Koledzy interesuje mnie jakie cisnienie moze wygenerowac turbina z AAZ i jakie ma podstawowe cisnienie
I druga sprawa jak mozna podkrecic turbinke zeby dawala wieksze cisnienie
Był już temat o tym. Ale jak już jestem to napiszę. Ciśnienie ori jest w granicach 0.8-0.9 bara. Podkręcić ciśnienie można, ale zapomniałem jak się takie urządzonko nazywa co ma pokrętło i tym regulujesz. Ale istnieje coś takiego. W Twoim silniku nie ma ECU także dużej ingerencji w silnik nie zrobisz. Jedynie wydajniejsze turbo, wtryski i ic. A ciśnienie najbezpieczniejsze dla silnika bez głębszej ingerencji to 1.2-1.3 bara
_________________ Weźmiesz mnie na prostej?? A ja Cię zniszczę na zakręcie!!
a mam jeszcze takie pytanie czy jest moze instrukcja jak zamontowac IC
jak narazie zamontowalem tylko boost pina z 1,6 TD
niebawem bede podkrecal cisnienie
ja montowałem u siebie ic od TDI do swojego AAZ ja kupiłem IC z oryginalnym orurowaniem więc instalacja była prost. trzeba zdjąć przedni zderzak i dospawać jeden uchwyt bo go nie ma. w sumie godzina roboty.
[ Dodano: 2009-07-06, 22:54 ]
Procent napisał/a:
Podkręcić ciśnienie można, ale zapomniałem jak się takie urządzonko nazywa co ma pokrętło i tym regulujesz.
MBC
_________________ you can't always get what you want
>>mój GTD>>
polliv dzięki za przypomnienie. MBC (Manual Boost Controler) jest to w sumie najtańsza metoda żeby podkręcić ciśnienie, ale oczywiście trzeba to robić z głową i mieć umiar żeby to nie miało tragicznych skutków.Taki MBC kosztuje od 40 do 100 zł
_________________ Weźmiesz mnie na prostej?? A ja Cię zniszczę na zakręcie!!
Procent, jeżeli ma się turbinę kkk to tam wystarczy tylko odkręcić jedną śrubkę żeby zwiększyć ciśnienie, mbc niepotrzebne
ja montarz IC przeprowadziłem tak:
wyjąłem migacze i halogeny ze zderzaka,
zdjąłem zderzak,
przymierzyłem IC, na śrubę, która trzyma IC od góry jest dziura więc przykęciłem go nią,
z dwóch paskowników zespawałem uchwyt w taki sposób, że jeden jest położony poziomo i ma wywiercone dziury na dwie śruby które trzymają IC od dołu a drugi paskownik jest przyspawany do pierwszego w taki sposób, że dostaje do otworu w ramie i tam jest przykręcony(jeżeli się uda to jutro podrzucę zdj.). takie mocowanie u mnie wystarczyło.
przymierzyłem zderzak i wszystko pasowało więc przykręciłem go(tutaj muszę dodać, że do IC były w tym momencie przyczepione pierwsze rury, które wchodzą do komory silnika,
teraz nadszedł czas na zabawę z wyjściem z turbiny i wejściem do kolektora ssącego ponieważ są skierowane w zupełnie innych kierunkach niż w TDI. aby to jakoś pasowało odkręciłem wierzchnią część kolektora ssącego i obruciłem wlotem w drugą stronę co wystarczyło. aby połączyć turbinę z IC wykorzystałem oryginalny łącznik turbiny z kolektorem i kawałek rury kwasówki w kształcie kolanka. mniej więcej jak widać na zdj.
teraz dopasowałem jakoś rury żeby mniej więcej pasowały,
trzeba było też zaślepić miejsce na czujnik w rurze powrotnej z IC(ja zrobiłem to za pomocą czujnika temperatury z golfa II brata i kawałka drutu )
zamknąłem maskę i pojechałem na sprawdzenie, wszystko było git.
pózniej dorobiłem z kawałka aluminiowej blachy osłonę turbiny od rur żeby się nie grzały,
wszystko to była prowizorka i miałem to później poprawiać ale jak zwykle wyszło tak, że co zrobione na prędką rękę to najlepsze
mam nadzieję, że pomogłem
pozdrawiam
>>mój GTD>>
happysc, powiem tak, ja czuję wyraźną różnicę, samochód jest bardziej elastyczny, ciągnie z niższego zakresu obrotów. efekty zmian zależą też od stanu silnika i rodzaju IC jaki kolega założy. jeżeli chodzi o spalanie to ok 6-6,5l/100km ale dokładniejszy wynik będę mógł podać za 2 -3 dni jak zatankuje
>>mój GTD>>