Witam wszystkich wiem ze ten temat byl juz poruszany duzo razy ale mam jedno pytanko ktorzy to juz robili .Zamuwilem sobie na allegro kompletne amortyzatory na tyl do golfika firmy KYB.Jutro qurier mi je dostarczy i zaczne je wymieniac.Pytanie jest moje takie ze sciagajac stare amortyzatory tylne trzeba miec jakis sciagacz do sprezyn zeby je scisnac i muc w ten sposob sciagnac z resora .Macie moze jakies propozycje co do sciagniecia tej sprezyny i zalozenia bo boje sie ze to rozdlubie i potem nie zloze .Moze mozna samemu wykonac taki sciagacz tylko nie mam zielonego pojecia jak to wyglada i sciska sprezyne.Bede wdzieczny za kazda propozycje z gory dzieki i pozdrawiam
ze ściągnięciem raczej problemów mieć nie będziesz:) bo w momencie rozkręcania amortyzatora sprężyna zacznie uciekać do góry sama:) gorzej będziesz miał ze skręceniem bo w rękach raczej jej nie ściśniesz
Silnik: 1.8 TDCI Pomógł: 47 razy Dołączył: 20 Sie 2007 Posty: 933 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2008-10-26, 16:01
Lukasz007, ściągacz do spręzyn to tak zwana rzymska śruba gdzie do połowy jest gwint prawy a druga połowa to gwint lewy i na tą śrube są nakręcone takie łapki a wygląda to mniej więcej tak http://www.allegro.pl/ite...amochodowy.html
Silnik: 1.4 ABD / 44KW
Wysłany: 2008-10-26, 20:29
marko1967 napisał/a:
Lukasz007, ściągacz do spręzyn to tak zwana rzymska śruba gdzie do połowy jest gwint prawy a druga połowa to gwint lewy i na tą śrube są nakręcone takie łapki a wygląda to mniej więcej tak http://www.allegro.pl/ite...amochodowy.html
Dzikeki o to mi wlasnie chodzilo jutro sie biore do roboty i cos wymysle a z tymi drzwiami to na serio
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2008-10-26, 20:47
Myślę że będziesz usatysfakcjonowany odpowiedzią, że do standardowych sprężyn i amorów z tyłu ścigacza nie trzeba, czasem jak sa nowe spręzyny wystarczy je lekko nacisnąć, wystarczy ciężar ciała i gwint chwyta.
Z przodu inna bajka.
dawidg87, zdejmowałeś kiedyś sprężyny z przednich kolumn bez ściągacza? Ja zrobiłem to raz i mam dziurę w drzwiach garażowych!
hehe no tak, ale wiesz koledze chodziło o tył tam amor spokojnie schodzi bez sciągacza, temat również dotyczy tylnich amorów , poza tym sprężyna jest tam inna, wąska, nie wiem jakie są typy ściągaczów, ale tymi moimi na przykład bym nie dał rady skręcić tylnich sprężyn chociaż fakt przyznaję się do błędu bo ktoś mógłby moją wypowiedz potraktować jako dotyczącą tylnych i przednich
Wysłany: 2008-10-29, 20:07
Witam panowie mam powazny problem otuz nie mialem jednak czasu na wymiane tego wlasnorecznie wiec pojechalem do mechanika zeby mi te amortyzatory wymienil.Po zamontowaniu i dojechaniu do domu zauwazylem ze z lewej strony talerz ktory trzyma sprezyne jest krzywo chialem go troszke podniesc zeby wpadl w blokade po podparciu katownikiem talerz przelecial blokade ze sprezyna dzwonie do mechanika co sie stalo dzis mnie odwiedzil i zdjol zpowreotem amora rozkrecil go i okazalo sie ze talez ma za duza srednice o 3,5mm mierzylismy sowmiarka i przelatuje przez blokade.Talerz wziolem ze starych amorow bo w komlecie ktory kupilem keyaba nie bylo ich dlatego dalismy stare.Myslelismy ze moze sie ta dziora juz wytoczyle lecz gdy on to jeszcze demontowal ze starych to bylo wbite na blokade i pasowalo jak ulal a tu przelatuje mowi ze pierwszy raz cos takiego widzi ta blokada na teleskopie wyglada jak taki jakby spaw wybulwienie po obu stronach i to ma za malo srednice prosze was powiedzcie czy sa jakies w sklepie do dokupienia takie talerze o mniejszych srednicach gwarancja juz chyba nie wchodzi w gre bo amortyzator gdy przeskoczyl to dosc mocno zostal porysowany bardzo prosze o pomoc pozdr
Wysłany: 2008-10-29, 20:39
dzieki juz mi ulzylo powiem ci tez sie dziwie bo szczeze to cud ze jadac z kolegami do szkoly auto zapakowane w 4 osoby to nie zlecialo poprostu sie to trzyma na wlosku z jednej strony a zdrugie jak to chcialem wyrownac to juz spadlo w trakcie drogi jakby sie to stalo to moglibysmy sie zabic cuz bywa dobrze ze to zauwazyle bo precedzej czy puzniej to by to wyszlo ale w niemilych okolicznosciach
Wysłany: 2008-10-30, 21:41
http://www.allegro.pl/ite..._odboj_d03.html prosze bardzo tyle ze aukcja zakonczona musisz poczekac az wystawi nowa . Apropo bylem dzis za tym talerzami w sklepie to chlop mi powiedzial ze dokupywanie ich jest pomylka bo cena graniczy z cena kompletnego amora na sprzedaz ich nie ma ale moze zamowic to podziekowalem mowi ze kazda szanujaca sie firma w zestawach to juz posiada .Jutro sprobuje cos pokombinowac poszukac jakiejs podkladki ze stali nalozyc ja na blokade i na to dopiero talerz bo inaczej tego nie widze