Witam. Planuje zaślepić w swoim TDI 1Z egr i przy okazji mam w planach wyczyścić turbo i kolektor i tu nasuwa się moje pytanie czy to coś da? Czym to najlepiej czyścić? Pozdrawiam
Witam kolego wyczyszczenie kolektora może troszeczke pomóc na wyższych obrotach o ile jest brydny co do czyszczenia turbo wydaje mi się to zbędne bo 1z 90 ps nie miały zmiennej geometri. jeśli chcesz zwiekszyć moc to zastanów sie na chipem ew jak chcesz modzić to wiekszy FMIC wtryski 230 i turbo BRD powinno 180 pęknąć PS co do EGR to też raczej nic nie zmieni
Tak właśnie myślałem z tą turbiną ale chciałem się upewnić. Co do tych wtrysków to o 230 nie słyszałem o 216 to tak czyli takie 230 podejdą do mnie? Pozdro
jak chcesz modzić to wiekszy FMIC wtryski 230 i turbo BRD powinno 180 pęknąć
.... 180 km z 1Z Oj nie wiem, czy wyciągnięcie takiej mocy z tego silnika jest wykonalne. A nawet jeżeli, to nie jest to ani proste ani tanie.
To co napisałeś + wydajniejsza pompa i może moc zacznie podchodzić pod 150 km.
Silnik: 1.9TDI 1Z Pomógł: 41 razy Wiek: 26 Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 1068 Skąd: Bielsko-Biała / Katowice
Wysłany: 2011-09-26, 21:52
Snejk18, z takim setupem peknie 180 tylko pompe trzeba zmodzic.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z ++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj! Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
hmm... czyli zawsze trzeba weryfikować swoją wiedzę
Gdzieś czytałem kiedyś, że wyciągnięcie więcej niż 150 km z 1Z-ta jest problematyczne, najwyraźniej jak się ma kasę to nie jest taki znowu duży problem...
Silnik: pracuje jak złoto Pomógł: 144 razy Wiek: 30 Dołączył: 22 Lip 2007 Posty: 4010 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2011-10-11, 19:07
jasne ze sie da... tylko jak ktos kto sobie tego sam nie zrobi to będzie musiał kuuuupe sosu w to zapodac... i postawic wózek na długi czas do garażu...
zrób program i ci to wystarczy po ci taka moc na miasto a wzime bedziesz musiał z 3biegu ruszac bo na zimówkach nawet nie ruszysz z miejsca... no ale baw sie...
180KM z 1Z jest wykonalne,niestety-moim zdaniem-silnik dlugo nie wytrzyma naprezen idacych w parze z moca. Gdzies kiedys czytalem o tym ze 130 kucykow w 1Z jest optymalne i nie trzeba wiele modzic.Zastanow sie do czego samochod ma sluzyc,bo 180 koni wymaga zmiany zawiasu,szerokich kapci no i oczywiscie ingerencji w uklad hamulcowy.Poza tym bedziesz musial odetkac mu gardlo.Straszne koszty i auto dlugo w garazu;) ale powodzenia zycze;)
180KM z 1Z jest wykonalne,niestety-moim zdaniem-silnik dlugo nie wytrzyma naprezen idacych w parze z moca. Gdzies kiedys czytalem o tym ze 130 kucykow w 1Z jest optymalne i nie trzeba wiele modzic.Zastanow sie do czego samochod ma sluzyc,bo 180 koni wymaga zmiany zawiasu,szerokich kapci no i oczywiscie ingerencji w uklad hamulcowy.Poza tym bedziesz musial odetkac mu gardlo.Straszne koszty i auto dlugo w garazu;) ale powodzenia zycze;)
Tutaj nie moc odgrywa role tylko moment kolego,można zrobić z 1z nawet 230KM z momentem 400 i będzie jeździł,a można dać 230KM i moment 450 i też pożyje jak moment wysoko się poprowadzi,ale jak nisko to już lipa,bo korbowód nie wytrzyma,no i druga sprawa że zależy od nogi użytkownika,bo jak nie zna innych położeń jak góra-dół to i 90KM wykończysz w miarę szybko...