Wysłany: 2008-10-07, 08:51 wymiana tulejek tylnej belki
przeraża mnie ten temat... dlatego stad moje pytanie do osob ktore mają to za sobą... i mają jakieś pojecie jak w łatwy sposob to zrobić. Czy trzeba rozlaczać uklad hamulcowy przy tym? i odpowietrzac go pozniej? bo to mnie najbardziej interesuje
Silnik: A4 Avant AFN Pomógł: 19 razy Wiek: 23 Dołączył: 12 Sie 2008 Posty: 466 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: 2008-10-22, 20:28
Tez dzisiaj kupiłem tuleje FEBI i mam zamiar je wymienić. Wymieniałęm juz sam sprzeglo, rozrząd i wiele innych rzeczy wiec nie przeraza mnie ta czynnosc. Chciałem tylko zapytać jak najłatwiej wsadzić ją w wahacz? Wyciągnąć to sie jakosc wyciagnie starą ale słyszalem ze problem moze byc z włozeniem
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2008-10-22, 20:31
robisz sobie narzędzie, gruba blacha z otworem na śrubę, śruba przez dziurę w belce, z drugiej strony podkładka i nakrętka, kręcisz i włazi. Poosmaruj czymś. Czyli taka mini prasa. Blacha musi być wycięta z jednej strony żeby to pasowało na występ w tulei
Silnik: A4 Avant AFN Pomógł: 19 razy Wiek: 23 Dołączył: 12 Sie 2008 Posty: 466 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: 2008-10-22, 20:58
pablomed napisał/a:
robisz sobie narzędzie, gruba blacha z otworem na śróbę, śróba przez dziurę w belce, z drugiej strony podkładka i nakrętka, kręcisz i włazi. Poosmaruj czymś. Czyli taka mini prasa. Blacha musi być wycięta z jednej strony żeby to pasowało na występ w tulei
Taki sam patent obmyslałem przed rpzeczytaniem twojego postu tak tez zrobie. Dzięki za pomoc
Silnik: pracuje jak złoto Pomógł: 144 razy Wiek: 30 Dołączył: 22 Lip 2007 Posty: 4012 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2008-10-22, 22:19 Re: wymiana tulejek tylnej belki
Groch367 napisał/a:
Czy trzeba rozlaczać uklad hamulcowy przy tym? i odpowietrzac go pozniej? bo to mnie najbardziej interesuje
jeśli masz korektor siły hamowania to musisz odkrecic przewody od niego. chyba ze uda ci sie odkręcić śryby imbusowe trzymające ten korektor w co watpie bo aluminium sie utleniło i zapiekły sie jak jasna cholera...
a jesli nie masz korektora to nie trzeba rozłanczać. popatrz dokładnie... sa zabezpoieczenia na przewodach elastycznych i przewody odłanczas od belki. przy tarczach kotwicznych tez nie musisz rozłanczać. wystarczy zdiac beben i odkręcic czop piasty (4 śruby na klucz 15mm) nie musisz szczęk rozpiunać ani ręcznego...
po nieudanej próbie samemu, dałem auto na 3 godzinki na warsztat i skasował mnie na 80 zeta, musiałem dolać płynu hamulcowego i odpowietrzyć
_________________ MK3 MATCH by Opolanin REGULAMIN FORUM 3 dni innego swiata tego naszego dla wielu niezrozumialego a dla nas tak wspanialego ONLY VW&VAG!!!!! VAg NYSA
Silnik: pracuje jak złoto Pomógł: 144 razy Wiek: 30 Dołączył: 22 Lip 2007 Posty: 4012 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2008-10-28, 00:08
no cóż...300zł nic dziwnego. to nie wymiana tulejek w wahaczu przednim tylko tuleje belki...uwierzcie mi panowie to nie jest proste i za fajna robota.trzeba sie z tym trochę n*****ć (inaczej tego nie określe) aby to zrobić. rdza i syf lata eksploatacji swoje robi... z tego co wiem jak sie ma specjalny przyrząd który jakaś tam firma zrobiła własnie tylko do tych tuleji to ponoc robota jest fajna, poprostu, bajka.ale tak.... naprawdę...ja robiłem tuleje u siebie sobie sam i naprawde masakra...do tego jeszcze jak sie chce zrobić dla siebie to sie robi porządnie. wszystko sie czyści smaruje zeby to fafało długi czas... po za tym cennik jest różny zależy od województwa. miasta itd...w sz-nie taka impra kosztuje 300 do 350zł.po znajomosci sie robi za 250zł i to nie chetnie.z koleji koleś który ma warsztat i mieszka niedaleko sz-na kroi normalnie 250zł a znajomemu robni to za 150-200zł.tuleje tylnej belki to jest moim zdaniem najgorsza rzecz w zawieszeniu do zrobienia w golfie... cieszcie sie to jest takie rozwiazanie a nie jak we francuzach ze belka jest na drążkach skretnych tam naprawa jest masakryczna.lepiej sie opłaca kupic druga belkę na szrocie niz stara naprawiac...
fakt robota przerabana ale moim zdaniem 300 zeta to lekka przesada jak juz pisałem. mechanik w piastowie robi to za 120 zeta a kolega z pracy za symboliczne piwo
Wysłany: 2008-10-29, 23:28
w przyszłym tyg wymieniam tujeke. Kupiłem 2szt FEBI i dorobiłem sobie narzędzie do wprasowania tulei . Cos na wzór tego dco sprzedają za 200zł. Napisze jak mi poszło jak wymienie