Odrazu powiem ze nie szukałem tego na 4um bo nie mam czasu a konkretnie chodzi mi o to czy po załozeniu gwintu do golfa przy regulacji wysokosci zawieszenia beda przestawiac sie katy koł? czy jest jakas optymalna granica w której mozna swobodnie regulowac zawieche (np. miedzy 0 a -60, a ponizej 60 zmienia sie katy)?? Nie jestem pewien co do tego, moze ktos pomysli ze to banalne pytanie (nie miałem nigdy stycznosci z gwintem dlatego pytam)
89matt, sprawa wygląda następująco:
założysz zawieszenie gwintowane ustawiasz wysokość i jedziesz na geometrię i kąty. Po ustawieniu geometrii gdy podniesiesz lub obniżysz auto kąty będą takie same natomiast będzie z zmieniać geometria na zbieżność lub rozbieżność
Dziękuje wszystkim za informacje. A problem powstał poniewaz miałem plany obnizyc auto najmocniej jak sie da latem a na zime troche je podniesc, ale widze ze nic z tego nie bedzie, wydam wiecej na ustawianie geometri
koledzy trochę źle mówią, ponieważ zbieżność się nie zmienia podczas regulacji wysokości, za zbieżność odpowiedzialne są drążki kierownicze, to podczas regulowania wysokości zmieniają się kąty, jak ustawisz kąty na podniesionym zawieszeniu i opuścisz to zrobi Ci się negatyw, jak ustawisz kąty na opuszczonym i z czasem podniesiesz to koła się "rozejdą" (nie wiem jak to się profesjonalnie nazywa, wiem jak się rozkracza to negatyw, ale w drugą stronę nie wiem jak się mówi)
krzywy, panie brednie piszesz i tyle Jedź na stacje diagnostyczną zrób pomiar geometrii następnie skręc gwint niżej i zrób ponowny pomiar i sie przekonasz a nie wypisujesz bzdury. Kąty ustawia się na zwrotnicy przy mocowaniu a amorem i tam podczas obniżania auta nic sie nie zmienia
to akurat wiem gdzie się ustawia, tylko powiedz mi, jak ustawiałem kąty na podniesionym gwincie i było ok, a gdy opuściłem to zrobił się negatyw i kąty musiałem ponownie ustawiać, a zbieżność ustawia się na końcówkach i co one mają wspólnego z regulacją wysokości?
Silnik: 1.9 TD Pomógł: 47 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sie 2008 Posty: 1344 Skąd: TJE
Wysłany: 2010-01-16, 14:30
krzywy napisał/a:
koledzy trochę źle mówią, ponieważ zbieżność się nie zmienia podczas regulacji wysokości, za zbieżność odpowiedzialne są drążki kierownicze, to podczas regulowania wysokości zmieniają się kąty, jak ustawisz kąty na podniesionym zawieszeniu i opuścisz to zrobi Ci się negatyw, jak ustawisz kąty na opuszczonym i z czasem podniesiesz to koła się "rozejdą" (nie wiem jak to się profesjonalnie nazywa, wiem jak się rozkracza to negatyw, ale w drugą stronę nie wiem jak się mówi)
Ale czemu masz wydać więcej na ustawianie geometrii?? Ustawisz raz i będzie si
Własnie jest ten problem bo mam nieciekawy dojazd do podwórka, zimą na glebie nie wjade dlatego chciałbym na zime podnosic golfa a na lato sposzczac i z tego co koledzy napisali to bede zmuszony jezdzic i jesiania i wiosna na zbierznosc
[ Dodano: 2010-02-07, 13:23 ]
Po długich przemysleniach i konsultacjach musze stwierdzic ze podczas podnoszenia i spuszczania auta na gwincie (tak jak to napisał krzywy) beda sie zmieniac katy koł a nie zbierznosc...