logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana tylnich amortyzatorow
Autor Wiadomość
Lukasz007 
"Blink Blink"

Silnik: 1.4 ABD / 44KW
  Wysłany: 2008-10-26, 12:42   Wymiana tylnich amortyzatorow

Witam wszystkich wiem ze ten temat byl juz poruszany duzo razy ale mam jedno pytanko ktorzy to juz robili ;-) .Zamuwilem sobie na allegro kompletne amortyzatory na tyl do golfika firmy KYB.Jutro qurier mi je dostarczy i zaczne je wymieniac.Pytanie jest moje takie ze sciagajac stare amortyzatory tylne trzeba miec jakis sciagacz do sprezyn zeby je scisnac i muc w ten sposob sciagnac z resora :-| .Macie moze jakies propozycje co do sciagniecia tej sprezyny i zalozenia bo boje sie ze to rozdlubie i potem nie zloze :roll: .Moze mozna samemu wykonac taki sciagacz tylko nie mam zielonego pojecia jak to wyglada i sciska sprezyne.Bede wdzieczny za kazda propozycje z gory dzieki i pozdrawiam :-P

dawidg87 

Silnik: 1.9 TDI 90KM
Wysłany: 2008-10-26, 13:06   

ze ściągnięciem raczej problemów mieć nie będziesz:) bo w momencie rozkręcania amortyzatora sprężyna zacznie uciekać do góry sama:) gorzej będziesz miał ze skręceniem :D bo w rękach raczej jej nie ściśniesz :P

marko1967 
POMOCNIK

Silnik: 1.8 TDCI
Wysłany: 2008-10-26, 16:01   

Lukasz007, ściągacz do spręzyn to tak zwana rzymska śruba gdzie do połowy jest gwint prawy a druga połowa to gwint lewy i na tą śrube są nakręcone takie łapki a wygląda to mniej więcej tak http://www.allegro.pl/ite...amochodowy.html

Reiven 
Grupa Mazowiecka

Silnik: 1.9 TDI
Wysłany: 2008-10-26, 17:48   

dawidg87, zdejmowałeś kiedyś sprężyny z przednich kolumn bez ściągacza? Ja zrobiłem to raz i mam dziurę w drzwiach garażowych!

Lukasz007 
"Blink Blink"

Wysłany: 2008-10-26, 20:29   

marko1967 napisał/a:
Lukasz007, ściągacz do spręzyn to tak zwana rzymska śruba gdzie do połowy jest gwint prawy a druga połowa to gwint lewy i na tą śrube są nakręcone takie łapki a wygląda to mniej więcej tak http://www.allegro.pl/ite...amochodowy.html

Dzikeki o to mi wlasnie chodzilo jutro sie biore do roboty i cos wymysle ;-) a z tymi drzwiami to na serio :hyhy:

pablomed 
POMOCNIK

Silnik: Vento 2E
Wysłany: 2008-10-26, 20:47   

Myślę że będziesz usatysfakcjonowany odpowiedzią, że do standardowych sprężyn i amorów z tyłu ścigacza nie trzeba, czasem jak sa nowe spręzyny wystarczy je lekko nacisnąć, wystarczy ciężar ciała i gwint chwyta.
Z przodu inna bajka.

Reiven 
Grupa Mazowiecka

Silnik: 1.9 TDI
Wysłany: 2008-10-26, 20:52   

z tymi drzwiami to na serio :) dobrze że zdążyłem zabrać rękę a że drzwi nie były pierwszej świeżości to się poddały. :)

pawelek03576 

Silnik: 1,8 GL AAM+LPG
Wysłany: 2008-10-26, 22:07   

pablomed, ma racje nie treba ściągacza do wymiany tylnych amortyzatorów tylko weź sobie kogoś do pomocy

dawidg87 

Silnik: 1.9 TDI 90KM
Wysłany: 2008-10-27, 08:06   

Reiven napisał/a:
dawidg87, zdejmowałeś kiedyś sprężyny z przednich kolumn bez ściągacza? Ja zrobiłem to raz i mam dziurę w drzwiach garażowych!
hehe no tak, ale wiesz koledze chodziło o tył :) tam amor spokojnie schodzi bez sciągacza, temat również dotyczy tylnich amorów :D , poza tym sprężyna jest tam inna, wąska, nie wiem jakie są typy ściągaczów, ale tymi moimi na przykład bym nie dał rady skręcić tylnich sprężyn :D chociaż fakt przyznaję się do błędu bo ktoś mógłby moją wypowiedz potraktować jako dotyczącą tylnych i przednich :)

Lukasz007 
"Blink Blink"

Wysłany: 2008-10-29, 20:07   

Witam panowie mam powazny problem otuz nie mialem jednak czasu na wymiane tego wlasnorecznie wiec pojechalem do mechanika zeby mi te amortyzatory wymienil.Po zamontowaniu i dojechaniu do domu zauwazylem ze z lewej strony talerz ktory trzyma sprezyne jest krzywo chialem go troszke podniesc zeby wpadl w blokade po podparciu katownikiem talerz przelecial blokade ze sprezyna :shock: dzwonie do mechanika co sie stalo dzis mnie odwiedzil i zdjol zpowreotem amora rozkrecil go i okazalo sie ze talez ma za duza srednice o 3,5mm mierzylismy sowmiarka i przelatuje przez blokade.Talerz wziolem ze starych amorow bo w komlecie ktory kupilem keyaba nie bylo ich dlatego dalismy stare.Myslelismy ze moze sie ta dziora juz wytoczyle lecz gdy on to jeszcze demontowal ze starych to bylo wbite na blokade i pasowalo jak ulal a tu przelatuje :cry: mowi ze pierwszy raz cos takiego widzi ta blokada na teleskopie wyglada jak taki jakby spaw wybulwienie po obu stronach i to ma za malo srednice prosze was powiedzcie czy sa jakies w sklepie do dokupienia takie talerze o mniejszych srednicach ?? gwarancja juz chyba nie wchodzi w gre bo amortyzator gdy przeskoczyl to dosc mocno zostal porysowany :-( bardzo prosze o pomoc pozdr

pablomed 
POMOCNIK

Wysłany: 2008-10-29, 20:33   

kupisz bez problemu. Trochę mnie tylko dziwi że mechanik zakładając nie zauważył czegoś takiego

Lukasz007 
"Blink Blink"

Wysłany: 2008-10-29, 20:39   

dzieki juz mi ulzylo :-) powiem ci tez sie dziwie bo szczeze to cud ze jadac z kolegami do szkoly auto zapakowane w 4 osoby to nie zlecialo poprostu sie to trzyma na wlosku z jednej strony a zdrugie jak to chcialem wyrownac to juz spadlo :-o w trakcie drogi jakby sie to stalo to moglibysmy sie zabic :zdegustowany: cuz bywa dobrze ze to zauwazyle bo precedzej czy puzniej to by to wyszlo ale w niemilych okolicznosciach :]

pablomed 
POMOCNIK

Wysłany: 2008-10-29, 20:59   

http://www.automotosklep....06&sid=1ccdc81d

sebargs 

Silnik: 1.9 TDI --> 1Z
Wysłany: 2008-10-29, 22:32   

Lukasz007 jakiego rodzaju kupiłeś amorki?
Olejowe czy gazowe?
Pytam bo też chce kupić z KYB mozesz mi podac numer aukcji?

Lukasz007 
"Blink Blink"

Wysłany: 2008-10-30, 21:41   

http://www.allegro.pl/ite..._odboj_d03.html prosze bardzo tyle ze aukcja zakonczona musisz poczekac az wystawi nowa . Apropo bylem dzis za tym talerzami w sklepie to chlop mi powiedzial ze dokupywanie ich jest pomylka bo cena graniczy z cena kompletnego amora na sprzedaz ich nie ma ale moze zamowic to podziekowalem :cry: mowi ze kazda szanujaca sie firma w zestawach to juz posiada :-o .Jutro sprobuje cos pokombinowac poszukac jakiejs podkladki ze stali nalozyc ja na blokade i na to dopiero talerz bo inaczej tego nie widze :zalamany:

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu