Silnik: AFN++ Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Maj 2009 Posty: 57 Skąd: świętokrzyskie-TKN
Wysłany: 2009-05-01, 15:34
Witam kolegów.Chciałbym pokazać,co udało się wyciągnąć z mojego AFNa.
Na początku sofcik.Wyszło nieźle.Tyle ile z regóły po sofcie wychodzi.
Obecnie koni jest już więcej,ale taki wynik udało się uzyskać po zmianie samego programu.
Dodam tylko,że po dodaniu 216tek i zabawie z nastawnikiem hamownia wypluła już 159@345.
Silnik: S/TDI Pomógł: 69 razy Wiek: 101 Dołączył: 18 Maj 2008 Posty: 1384 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2009-05-01, 18:31
sagon napisał/a:
Tyle ile z regóły po sofcie wychodzi
z regóły tyle nie wychodzi w autach z przebiegami rzędu XXX XXX - okolice 130 KM - to norma ...
co ten wykres taki pofałdowany - masz kłopoty ze sprzęgłem
BTW - KM bardzo ładnie - Nm z wykresy widać ze w obecnej chwili chyba nic więcej nie ma sensu wyciagać
_________________ leopard
leicht panzerwagen
chip tuning
diagnostyka aut z silnikami TDI grupy V.A.G.
pomiary mocy i momentu obrotowego mobilną hamownią Dynomet - również auta z napędem 4x4
Silnik: AFN++ Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Maj 2009 Posty: 57 Skąd: świętokrzyskie-TKN
Wysłany: 2009-05-01, 20:23
leopard napisał/a:
okolice 130 KM - to norma ...
Jeszcze nie widziałem 130 koni po sofcie będących normą.Przy takim przebiegu silniki te potrafią trzymać moc ponad seryjna normę,co świadczy o ich dużej trwałości.Kolega ma AGRa 250 tyś i ponad 100 koni w serii
130 to wychodzi jak coś jest nie halo.
leopard napisał/a:
co ten wykres taki pofałdowany - masz kłopoty ze sprzęgłem
Ten wykres to już historia,tak samo jak ta moc.
Na obciążeniówce mahy krzywa momentu zawsze wychodzi pofalowana i widać wszelkie nierówności.Taki jej urok.
Sprzęgło było i jeszcze jest ok.
Wysłany: 2009-05-03, 10:39
Wg mnie normą jest granica 140tu koni,ale trzeba zaznaczyć,że to już max.dla 110tki.Chodzi o wydajność tego i owego.
130,to nieco poniżej normy,dzieje się tak,jak np.pompa niedomaga i na wyższych obrotach ma problemy z utrzymaniem ciśnienia.
A jak wiadomo max.moc osiągana jest w górnym zakresie obrotów.
Dlatego niekiedy wychodzi mniej.
Mogą to też być wadliwe już wysłużone przebiegiem końcówki.
Może się też zdarzyć,że turbinka nie jest już pierwszej młodości i nie daje rady pompować swojego.
Wtedy tuner z braku innej możliwości ogranicza to i owo i wychodzi mniej,bo klient chce jednak mieć już jakiegoś sofcika.
Ale to sporadyczne przypadki.
Natomiast bez softu granice 130tu koni przy zdrowej serii uzyskuje się po 216tkach.
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=712534854 , jak dla mnie jest to najlepsza opcja. Sam zamontowalem to w swoim aucie. Za wymiane kostek zaplacilem 30zl u kogos, kto naprawia sprzet rtv. 4 miesiace jezdze na tym chipie i jestem bardzo zadowolony, osiagi bardzo dobre, zachowanie silnika takze, spalanie spadlo o 0,2 litra. Dodam, ze nie warto chipowac za 1000zl gdyz kostki mają ten sam soft, ktory wgrywają w serwisie...
Wysłany: 2009-08-30, 20:37
Jeżeli program pisany był przez kogoś,kto zna sie na rzeczy,to nie widzę przeciw wskazań.
To nic innego,jak zwykły tzw.gotowiec,nota bene wielu znanych tunerów takie pisze i sprzedaje.
Warto tylko,co ważne zrobić logi po założeniu takiego gotowca.
Masz wtedy pewność,że wszystko idzie po mapie.
Silnik: S/TDI Pomógł: 69 razy Wiek: 101 Dołączył: 18 Maj 2008 Posty: 1384 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2009-08-30, 23:31
damian1203 napisał/a:
Dodam, ze nie warto chipowac za 1000zl gdyz kostki mają ten sam soft, ktory wgrywają w serwisie
podeprzyj swoje stwierdzenie dowodem - zrób logi dynamiczne VAG;iem i wrzuc na forum - zobaczymy co jest wart twój soft ...
tak się składa że ostatnio 3 sztuki po chipie z allegro się przekręciły (2 MK 3 z 1.9 TDI i jedna A6 z 2.5V6 TDI na pokładzie) - po ogladnieciu mod'a wyszło że robił to doopa nie tuner ...
sagon napisał/a:
Masz wtedy pewność,że wszystko idzie po mapie
po mapie
raczej mpach co do gotowców - to jest bezpieczny bezdymny soft zazwyczaj - tak zwana podstawa do kręcenia indywidualnego - jeden silnik shamuje się dobrze inny gorzej i trzeba robic poprawki - normalna kolej rzeczy - wszystko zalezy od kondycji silnika ...
_________________ leopard
leicht panzerwagen
chip tuning
diagnostyka aut z silnikami TDI grupy V.A.G.
pomiary mocy i momentu obrotowego mobilną hamownią Dynomet - również auta z napędem 4x4
Wysłany: 2009-09-06, 11:02
Ja osobiście nie goniłbym gofra z chipem zakupionym na allegro bez wcześniejszego chociażby sprawdzenia podstawowych parametrów.
Jeżeli ktoś wierzy w te cuda jakie wciskają na allegro,to nic dziwnego,że się później jednemu,czy drugiemu jednostka wysra.
Są gotowce pisane przez prawdziwych ''poetów '' i są pisane przez kompletne beztalencia.
Nie można jednak wrzucać wszystkich do jednego wora.