logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
zalozenie turbiny czy mozna
Autor Wiadomość
Maczo199 

Silnik: 1.4
Wysłany: 2011-09-03, 12:39   

Można założyć turbo własnej roboty, czyli kupujesz turbo od benzyniaka za 400-500zł(może być nawet od diesla ale z tym są małe problemy), do tego orurowanie itp. sprawy i koszt całości nie powinien wyjść więcej niż 800-1000zł .

Procent 
sssyyyk

Silnik: 1.9 TDI (AHU)
Wysłany: 2011-10-11, 23:43   

Maczo199, ty chyba nie wiesz co piszesz. strojenie, odprężanie, doprowadzenie i odprowadzenie oleju. czytaj, zdobądź wiedzę i dopiero pisz. jakby takie koszta były to co drugi mk3 tutaj byłby zaturbiony

Mój Goferek http://www.golf3.pl/-vt16182.htm#133380

adam1 

Silnik: 1.8 90Km
Wysłany: 2012-02-12, 20:54   

Witam
Widze , ze temat "zmarl" bez jakiejkolwiek dobrej odpowiedzi :(
Opisze swoja historie....... kupilem golfa III z 96r 1.8 ADZ zonie niecale dwa lata temu do nauki jazdy po swiezym kursie prawa jazdy :-) . Po roku zona dostala nowe ASX a golfika szoda mi bylo oddac za bezcen, wiec zostal jako moje "hobby" .
Zamontowalem w nim zawieszenie gwintowane , fotele kubelkowe z GTI , wydech REMUS bez srodkowego tlumika , tarcze Brembo , klocki Ferodo Premier , rozrzad Gates , kable i swiece NGK , w szopce czekaja kola z oponami Yokohma AD 48 (swierzy nabytek :-) ), Instalacji audio nie bede opisywal ;-) .
Auto swietnie trzyma sie drogi i hamuje , tylko brak mi mocy , bo te 90 koni to niewiele :-(
Myslalem o dolozeniu turbo , lub kompresora z G60. Bardziej nastawiam sie na kompresor. Wydaje mi sie , ze mniej z tym roboty. Ciekawi mnie czy z mocowaniem niebedzie wiekszych problemow .

Czekam na sugestie i pozdrawiam

Opik 
fotograficznie

Silnik: 2.0 GTI 2E
Wysłany: 2012-02-12, 23:07   

Nie ma sensu uturbianie tego silnika, włożysz masę kasy, roboty, nerwów i jeszcze raz kasy, a osiągniesz może 110 koni? 120? Nie wspominając już o awaryjności. W takim wypadku swap na 2.0 8v, 16v albo vr6 i jeżeli już się bawić w turbo to w tym ostatnim silniku, który ma spory zapas wytrzymałości i przede wszystkim będzie to miało jakiś wymierny sens. A nie rzeźbienie dla rzeźby ;)

adam1 

Wysłany: 2012-02-12, 23:27   

Dzieki za konkretna odpowiedz.
Taniej od swpu chyba bedzie przelozyc orginalne czesci sprzedac i poszukac z silnikiem 2.0 150km

Opik 
fotograficznie

Wysłany: 2012-02-13, 23:03   

Kompletny swap na VRke bez drutowania tylko ze wszystkim zrobionym tak jak Pan Bóg przykazał i na lata to realny koszt koło 2,5-3tys, na 2.0 16V pewnie mniej. Skalkuluj sobie co się bardziej opłaca, jeżeli masz zdrową budę/fajną wersję/ogólnie zadbany samochód z w miarę pewną historią to ja bym wolał zrobić swapa, przynajmniej wtedy wiesz czym jeździsz
Jeżeli jednak szału nie ma to lepiej chyba sprzedać i dołożyć

adam1 

Wysłany: 2012-02-14, 19:27   

Opik napisał/a:
Jeżeli jednak szału nie ma to lepiej chyba sprzedać i dołożyć

Niema szalu , wiec pod mlotek pojdzie.........

