Silnik: 1.8 PF Pomógł: 4 razy Wiek: 25 Dołączył: 04 Sie 2009 Posty: 497 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-10-24, 11:16 A to moje MKII :)
Czas zaprezentować swojego Golfa drugiej generacji
Jestem szczęśliwym posiadaczem ów Mk II od niecałych 3 lat
Zakupiłem go od kolegi i co oczywiście zrobiłem na 2 dzień po zakupie? Pojechałem nim wraz ze znajomymi do Szczecina po tej podróży wiedziałem że to samochód dla mnie
Opis autka Golf Mk II
Rok produkcji 1989r
Silnik pierwotnie 1.3 NZ obecnie 1.8 PF Pierwotnie wersja CL ale to już było...
Wyposarzenie Podgrzewane przednie fotele
Po za tym istny golas nawet bez wspomagania
Co jest a co będzie Granatowa skórzana tapicerka Fotele podgrzewane, kanapa & boczki - Zakupione el. szyby - juz prawie są el. i podgrzewane lusterka - już są Gwint -JEST! Czarna podsufitka i czarne słupki - Już są Regulacja pasów do 3D - Jest Kompletne MFA - Jest Zegary z MFA od wrsji 16v - Szukam godnych uwagi Rozpórki przód i tył - W trakcie realizacji halogeny w szeroki zdeś - Zakupione Tylna belka z tarczami - Zakupione czeka na montaż na wiosnę Osłona silnika - Niedługo
Granatowa wykładzina - Zakupiona Wspomaganie będzie kupione
Karoseria: Tylna klapa - zaspawanie wycieraczki i spryskiwacza, oraz zlikwidowanie
plastikowej listwy nad rejestracją, usunięcie z tylnego pasa znaczka
i otworów po napisie Golf CL
Wygładzić wszelakie nierówności i odświeżyć lakier
Przenieść antenę z przedniego błotnika na dach
Z boku znikają listwy a otwory po spinkach będą zaspawane
Jeszcze biję się z myślami czy malować przedniego grilla w kolor
(Odnośnie grilla może ktoś doradzi) :hmm:
Oświetlenie: Z przodu i z tyłu są już Clary więc jedyną rzeczą którą chcę jeszcze
zamontować to halogeny w szerokiego zdesia, zamontowanie oświetlenia
w bagażniku
Wiele osób by sprzedało CL'a i kupiło gotowe GTI wiem ze to by były mniejsze koszta ale... No właśnie jest to ale..
Dl mnie największą uciechą jest budowanie auta od podstaw, nie ma dla mnie większej satysfakcji niż patrzenie jak buduję się auto które własnymi rękoma tworze aby było odpowiednio wyposażone...
Oryginalnie w mojej dwójce śmigał silnika 1,3 NZ który niestety padł
Po długich rozważaniach padła decyzja o wymianie silnika lecz ja nie chciałem kolejnego 1,3 lecz coś mocniejszego coś co by miało pazur i tu za pomocą kilku osób
i ofertą kolegi fili z "pelki" stałem się szczęśliwym posiadaczem 1,8 PF-a
który przyjechał do mnie z samego Szczecina na lawecie
a tu kilka fotek z jego przekładki
Jak czas pozwoli to Rozpisze se jeszcze bardziej o mojej 2-jce
Tu siedzi jeszcze 1,3 które wraz z wujkiem i bratem ciotecznym wyciągaliśmy własnoręcznie
A tu już 1,8 siedzi na swoim miejscu
A tu dokręcanie półosiek
Kilka fotek ze składania golfa
Nowa chłodnica
A tu obudowa chłodnicy siedziałem nad nią 4 godziny najpierw szczotka druciana potem 4 rodzaje papieru ściernego rozpuszczalnik i Hamerait w sprayu + nowy wirnik.
