Witam wszystkich. Ostatnio przeglądając allegro znalazłem w chipach takie urządzenie jak powerbox i piszą tam sprzedawcy, że podnosi moc i moment obrotowy. Chciałem się dowiedzieć czy to rzeczywiście tak jest z tą mocą, momentem obrotowym, czy jest to bezpieczne dla silnika i jak wygląda spalanie ?
Silnik: S/TDI Pomógł: 69 razy Wiek: 101 Dołączył: 18 Maj 2008 Posty: 1403 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2009-03-25, 01:00
ja to testowałem - mój box był wypasiony - miał 2 potencjometry - mozna było go wysterowac odpowiednio ... jak przesadziłeś to auto podczas wyprzedzania (max obciążenie i 3500 obr/min) gasło - pompa była zbyt mocno przesterowana
problem w tym ze box poprzez zmiane (oszukanie czujnika) temperatury paliwa wymusza na ECU większą dawkę paliwa - pompa ładuje ile da się koksu (tyle na ile pozwalają ogranicznik) - niestety doładowanie nie idzie za tym procesem ... stąd często w autach na BOX'ach widac podwyzszone osiągi - oraz czarną tylna klape (od sadzy z wydechu)
_________________ leopard
leicht panzerwagen
chip tuning
diagnostyka aut z silnikami TDI grupy V.A.G.
pomiary mocy i momentu obrotowego mobilną hamownią Dynomet - również auta z napędem 4x4