skombinuj kawałek plaszki grubości 1mm, wyjmij uszczelke spod przewodu metalowego łaczacego zawór EGR z kol.wydechowym, odrysuj ja na tej blaszce i robiac otwory tylko na szpilki.
potem jakas masa uszczelniajaca na wysokie temp. ,skrec i po robocie.
ja u siebie w ogole juz nie mam zaworu EGR tylko został zaworek sterujacy z zaslepionym kawałkiem węzyka...
Silnik: 1,9 TDI AHU + Chip Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Lut 2010 Posty: 22 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2010-02-15, 23:18
Ja u siebie tez zaslepilem wycieta podkładka z blachy 1mm. Dałem ją pod EGR w miejscu gdzie łączy sie z kolektorem wydechowym. Ale zeby to działało trzeba jeszcze wyczyścić kolektor dolotowy bo EGR zasyfia go nieprzeciętnie. Tylko uwaga zeby nie wpadło cos do głowicy do zaworów jak czyścicie kanały wlotowe
Ale zeby to działało trzeba jeszcze wyczyścić kolektor dolotowy bo EGR zasyfia go nieprzeciętnie.
skoro jest zaslepiony to spaliny do niego nie trafiaja wiec co ma zasyfiac...zdejmij do tego przewod podcisnienia z grzybka i go zaslep czymś. przynajmniej bez sensu nie bedzie sie otwierał zawór...
leopard, moment jak najbardziej ok, tylko dlaczego tak gwałtownie spada->mało mocy udało się uzyskać.
Ile dmucha turbo w całym zakresie?
Rozumiem,że pompa ograniczyła większy przyrost?
Silnik: S/TDI Pomógł: 54 razy Wiek: 99 Dołączył: 18 Maj 2008 Posty: 1153 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2010-02-17, 13:05
darkjustice napisał/a:
moment jak najbardziej ok, tylko dlaczego tak gwałtownie spada->mało mocy udało się uzyskać.
to jest dobry rezultat jak na 1Z - spadek momentu (30Nm) akceptowalny w zakresie 2000->3000 rpm ... turbo 1.2 bara - pompa nie daje rady więcej - poza tym rozpylacze AFN z dołem 1Z to tez pewne ograniczenie 190vs220 bar pilot
Silnik: 1.9TDI 1Z Pomógł: 22 razy Wiek: 24 Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 480 Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2010-02-17, 17:02
Wlasciciel mial wczesniej koncowki ALE. Nie posluchal, przelozyl je na pale bez regulacji, teraz zalozyl AFN. Taki downgrade
Moj zecior ma wiekszy potencjal bo dmucha 1,1bar ale z 216tkami i wyplul wiecej koni przy troche mniejszym momencie.
darkjustice napisał/a:
tylko dlaczego tak gwałtownie spada-
Bo to jest taka turbina
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z ++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj! Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Silnik: 1,9 TDI AHU + Chip Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Lut 2010 Posty: 22 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2010-02-17, 18:39
SotoM napisał/a:
Komas napisał/a:
Ale zeby to działało trzeba jeszcze wyczyścić kolektor dolotowy bo EGR zasyfia go nieprzeciętnie.
skoro jest zaslepiony to spaliny do niego nie trafiaja wiec co ma zasyfiac...zdejmij do tego przewod podcisnienia z grzybka i go zaslep czymś. przynajmniej bez sensu nie bedzie sie otwierał zawór...
Bradley, wydaje mi się,że za spadek odpowiada pompa. W modyfikowanym 1Z przy 4000obr/min moment jest na poziomie serii AFN (gdzie boost jest 0,95b), leopard pisał,że turbo dmucha 1.2b (pewnie chodzi o max. moment). Ile dmucha przy 4000obr/min??
Silnik: S/TDI Pomógł: 54 razy Wiek: 99 Dołączył: 18 Maj 2008 Posty: 1153 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2010-02-17, 20:25
darkjustice napisał/a:
Ile dmucha przy 4000obr/min??
4000 rpm to nie jest zakres użytkowy dla TDI ...
z założenia w programie na ulicę celuję w zakres 2000->3500 rpm to w zupełności wystarcza dla sprawnego wyprzedzania
Ciekaw jestem co u mnie wyjdzie w 1Z po wirusie:) W czwartek jadę do Rogala na Mineralną. Muszę jeszcze tylko kata wywalić, ponieważ mocno zaczął rezonować(pokruszył się w środku?) Ciekaw jestem ile taki wyświechtany katalizator mocy i niutonów zabiera??? W sierpniu auto było hamowane i pokazało 90,5 kM i 208,3 NM.Zobaczymy?:)
[ Dodano: 2010-02-27, 22:54 ]
rzecz jasna oczywista, że wykres wrzucę na forum...
[ Dodano: 2010-03-04, 20:13 ]
Śmiga fajnie, tylko martwi mnie ten spadek mocy od 3500 tyś obrotów? Czy to normalne, bo Witek mówił, że być może jest gdzieś jakaś mała nieszczelność w kanale dolotowym powietrza lub kolektor jest mocno zasyfiony?
Wysłany: 2010-03-08, 23:45
zdemontować przewody powietrzne odkręcić zasilanie oleju (uwaga bo jak bedzie zapieczony to sie ukreci i nie zgub podkladki mosieznej) i spływ oleju, odkrecic wydech i kolektor. Da rade zrobic wszystko z góry. Tylko spływ bedziesz musial wymacać bo jest od spodu.
Banan_VW, tylko jeszcze sobie zrób podcisnienie.które bedzie sterowało kierownica spalin turbiny. bo jak masz 90tke pod maską to układ jest nadcisnieniowy.do otwierania bypasa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum