Chyba padła mi turbinka bo strasznie gwiżdże i można powiedzieć żę nawet i "pierdzi" oraz Golfik mocno kopci (z tłumika) nawet przy 1300 orotach podczas jazdy. Podczas postoju dopiero ok. 3 tys. obrotach.
Czy jest jakaś możliwość żeby "ominąć" tą turbinke; chodzi mi o to żeby jeździc bez turbo.
Jeżeli tak to prosze o pomoc jak to zrobić.
I przy okazji Jaką turbinke można włożyć do takiego golfika? Najlepiej jakąś większą, która by dodała jeszcze więcej mocy niż ta stara i by pasowała.
Silnik: S/TDI Pomógł: 69 razy Wiek: 101 Dołączył: 18 Maj 2008 Posty: 1403 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2010-10-01, 12:56
nie ma sensu omijac turbiny - przede wszystkim będzie to trudne do wykonania (zasilanie i powrót oleju)
do AFN'a po niewielkich przeróbkach pasuje turbina z AWX'a / AVF'a - podejdzie też z ASZ'ta i z ARL'a - przy czym auto z turbiną od ARL'a będzie miec małego laga w dolnym zakresie obrotów ...
_________________ leopard
leicht panzerwagen
chip tuning
diagnostyka aut z silnikami TDI grupy V.A.G.
pomiary mocy i momentu obrotowego mobilną hamownią Dynomet - również auta z napędem 4x4
jeżeli chodzi o te "ominięcie turbiny" to chodzi tylko o zasilanie i powrót oleju czy jeszcze jakies prace?
Potrzebuje samochodu, a jak narazie jeszcze nie mam funduszy na turbine.
Ojciec mechanikiem był przez 15lat moze by to zrobił ale z silikiem z turbiną za dużego doświadczenia nie ma. Bardziej tylko zwykle dizelki. Dlatego pytam jak to mniej wiecej zrobic.
Nie ma sensu się w to bawić koszty też napewno będą nie chcesz drogo a turbo chcesz wieksze widze tu sprzeczność nna giełdzie 700-800zł na wymiane i masz turbo po regeneracji jakiś program ci ktoś napisze o tym ci już nic nie powiem bo nie mam za bardzo pojęcia ale myśle że będziesz zadowolony z afn ładnie wyciągali koniki chyba że turbo padło bo silnik ma juz nalatane że ło to lepiej nie.
Wiesz mi nie wiesz jaki masz przebieg teraz wszystko idzie zrobić książki serwisowe idt to już norma u nas taki kraj jak nie oszukasz to nie zarbisz polscy handlarze.
Silnik: pracuje jak złoto Pomógł: 144 razy Wiek: 30 Dołączył: 22 Lip 2007 Posty: 4010 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2010-10-02, 23:35
Deniek, nie ośmieszaj się... kombinujesz jak koń pod górę. po co ci te większe turbo?? myślisz ze jak je założysz to odrazu będziesz miał pod maska więcej...?? dorzuć do tego program i wtedy to zacznie jeździć... szukaj ori turbiny aby to hulało...
i jeszcze jedno, Leopard piszesz że trubulum passat/golf 130PD czyli rozumiem ze od passata B5 i golfa 4, bo trójeczki i passacik b4 nie były produkowane w wersji 130 konnej
Silnik: S/TDI Pomógł: 69 razy Wiek: 101 Dołączył: 18 Maj 2008 Posty: 1403 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2010-10-04, 21:22
Deniek napisał/a:
czyli rozumiem ze od passata B5 i golfa 4
tak - z silników na PD (pompowtrysk) - turbiny z tych aut wytworzą większe ciśnienie doładowania
szukaj turbiny z passata (ktora działała z silnikiem AWX lub AVF) lub golfa (z silnika ASZ) - róznica passat vs golf to turbina zespolona z kolektorem wydechowym w przypadku golfa - i bez kolektora w przypadku passata
_________________ leopard
leicht panzerwagen
chip tuning
diagnostyka aut z silnikami TDI grupy V.A.G.
pomiary mocy i momentu obrotowego mobilną hamownią Dynomet - również auta z napędem 4x4