I wygląda jak nówka
tu świeżo pomalowana blacha pod przednia belkę też na czarno
Pierwsza przymiarka nowej chłodnicy
A tu przedni gwint Witec'a
niestety po założeniu okazał się uszkodzony i po wyjechaniu z garażu jak wyjeżdżałem na ulice pogiąłem błotnik
A tu zabrałem się za drążek zmiany biegów niestety od 1,3 był o 5cm krótszy niż ten do 1,8 wyciągnąłem cały mechanizm i zamieniłem same drążki teraz działa bez zarzutów
kolejna przeszkoda która wyrosła i na drodze to że przy silniku było (kiedyś) wspomaganie i nie wiedziałem co zrobić aby połączyć alternator z pompą wody na jednego klina
Na szczęście jakiś rok temu kupiłem golfa II 1,6 który stoi stodoła i zabrałem rolkę od pompy wody i przełożyłem do swojego jak widać udało się rozwiązać ten problem
Środek :crazy:
Mimo że wersja CL to i tak ładnie wygląda
Seryjny licznik z zegarem zastąpił nowy z Obrotomierzem
Foty z składania przodu cz. 2
Tu troszkę trzeba było przymalować błotnik bo ruda go zaczęła brać
A tu samochód już na parkingu pod blokiem
[ Dodano: 2009-10-24, 14:05 ]
Tematu część dalsza
Udało mi się nabyć kilka gratów do mojego Golfa
Na początek
Centralny zamek Czeka obecnie na założenie i podłączenie :blush:
Lotka na tylna szybę już zamontowana (przy nowym lakierze będzie w kolorze)
Jeszcze coś dla utrzymania lakieru mojego Golfa
Pasta do usuwania drobnych zarysowań oraz drobnych zanieczyszczeń :smoke:
No i oczywiście wosk z pigmentem nabłyszczającym aby chronić lakier przed lepiącymi sokami z drzewa Lipowego oraz największymi wrogami naszych aut... Gołębiami! :grrr:
+ oczywiście nowa ściągaczka
I żeby nie było, kilka fotek Golfa z innej perspektywy
Wtorek 28.07.2009 po zakupie nowych tarcz ( wentylowanych i klocków do nich) zasiadam do wymiany zacisków i w/w reszty gratów, niestety klocki okazały się za duże :grrr:
i tak musiałem poskładać samochód do kupy i tak minął Wtorek i było 1 do 0 dla golfa
Środa 29.07.2009 pojechałem wymienić te złe klocki i wjeżdżając na parking pod blokiem pęka mi przewód od hamulców plama ma jezdni i ogólne wkur...
Wysyłam znajomego po nowy przewód a sam siadam do rozkręcania reszty
przy próbie odkręcania gumowego przewodu śruba mocująca ów przewód była tak mocno zapieczona że nie chciała puścić i niestety wyrobiła się i przy okazji uszkodziłem miedziany przewód który doprowadza płyn hamulcowy od pompy więc co zrobiłem? Wsadziłem dupsko do fury znajomego i kazałem mu gnać po nowego miedziaka dogiąłem go pod wzór starego
zakładam dokręcam zakładam tarcze i klocki i docisk chcę poluzować odpowietrznik i co! #@%$&*# się ukręcił! I tak urobiony po pachy mija środa i tym razem jest (znowu) 2 do 0 dla golfa
W Czwartek 30.07.2009 znajomy zabiera zacisk do serwisu aby usunąć ułamany odpowietrznik, ja w tym czasie jeżdżę i szukam odpowietrznika 3 duże hurtownie z częściami w Warszawie i w 2 nie mieli danej części a w koleś dał mi odpowietrznik ale od cylinderków do tylnych bębnów, dopiero w małym sklepiku na Mokotowie dostałem jedną jedyną sztukę ów odpowietrznika i z radością w sercu popędziłem na parking aby złożyć zacisk i zabrać się za odpowietrzanie układu. Skończyłem pracy po obu stronach samochodu zalałem zbiorniczek płynem i odpowietrzyłem przód była mała poprawa hamowania ale coś słabo się to odbywało, niestety zmęczenie dało mi się we znaki pozbierałem graty i popijając piwko z uśmiechem na twarzy poszedłem spać
Nareszcie 2 do 1 dla golfa
Piątek 31.07.2009 z rana spakowałem graty zerwałem na równe nogi ojca swojej dziewczyny i popędziliśmy odpowietrzać hamulce z tyłu
ku mojemu zaskoczeniu leciała na początku sama piana ale gdy moje oczy ujrzały świeży żółty płyn wiedziałem że będzie dobrze spakowałem siebie dziewczynę i resztę gratów do samochodu pojechałem zatankować potem po namiot i do Zakroczymia na spotkanie z chłopakami lecącymi razem na VW Manię
od to koniec przygody
Kilka części które kupiłem do malutkiego remontu silnika
1 Uszczelniacze zaworów
2 Uszczelka pod Głowicę, Uszczelka pod miskę olejową, rolka rozrządu, filtr oleju
A za jakiś czas wstawię foto nowego układu wydechowego wy spawanego z nierdzewki
Oczywiście cały przelotowy
09.11.2009
Nadszedł czas przygotować Golfa do zimy :helm: Wyrobiłem się przed obecną deszczową pogodą w piątek Golfik wjechał do garażu i z marszu została zabezpieczona cała podłoga i nadkola
Każdego rodzaju uszkodzenia powłoki zostały obskrobane ze rdzy dotarte papierem przebyte rozpuszczalnikiem i od nowa zabiteksowane
Nawet bak paliwa powędrował w dół aby i nad nim wszystko pozabezpieczać
Wklejam fotki z prac zabezpieczających oraz fotki nowego wydechu!
Oznaki "rudej" które odnalazłem
Po zakończonych pracach
"Baranek" którym zabezpieczyłem podwozie
Po zdjęciu baku jak zobaczyłem w jakim są stanie pasy które go trzymają od razu poszła szczotka druciana i papier... oraz Hamerait i baranek
[ Dodano: 2009-11-09, 17:49 ]
I teraz wydech z nierdzewki
Końcówka miała wyglądać tak
Ale jak dla mnie waliło festynem i ów końcówki poszły pod szlifierkę a ich miejsce zajęły 2 rurki 60mm z nierdzewki które moim zdaniem są o wiele wiele ładniejsze
[ Dodano: 2009-11-16, 08:12 ]
Niebawem do mojej II wchodzi nowy rarytas Adokładniej całe nowe wnętrze
06.12.2009
Granatowe skóry rarytasik z unikatowej wersji Golfa II Edition Blue przednie fotele są delikatnie zmęczone ale..
Fotel kierowcy okazał się uszkodzony ale jutro wraca od tapicera więc będzie już komplecik
29.11.2010
A teraz wklejam takie małe cudo które dokupiłem do golfiny
04.02.2010
A teraz nowy nabytek do maine auto
Ori Halogeny hella w szeroki zdeś
20.02.2010
Grzane spryskiwacze
oraz czarne słupki C i regulacja pasów do 3D
22.03.2010
A teraz nowy rarytasik przedstawiam
Czarna podsufitka ori od GTI wersja bez szyberdachu unikat który ciężko znaleźć po 2 latach poszukiwań udało mi się ją odnaleźć
A teraz najnowszy nabytek
Mały rarytasik
Oto Felgi Porsche Gullideckel
Przód 7Jx16 z oponami Dunlop Sport 9000 195/40 R16
Tył 8Jx16 z oponami Hankook 215/35 R16
do tego są jeszcze Adaptery zmieniające rozstaw śrub z 4x100 na 5x130
Felgi trzeba jeszcze raz delikatnie spolerować ale to tylko szczegół
20.04.2010
Dzieki Leszkowi nowe zaciski pod wieksze tarcze wyglądają tak
Silnik: 1.8 PF Pomógł: 4 razy Wiek: 25 Dołączył: 04 Sie 2009 Posty: 497 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-11-09, 17:46
Nadszedł czas przygotować Golfa do zimy :helm: Wyrobiłem się przed obecną deszczową pogodą w piątek Golfik wjechał do garażu i z marszu została zabezpieczona cała podłoga i nadkola
Każdego rodzaju uszkodzenia powłoki zostały obskrobane ze rdzy dotarte papierem przebyte rozpuszczalnikiem i od nowa zabiteksowane
Nawet bak paliwa powędrował w dół aby i nad nim wszystko pozabezpieczać
Wklejam fotki z prac zabezpieczających oraz fotki nowego wydechu!
Oznaki "rudej" które odnalazłem
Po zakończonych pracach
"Baranek" którym zabezpieczyłem podwozie
Po zdjęciu baku jak zobaczyłem w jakim są stanie pasy które go trzymają od razu poszła szczotka druciana i papier... oraz Hamerait i baranek
[ Dodano: 2009-11-09, 17:49 ]
I teraz wydech z nierdzewki
Końcówka miała wyglądać tak
Ale jak dla mnie waliło festynem i ów końcówki poszły pod szlifierkę a ich miejsce zajęły 2 rurki 60mm z nierdzewki które moim zdaniem są o wiele wiele ładniejsze
[ Dodano: 2009-11-16, 08:12 ]
Niebawem do mojej II wchodzi nowy rarytas Adokładniej całe nowe wnętrze
Ostatnio zmieniony przez Lampo 2010-05-23, 08:23, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2009-12-06, 20:59
Jak na razie to remont silnika oraz napędu
Jak zakładałem zimówki to okazało się że łożyska kaput a i przeguby są dziabnięte mechanika na 1 plan
A na dniach zakładam nowe granatowe parapety oraz tylną półkę w granacie :)zmienię troszkę ust. audio
A teraz mój nowy zakup
Granatowe skóry rarytasik z unikatowej wersji Golfa II Edition Blue przednie fotele są delikatnie zmęczone ale..
Fotel kierowcy okazał się uszkodzony ale jutro wraca od tapicera więc będzie już komplecik
Ostatnio zmieniony przez Lampo 2010-05-23, 08:20, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: 1,9 TDI/1Z Pomógł: 10 razy Wiek: 28 Dołączył: 01 Paź 2008 Posty: 975 Skąd: WGM / EL
Wysłany: 2009-12-13, 22:10
no no, mk2 widzę że trafił do gościa co go ładnie modzi wielki szacunek dla ciebie za wkład własny, autko naprawdę nabiera smaku powodzenia w dalszych modach, pzdr