ABU pb+lpg Pomógł: 78 razy Wiek: 28 Dołączył: 30 Cze 2008 Posty: 1799 Skąd: TJE, Wodzisław
Wysłany: 2008-12-21, 09:58
meprzem, może czegoś nie dokręciłeś ale co to ciężko powiedzieć bo nie wiem co odkręcałeś żeby dostać się do przegubu...według mnie to któraś ze śrub mocujących wahacz albo do podwozia albo do zwrotnicy...nie zrozum mnie źle ale mi krócej by zajęło sprawdzenie tego samemu niż napisanie jednego postu na forum bo wystarczy klęknąć i już wszystko widać
Wysłany: 2008-12-21, 14:05
wszystko się da ale na własną rękę to będzie ciężko bo od ustawienia tych mocowań zależy kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy a że w golfach nie da się tego wyregulować to oznacza że mocowanie musi być dokładnie tam gdzie być musi...ja bym próbował ale po wszystkim obowiązkowo na geometrię zawieszenia trzeba jechać...i pozostaje jeszcze kwestia zaufania we własne umiejętności bo to Ty później będziesz jeździł golfikiem i chba zdajesz sobie sprawę z tego co się stanie jak to puści przy większej prędkości
Wysłany: 2008-12-21, 20:18
wydaje mi sie że trzeba to całe wymieniać http://moto.allegro.pl/it...lka_golf_3.html ale ręki nie dam sobie odciąć bo chociaż nie raz byłem pod samochodem i nawet wahacz wyjmowałem to nigdy nie zwróciłem uwagi jak to dokładnie wygląda