Silnik: 1.9TDI 1Z Pomógł: 39 razy Wiek: 25 Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 974 Skąd: Bielsko-Biała / Katowice
Wysłany: 2009-07-16, 15:49
(Mowie caly czas o wtryskach+program)
FBB, na 216tkach od 125-135KM. Moment 270-310. Takie sa rozbieznosci w zaleznosci od silnika, wydechu, typu hamowni, itd.
Ja mam akurat 125/288 mierzone na MAHA.
ASV cale beda pasowac. Korpusy sa te same. Problem mozesz miec tylko i wylacznie z wtyczka od wtrysku sterujacego. W 1Z masz prostokatna, w ASV bedzie pewnie juz nowsza, okragla. W zasadzie wystarczy przelutowac wtyczke i gotowe.
Pamietaj, ze ASV to nie 216 tylko 205tki i przyrost bedzie mniejszy cos kolo 115-125. Dodatkowo trzeba ustawic kat wtrysku tak samo jak przy 216 bo cisnienie przedwtrysku jest wieksze i kat sie opoznia.
To w zasadzie tyle
Cyfry sa nie wazne, wazny jest efekt na drodze.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z ++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj! Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Silnik: 1.9TDI 1Z Pomógł: 39 razy Wiek: 25 Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 974 Skąd: Bielsko-Biała / Katowice
Wysłany: 2009-07-16, 17:31
5 cylindrowy AHY, AXG
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z ++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj! Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Wysłany: 2009-07-16, 20:22
FBB napisał/a:
czy wtryski (całe) od AHY, AXG pasują do 1Z?
Nie widzialem ich na oczy. Ciezko je dostac Niektore 2.5 TDI maja dluzsze obudowy, niektore takie same jak 4 cylindrowce. Z AHY beda raczej te krotsze. Jesli tak to pasuja, tylko trzeba zwrocic uwage na wtyczke od sterujacego.
Ja bym jednak zrobil hybrydy wtryskow 1Z z koncowkami 216. Tak czy siak trzeba sprawdzic uzywane wtryskiwacze czy nie leja i maja dobre cisnienia. A tak masz pewnosc kupujac nowe koncowki.
U siebie mam wlozone koncowki 216 do korpusow z AGRa.
No i tak jak mówiłem.Że na wtryskach od ASV będzie około 115-125 PS. No, ale dobra. Są mądrzejsi... Ja się nie znam. Powodzenia w modach i kup nowe te końcówki
_________________ Weźmiesz mnie na prostej?? A ja Cię zniszczę na zakręcie!!
nie to zebym sie mondrzył - ale na samych wtryskach zyskasz max 5KM wszystko zalezy od ECU czy masz 8mio czy 16bitowy(na tym sa o wiele wieksze mozliwości) ja mam 8 bitowy i mam moc jaka mam...
Ale SotoM masz za to wysoki moment obrotowy. Liczba KM to nie wszystko. Duża rolę gra właśnie NM. Ja tam mam 90 ps i naprawdę nie narzekam bo ładnie się wkręca. Szczerze mówiąc to muszę pojechać kiedyś na hamownię bo to mi na 90 ps nie wygląda.FBB na początku pytałeś o wtryski z ASV więc pisałem pod to.
Wysłany: 2009-07-16, 22:35
SotoM napisał/a:
ale na samych wtryskach zyskasz max 5KM wszystko zalezy od ECU
Na samych wtryskach mialem 112KM wiec nie jest to nawet +5KM dla bardzo mocnej serii. Roznica byla odczuwalna odrazu po zalozeniu wtryskiwaczy. 5KM wiecej dupa nie poczuje.
Komputer 16bit byl u mnie w standardzie.
Procent napisał/a:
Ale SotoM masz za to wysoki moment obrotowy.
Nie sztuka jest dac wysoki moment, a utrzymac go jak najdluzej.
SotoM napisał/a:
ja mam 8 bitowy i mam moc jaka mam...
Przed 3tys masz juz granice blisko 120KM az do konca, wiec czego chciec wiecej? Tylko, ze przed 4tys lapie dolek a powyzej 4tys juz nie idzie z moca. U mnie kreci sie z moca do 4600 (mam tam rowne 120KM), max moc przy 4200 i wlasnie do tylu go krece bo powyzej nie widze sensu.
no u mnie idzie z mocą też gdzieś do 4000-4200 obr. Tylko że ja do końca niewiem co tam mam. Kupiłem niedawno bo poł roku temu i objeżdzam mocniejsze auta. Ja wiem że moment obrotowy jest ok jeżeli jest utrzymywany w całym zakresie obrotów. Napewno na samych wtryskach będzie odczuwalna różnica, ale szału nie będzie takiego że w fotel Cię wbije. A takie pytanko przy okazji. w 97 roku montowano do Golfa 8 bitowe Ecu czy już wszędzie były 16 bit??
pożyjemy zobaczymy....
pierwszą rzeczą jaką zrobie to diagnostyka i hamownia
potem pójdą wtryski do wymiany na 216 lub 205
nastepnie nowy soft
mam nadzieje że uda mi się to wszystko udokumentować (każdy etap osobno) i powchwalić się na forum
dzięki za info i rady!
pozdr
Radzę 216. Ja robić to już porządnie. I same końcówki wystarczą. Powodzenia w modach i informuj o wszystkim na forum. Mi to nawet na PW pisz. Heh. Pozdro
Silnik: S/TDI Pomógł: 69 razy Wiek: 101 Dołączył: 18 Maj 2008 Posty: 1384 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2009-07-17, 04:48
Bradley napisał/a:
Nie widzialem ich na oczy. Ciezko je dostac Niektore 2.5 TDI maja dluzsze obudowy, niektore takie same jak 4 cylindrowce
wyżej ułożone podcięcie pod stopkę trzymająca wtrysk mają wtryskiwacze z audi - to co jeśdzi w T4 jest takie same jak w 1Z (korpus) ... nie wiem jak wygląda sprawa z LT - takich nie przekładałem
Bradley napisał/a:
Ja bym jednak zrobil hybrydy wtryskow 1Z z koncowkami 216
jeśli ma sterownik 8bit'owy - będzie kopcił ...
BTW - zapomniałeś dodać że może zdażyć się sytuacja że po przekładce samych końcówek - korekcje pojdą do góry - regulacja będzie zbyt kosztowna żeby się opłacało takie wtryskiwacze reanimować (regulowac do ustawień fabrycznych)
_________________ leopard
leicht panzerwagen
chip tuning
diagnostyka aut z silnikami TDI grupy V.A.G.
pomiary mocy i momentu obrotowego mobilną hamownią Dynomet - również auta z napędem 4x4