Silnik: TDI AFN ++ Pomógł: 32 razy Wiek: 27 Dołączył: 15 Mar 2008 Posty: 1395 Skąd: Lidzbark Warmiński
Wysłany: 2011-08-02, 22:35 Podnoszenie mocy w AFN
Mam pytanie jak wygląda podniesienie mocy w AFN-ie programem słyszalem ze w 1z ingerencja jest w komputer, że trezba tam wylutować i wlutować jakis flesh z nowymi mapkami, czy w AFN-ie też tak jest? czy nowy program można wgrac za pomocą kabla? czy konieczne jest dłubanie w kompa? może pytanie banalne ale na tym akurat sie nie znam, a w niedalekiej przyszłości nosze sie z zamiarem dodaniu mocy mojemu autku i chcial bym wiedziec jak to wyglada od strony technicznej.
_________________ Zapraszam do obejrzenia mojego "ARL"-a;-)
Silnik: S/TDI Pomógł: 69 razy Wiek: 101 Dołączył: 18 Maj 2008 Posty: 1403 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2011-08-02, 23:45
w zależności od rocznika (numeru sterownika) trzeba lub nie trzeba lutować ... generalnie w 99 roku była zmiana generacji ECU - od tego czasu w wiekszości przypadków mozesz odczytac program via OBD
podaj numer sterownika (odczytany VAG'iem) - bedziemy mogli okreslic czy do lutowania czy nie
_________________ leopard
leicht panzerwagen
chip tuning
diagnostyka aut z silnikami TDI grupy V.A.G.
pomiary mocy i momentu obrotowego mobilną hamownią Dynomet - również auta z napędem 4x4
Silnik: 1.9TDI 1Z Pomógł: 41 razy Wiek: 26 Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 1068 Skąd: Bielsko-Biała / Katowice
Wysłany: 2011-08-03, 09:12
leopard, generacja wgrywania po kabelku byla dopiero od golfa 4. Skoro trojke klepali do konca 97 to bardzo watpie, zeby byla mozliwosc wgrywania po kablu.
Piaggio, a jak beda pruli komputer to odrazu niech wlutuja podstawki bo gdybys w przyszlosci jeszcze raz chcial cos zmieniac to wystarczy usunac stara kosc i wlozyc nowa a nie znowu rozlutowywac i lutowac.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z ++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj! Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Ja z kolei słyszałem o 8 i 16 bitowym (pinowym- nie pamietam) kompie i od tego zależało lutowanie. W 8 lutowali w 16 nie więc powinno spokojnie dać się go zmodzic
Silnik: 1.9TDI 1Z Pomógł: 41 razy Wiek: 26 Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 1068 Skąd: Bielsko-Biała / Katowice
Wysłany: 2011-08-03, 17:10
16bit takze lutowanie tylko ze sa 2 kosci LLL i HHH
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z ++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj! Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Wysłany: 2011-08-05, 09:50
AdiK__ napisał/a:
http://www.turbodiesel.pl tu bez lutowania Ci kolega Paweł podniesie
Na pamiec jednorazowego zapisu?
Silnik: TDI AFN ++ Pomógł: 32 razy Wiek: 27 Dołączył: 15 Mar 2008 Posty: 1395 Skąd: Lidzbark Warmiński
Wysłany: 2011-08-10, 20:51
Pi razy oko rozjaśnił mi sie umysł, osoba która będzie sie tym zajmowała mówiła mi że musi rozpruć kompa wyjąć starą kość i wlutować nową, po całej operacji napewno u mnie w temacie pojawi sie info i wykres z chamowni, a póki co gratki za zainteresowanie
_________________ Zapraszam do obejrzenia mojego "ARL"-a;-)