hehe tak przewody od turbo bo nie wytrzymywały cisnienia- za stare były...hehe
nie ogólnie nic nie robiłem. tylko wtryski . chip . zaślepiony EGR na orzywienie i wywalony kat. to wszystko. kiedyś gdzieś Leoś napisał - ze nawet bez dodatkowych przeróbek mozna program tak zrobic ze silnik bedzie srał ogniem z rury... ja juz nic nie mam zamiaru robic. moc dodana tylko do jazdy aby wyprzedzic zwinnie uciec ze skrzyżowania itp. nie mam auta do wyscigów wiejskich rajdów...
panowie moze mi ktos powie po czym mozna poznac turbine do silnika 90km i do 110km???
turbina ma całkiem inny układ podciśnień , całkiem jest inny kolektor wyrzytu spalin, no i przede wszystkim w 110KM jest zmienna geometria ruchu skrzydełek
Silnik: S/TDI Pomógł: 69 razy Wiek: 101 Dołączył: 18 Maj 2008 Posty: 1384 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2008-08-24, 23:00
bumer32 napisał/a:
turbina ma całkiem inny układ podciśnień , całkiem jest inny kolektor wyrzytu spalin, no i przede wszystkim w 110KM jest zmienna geometria ruchu skrzydełek
a jeszcze prościej - w 110 KM do turbulum idzie jedna rurka podciśnieniowa czarna ... w 90 KM 2 czerwona i niebieska nadciśnieniowe - poza tym elektrozaworki N75 wyglądają inaczej - w 90 KM jest mały w 110 duży ...
_________________ leopard
leicht panzerwagen
chip tuning
diagnostyka aut z silnikami TDI grupy V.A.G.
pomiary mocy i momentu obrotowego mobilną hamownią Dynomet - również auta z napędem 4x4
Nie chce zakładać nowego tematu więc odświeże stary z zapytaniem. Mianowicie czy ktoś, kto chipował swoje 1.9TDI 90KM może sie wypowiedzieć, czy nic sie nie dzieje po dłużczym czasie? no i czy to prawda, że rozsądne podnoszenie mocy (z 90 do np.110-115) nie wpływa na żywotność silnika? dodam, że mam przejechane 270tys. i chciałbym, żeby mi Golfik jeszcze długo posłużył
Nie wpływa . Jak będzie używany z głową to nie ma prawa nic się popsuć. Ale też silnik musi być w dobrym stanie
_________________ Moje mk3 “go to work, send your kids to school
follow fashion, act normal
walk on the pavements, watch T.V.
save for your old age, obey the law
Repeat after me: I am free”
Mój silnik jest w bardzo dobrej kondycji nic sie nie dzieje, pracuje równo. Katowany też nie jest hmm, poczekam jeszcze na kilka opinii i MOŻE sie skusze
Nie ma co czekać, trzeba zaszczepić virusa . Diagnostykę i tak powinni Ci zrobić. U mnie wszystko było ok i bylem pewien swego, a okazało się, że turbina pompuje 0,6 bara zamiast 0,8 i tyle z tego wyszło. A hamownia wypluła 94,5km i 224nm więc silnik w bardzo dobrym stanie .
_________________ Moje mk3 “go to work, send your kids to school
follow fashion, act normal
walk on the pavements, watch T.V.
save for your old age, obey the law
Repeat after me: I am free”