Opik 
fotograficznie

Wysłany: 2012-02-14, 23:11   

To pojeździj ile możesz, zbieraj kasę i w międzyczasie poluj na coś sensownego. Zadbane 2.0 w okolicach piątki znajdziesz, 16v z tysiaka więcej, chociaż czasami trafiają się różne okazje więc warto mieć rękę na pulsie, może akurat się uda

adam1 

Wysłany: 2012-02-15, 23:57   

Opik, pieniadze to nie problem , mam zaskorniaki. Gozej z przekonaniem mojej zony na zmiane "niepotrzebnego" auta ;-) , ktore juz "wycyckalem" technicznie. Kobiety nierozumieja niestety co to jest obby ;-)
Zobacz na te dwa

1 http://auto.marktplaats.n...fj%2B4VB4M&df=1

2 http://auto.marktplaats.n...fj%2B4VB4M&df=1

Pozdrawiam

Opik 
fotograficznie

Wysłany: 2012-02-16, 18:25   

Kurde ciężko coś powiedzieć bo zdjęcia malutkie, ale ten pierwszy wygląda nawet w porządku. Prawe drzwi mam wrażenie że trochę odstają ale równie dobrze może tak światło padać. I szkoda że nie ma zdjęcia na wprost idealnie, na takim świetnie widać czy ryjek był obity czy nie

W drugim nie podobają mi się drzwi kierowcy, jakoś dziwnie wyglądają przy błotniku na górze i z tyłu przy samym dachu. Ale wiadomo, po takich zdjęciach ciężko cokolwiek stwierdzić "na bank", trzeba by pojechać i obadać temat.
Jeszcze co do tego drugiego to jeżeli chcesz jeździć w Polsce i na co dzień to licz się z tym że albo od razu zmieniasz koła/podnosisz go albo trzesz na każdym możliwym dole. i jeżeli ktoś tak "dbał" o wnętrze to boje się pomyśleć w jakim stanie technicznym jest ten samochód...

edit: widzę że chyba jednak nie będziesz jeździł nim po Polsce :-D

adam1 

Wysłany: 2012-02-16, 21:44   

Opik napisał/a:
Jeszcze co do tego drugiego to jeżeli chcesz jeździć w Polsce i na co dzień to licz się z tym że albo od razu zmieniasz koła/podnosisz go albo trzesz na każdym możliwym dole

Bez obawy, naszych drog on niezobaczy , moj jest jeszcze bardziej obnizony ;-)

http://www.fotosik.pl/u/a...3/album/1103471

Opik napisał/a:
jeżeli ktoś tak "dbał" o wnętrze to boje się pomyśleć w jakim stanie technicznym jest ten samochód...

Holendrzy niedbaja o samochody wizualnie , natomiast technicznie sa one w wiekszosci 100% sprawne , poniewarz coroczne APK(prezglad techniczny) jest tu bardzo wymagajacy i warsztaty w trakcie przegladu dokonuja wszystkich napraw :-)

Pomyslalem tez o czyms takim http://auto.marktplaats.n...&fta_ind=4&fs=1
Absolutnie ta sylwetka mi sie niepodoba , ale..........bardzo ciekawy silnik 1.3 G40 113 km przy 805 kg daje ciekawe osiagi ;-) 8.6 s 0-100 km/h

Opik napisał/a:
edit: widzę że chyba jednak nie będziesz jeździł nim po Polsce :-D

;-)

Jak znajde chwile , to musze porobic zdjecia i wystawic golfika w internecie , sprzdac i wtedy zaczac sie rozgladac.

Pozdrawiam

Opik 
fotograficznie

Wysłany: 2012-02-16, 23:01   

Chciałoby się mieszkać w kraju gdzie są takie drogi :roll:

Wiesz, to Polo to fajny samochodzik do zabawy ale musisz liczyć się z tym że to wydmuszka, w razie, odpukać, jakiejkolwiek stłuczki sypią się wióry z tego autka. No i miejscem w środku też nie zawojuje. Zostań przy Golfie, jeżeli masz możliwość to wyłóż jak najwięcej w jak najbardziej zadbany egzemplarz i ciesz się życiem :D ABF albo VRka i poszli :)

adam1 

Wysłany: 2012-02-18, 13:09   

Raczej ABF ;-)

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu