Wysłany: 2009-11-02, 18:27 jak podkręcić 2.0 AAY w T4 ?
witam jak w temacie mam silnik w swoim T4 2.0 / 84KM / oznaczenie AAY 1995
silniczek jeszcze dziecko, młodziutki bo ma dopiero oryginalnie najechane 115 tys. nie kręcony
mimo tego że jest on najmniejszą wersją T4 to poprostu chcem go jakoś podkręcić bo 84km to jest nic , silnik jest zrywny i dynamiczny ale niema tego kopyta fest
macie jakieś pomysły żeby zdrowo go podkręcić nie narażając sie przy tym na jakieś skutki uboczne?
co za róznica osobowy czy bus... krecisz tak samo jak osobówke. ciagnij rury wydechowe wiekszej srednicy, ostry wałek rozrzadu, układ paliwowy wtryski,listwę od 115tki 2E. moze nawet ECU podejdzie aby to wysterować...
trzba zoabczyc jak to wygalda i jakie sa roznice w konstrukcji tego motoru i 2E,AGG,ADY z golfa GTI i pozmieniac co sie da tak jak pisal SotoM, walek, ECU ew. caly uklad zasilania pozdrawiam
Przyjacielu takie rozwiazanie nic ci nie podniesie mocy, a tylko dzwięku silniczka - bedziesz miał wrazenie ze szybciej sie wkreca na obroty i nic wiecej
jeśli myślisz ze to ci podniesie moc to się mylisz
Legionista napisał/a:
Przyjacielu takie rozwiazanie nic ci nie podniesie mocy, a tylko dzwięku silniczka - bedziesz miał wrazenie ze szybciej sie wkreca na obroty i nic wiecej
stożek....
modyfikacja wydechu. 10km i nawet z 40Nm przybedzie...
kiedyś bawiłem sie z układem wydechowym w byłym 2.0. hamownia wypluła 125km i cos koło 200Nm.
tyle tylko ze trzeba wydech zmontować z głową.
Mój projekt - rury fi 58. kat -out(wspawana rura przelotowa) strumienica za miast przed ostatniego tłumika końcowy wydech zwykły(nie sport).tylko zrobione koncówki ozdobne z kwasówki.
strumienica za miast kata - rewelacji nie było z tego co pamietam - 3KM brzybyły.
w T4 kombinował bym aby wydech skrócic, wyprowadzić rurę pod progiem.
SotoM, odp była do stożka i strumienicy... wiadomo ze jak wymienisz caly uklad wydechowy z kwasówy to bedzie o wiele lepiej, ale nie przy samym stożku i strumienicą bez wymiany cale ukladu wydechowego nic nie da
pozdrawiam
a ja do konca bym nie byl przekonany do pelnego przelotu i nie jeden wykres z hamowni pokazal ze wcale nie musi byc takich efektow na jaki wiekszosc liczy...
Pracowałem jakis czas temu na hamowni. kobietka przyjechała skoda fabią 1,4 16V. auto do modyfikacji. - na poczatek chciała aby auto buczało.ok - wstawiliśmy serie na rolki i pomiar, auto poszło na podnosnik i założyliśmy sam koncowy tłumik sport Ultera. auto poszło na rolki - przyrost mocy nie całe 7KM wiecej. po wymianie samego tłumika koncowego z ori na spotr.
tylko nie pytajcie mnie o dokładnośc bo to było jakos 3 lata temu.