logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
Luzy w kołach tylnich (stukanie z tyłu)
Autor Wiadomość
PabloSBT 

Silnik: 1.6 ABU + LPG
Wysłany: 2011-04-23, 22:53   Luzy w kołach tylnich (stukanie z tyłu)

Witam!
Miałem luzy w tylnich kołach i wyły mi łożyska dokręciłem je i na jakiś czas przestało buczeć i nie było luzów jednak po jakimś czasie znowu zaczęło się to samo tym razem huczało że się nie dało wytrzymać więc postanowiłem wymienić łożyska na nowe Ruville po wymianie jest cichutko nic nie huczy ale luzy dalej są dokręciłem po przejechaniu kilkuset km i przez jakiś czas nie było luzów ale teraz z powrotem są i to w obu tylnich kołach luzy są tylko góra dół na boki nie chodzą koła i jak się zaciągnie ręczny też koła sztywno stoją nie ma luzów. Sprawdzałem u kolegi w golfie to nie miał wyczuwalnych luzów a au mnie są spore czego to może być wina?? bo nie chce niepotrzebnie wymieniać części
Ostatnio zmieniony przez PabloSBT 2012-03-13, 22:26, w całości zmieniany 2 razy  

AdiK__ 
VAG Podlasie

Silnik: 1Z

Wysłany: 2011-04-24, 08:07   

Skoro tak to zmień czop tylnej osi daj nowe łożysko i będzie wszystko ok ; )

PabloSBT 

Wysłany: 2011-04-24, 10:30   

AdiK__ napisał/a:
Skoro tak to zmień czop tylnej osi daj nowe łożysko i będzie wszystko ok ; )
tak tylko który :P ? w obydwóch kołach są luzy to obydwa czopy na raz poszły by się paść ? jak zakładałem łożyska to czopy wyglądały normalnie nie były wytarte ani nic

prezesik25 
Kto pyta nie błądzi

Silnik: 1.4 ABD
Wysłany: 2011-04-25, 03:20   

Poprostu za pierwszym razem mogles zbyt slabo nabic bieznie lozysk w bebnach, po dokreceniu luzu nie bylo, ale jak bieznie sie wpasowaly w swoje miejsce to powstal luz (takie tylko gdybanie).

Potrzebny nr części z ETKA? - PW ( podać rocznik i model silnika ) - w wolnej chwili pomogę

PabloSBT 

Wysłany: 2011-04-25, 05:32   

prezesik25 napisał/a:
Poprostu za pierwszym razem mogles zbyt slabo nabic bieznie lozysk w bebnach, po dokreceniu luzu nie bylo, ale jak bieznie sie wpasowaly w swoje miejsce to powstal luz (takie tylko gdybanie).

wiem dlatego po przejechaniu 200 km dokręciłem łożyska tak aby luz był minimalny ale się zrobił większy :| cóż podniosę jeszcze raz samochód i zobacze czy na obu kołach są takie same luzy, wydaje mi sie ze będe musiał wymienić oba czopy bo nie chce łożysk co 1000 KM wymieniać

mani51 
POMOCNIK

Silnik: 1,6 ABU pb+lpg
Wysłany: 2011-04-25, 08:41   

łożyska trzeba dociągnąć mocno, obrócić kilka razy kołem i wtedy nakrętki popuścić tak żeby koła kręciły sie bez oporów i jednocześnie nie było wyczuwalnych luzów.

PabloSBT 

Wysłany: 2012-03-13, 22:32   

wymieniłem wczoraj bębny bo myślałem że są wyjechane i dla tego jest luz ale to niestety nie to :( i do tego teraz jak wjadę w dziurę to słychać z tyłu mocne stukanie wymieniłem poduszki górne i dolne i to samo jest :( jak wjadę w dziurę to słychać takie łubudu amortyzatory mają ponad 75% sprawności już nie mam pojęcia co to może być kupiłem tuleje belki tylniej ale na diagnostyce wzieli samochód na szaprak i powiedzieli że nie ma tam strasznych luzów :( ma ktoś jeszcze pomysł czemu to może tak stukać, bo wstyd tak kogoś wieść słychać jak by sie samochód miał zaraz rozlecieć dodam że jak jechałem w 5 osób to nie było aż tak strasznie słychać :)

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu