mam pytanie posiadam golfa 1.4 ABD i nie chcę go zmieniać w przyszłości planuję zmianę silnika na mocniejszy i oto moje pytanie na jaki silnik mogę zrobić swapa oprócz 1.6 ABU[/b]
Silnik: 1,4 CL (ABD) Pomógł: 6 razy Dołączył: 31 Sie 2008 Posty: 260 Skąd: Jastrzębia
Wysłany: 2010-03-13, 20:09
No w sumie to na każdy jaki zechcesz, ale stopień trudności wzrasta np w silniku 2.0 a w dieslu to trzeba zamienić chyba prawie wszystko. Po 1.6 jaki podałeś naj łatwiej było by swapować 1.8 ABS
Po 1.6 jaki podałeś naj łatwiej było by swapować 1.8 ABS
chyba nie wiesz jak sa zbudowane silniki
guma napisał/a:
mam pytanie posiadam golfa 1.4 ABD i nie chcę go zmieniać w przyszłości planuję zmianę silnika na mocniejszy i oto moje pytanie na jaki silnik mogę zrobić swapa oprócz 1.6 ABU[/b]
jak masz skrzynie biegów 5d to wystarczy tylko silniki i komp i bedzie smigał... z tego co pamietam ktos przebiał z 1.4 na 1.6...
tylko szukaj silnika tak jak sam napisales ABU
AEA odpada wogole bo to jest na wtrysku juz a do AEA moze nie podejsc skrzynia.
dupa dupa dupa dupa. guma, jezeli zmieniasz z 1.4 na 1.8 musisz zmienic oprocz tego caly uklad chlodzenia (pas przedni, chlodnica) pompe paliwa. oraz caly uklad wydechowy... Odnosnie hamylcu sa rozne opcje w zaleznosci z jakich hebli na jakie chcesz przejsc i z czego mozna porobic tkz. hyb rydy a z czego zwyczajnie sie nie da. Jedno jest pewne zeby przejsc na tarcze z bebnow nie musisz zmieniac belki. potrzebujesz linek od recznego, czopa piasty oraz zaciski i tarcze i od cala filozofia (w przypadku silnikow 1.4 obilo mi sie o uszu ze tam nie ma korektora sily hamowania wiec i to trzebaby bylo przelozyc jezeli to co slyszalem jest prawda) no i wiadomo poparwki w przewodach hamulcowtch bo roznia sie dlugosciami i ulozeniem
Silnik: 1.4
Wysłany: 2010-03-21, 18:29
A takie pytanie mam golfa !.4 i seata toledo 1.8 obydwa jeżdżące i co potrzeba zmienić żeby w golfie dział ten silnik i co w seacie żeby ten 1.4 tam działał i jaki koszt mniej więcej.
watpie.. skrzynia to najmniejszy problem, tam trzeba zmieniac belke, bo GTI ma 5srub i tarcze na pupie.
1. Skrzynia pasuje, ale sprzęgło musi zostać od 1.8 bo jest inny wałek.
2. Belki nie trzeba zmieniać. Jak wyżej Imper napisał wystarczy kupić czopy, linki i tarcze z wersji GT 4x100, łożyska itd zostają.
2.0 115KM spokojnie wyhamują tarcze z GT, czyli 256 wentyl przód i 226 na tyle. Chyba że koniecznie chcemy zmienić rozstaw śrub na 5x100, ale dochodzi na konieczność zakupu tarcz, klocków, zacisków z jarzmami, zwrotnic, łożysk, sworzni oraz piast (dodam, że nie ma piast 5x100 bez wirnika ABSu, co zwiększa ich koszty).
Każdy kto robił swap powie Ci, że można wsadzić każdy silnik w każde auto, tylko trzeba mieć pomysł, czas i kasę
Silnik: 1.8 PF Pomógł: 4 razy Wiek: 25 Dołączył: 04 Sie 2009 Posty: 497 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-03-22, 11:53
LeszekGT, prawdę ci napisał polać mu
przekładka sama w sobie nie jest czymś trudnym ale trzeba zadbać przy takim SWAP'ie o stan techniczny auta
bo łatwiej wymienić połowę gratów jak silnik nie siedzi na samochodzie
Jak byś przekładał silnik z 1.3 na 1.8 to tam hamulce z przodu masz z marszu do wymiany bo nie dadzą rady wyhamować nawet 90konnego 1.8
tak było między innymi przy przekładce u mnie gdzie musiałem kupić zaciski od 1.8 pod tarcze wentylowane bo hamulce od 1.3 przy mocniejszym hamowaniu zaczynały się palić
I tak jak to Lechu jeszcze raz napisał jeśli masz trochę sprytu chęci i pokombinujesz to SWAP będzie łatwy do wykonania
dokladnie w seacie inaczej sa rozwiazane pewne kwestie elektryczne. trzeba troche przerabiac wiazke od osprzetu no i to wszytsko masz w jednej wiazce a nie tak jak w golfie podzielone na partie